În 2021, eSkills Malta a publicat rezultatele proiectului său de monitorizare a cererii și ofertei într-un raport intitulat „Raportul de monitorizare a competențelor și a ofertei în domeniul TIC. Acesta oferă o analiză a cererii și ofertei de competențe TIC malteze. La fel ca în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, Malta se confruntă cu provocări similare în ceea ce privește competențele TIC, în special nevoia tot mai mare de specialiști în domeniul TIC, dar și un deficit de studenți în domeniul TIC. În plus, raportul indică o lacună suplimentară: între competențele necesare în acest sector și cele predate de instituțiile de învățământ.
Scopul prezentului raport este de a orienta și de a informa părțile interesate malteze în domeniul competențelor, al perfecționării și al formării, pentru a se asigura că politicile stabilite de guvernul maltez, programul de lucru al eSkills Malta și programele instituțiilor de învățământ sunt în concordanță cu nevoile în materie de competențe ale industriei.
Analiza se bazează pe o cercetare aprofundată, constând într-un sondaj și interviuri cu principalele părți interesate din sectorul TIC din Malta. Proiectul utilizează cadrul european de competențe digitale ca referință pentru competențele și aptitudinile necesare în sectorul TIC.
Principalele constatări ale analizei datelor colectate și ale interviurilor sunt împărțite în cinci categorii:
- Cerere și ofertă
- Educație
- Formare, competențe și certificare
- Organizațiile profesionale și recunoașterea profesiilor
- Tehnologii
Raportul complet este disponibil în limba engleză mai jos și oferă o imagine de ansamblu a situației TIC din Malta în toate sectoarele și ocupațiile tehnologice. Raportul analizează situația actuală și viitoare în ceea ce privește tehnologiile emergente și formulează recomandări privind calea de urmat pentru societate, întreprinderi și părțile interesate.