Coursera a publicatraportul său intitulat „Competențele profesionale din 2023”, care explorează competențele digitale și umane cu cea mai rapidă creștere la începutul anului 2023. Prezentul raport se bazează în mod specific pe date provenite de la cele 4 milioane de întreprinderi care studiază în cadrul a 3,000 de întreprinderi, 3,600 de instituții de învățământ superior și guverne din peste 100 de țări. Prin identificarea competențelor profesionale la cerere, instituțiile își pot dota mai bine angajații, cetățenii și studenții cu cunoștințele necesare pentru a intra pe o piață competitivă a forței de muncă și pentru a avansa în carieră. În plus, raportul oferă instituțiilor informații pentru a elabora strategii de învățare bazate pe competențe care să răspundă nevoilor actuale ale forței de muncă mondiale.
Printre tendințele globale în materie de competențe profesionale din raport se numără:
- Competențele cu cea mai rapidă creștere sunt competențele digitale. Evoluțiacontinuă a tehnologiei înseamnă că angajatorii caută în mod regulat noi competențe digitale prin angajări potențiale, recalificând în același timp lucrătorii existenți.
- Competențele digitale cu cea mai rapidă creșterese schimbă mai mult decât competențele umane cu cea mai rapidă creștere. Primele zece competențe digitale variază semnificativ față de cele din ultimul an, doar doi au reportat de la an la an: vizualizarea datelor și experiența utilizatorului.
- Competențele manageriale pentru orientarea echipelor prin schimbare se numără printre cele mai rapide creșteri. Rganizațiilerecunosc importanța tot mai mare a competențelor de conducere și de management necesare pentru gestionarea eficace a schimbărilor la nivel individual, de echipă și organizațional.
- Competențele axate pe experiența utilizatorilor sunt în creștere. Odată cu accelerarea digitalizării în toate industriile, competențele utilizatorilor sunt foarte solicitate, deoarece consumatorii se așteaptă ca nevoile lor să fie satisfăcute rapid, eficient și într-un mod ușor de utilizat.
- Competențele care combină expertiza tehnică și gestionarea proiectelor sunt noi pe lista din acest an. Pe măsurăce organizațiile sporesc investițiile în competențele digitale, existența unor seturi de competențe care să ajute organizațiile să gestioneze și să sprijine echipele tehnice devine din ce în ce mai importantă ca niciodată pentru a respecta termenele și obiectivele interne, pentru a se asigura că resursele sunt alocate și gestionate cu înțelepciune și pentru a spori eficiența.
- Competențele precum vizualizarea și analiza datelor sunt în creștere și pot completa competențele umane tradiționale, cum ar fi gestionarea oamenilor și narațiunile. Întrucât organizațiile încearcă să obțină valoare din abordările bazate pe date în echipe, de la IT la HR, capacitatea de a înțelege și de a utiliza datele pentru a comunica în mod eficace devine o necesitate de a avea competențe, indiferent de parcursul profesional.