UE trece printr-o dublă tranziție digitală și verde, însă continuă să se confrunte cu lacune semnificative în ceea ce privește specialiștii TIC și cu o recalificare/perfecționare adecvată a competențelor digitale pentru profesioniștii din domeniul TIC, pentru întreaga forță de muncă și pentru populația generală.

În acest context, Huawei și All Digital au colaborat cu sprijinul EY Advisory, combinând analiza datelor existente cu informații originale din surse primare pentru:

Analiza propusă cuprinde UE-27, cu un accent mai puternic pe experiențele a patru țări: Finlanda, Franța, Germania și Italia. După definirea domeniului de aplicare al raportului, analiza începe cu încercarea de a măsura deficitul de competențe în UE. Acesta analizează apoi principalele domenii de atenție, care reprezintă, de asemenea, oportunități pentru actorii publici și privați de a contribui la abordarea lacunelor în materie de competențe digitale în UE.

Iată principalele discuții politice care au apărut în urma raportului:

Îmbunătățirea și sporirea oportunităților de educație și învățare în domeniul TIC. Totmai mulți absolvenți și profesioniști în domeniul TIC intră pe piața forței de muncă într-un ritm din ce în ce mai mare. Cu toate acestea, întreprinderile raportează dificultăți în ceea ce privește angajarea, în mare parte din cauza lipsei de profesioniști formați cu educație și formare care să răspundă așteptărilor întreprinderilor.

Să acorde prioritate talentelor din cadrul întreprinderilor. Perfecționare/recalificare: numărul întreprinderilor care oferă oportunități de recalificare/recalificare variază de la un stat membru la altul, în special în cazul IMM-urilor.

Femeile sunt extrem de subreprezentate în TIC și, prin urmare, reprezintă o sursă importantă de talente neexploatate. Dezechilibrul de gen în ceea ce privește competențele digitale este accentuat la niveluri mai ridicate de instruire, ceea ce indică faptul că fetele ar putea avea nevoie de stimulente suplimentare pentru a-și dezvolta competențele digitale în educație.

Stimularea ecosistemelor de competențe digitale colaborative. În pofida eforturilor depuse la nivelul UE, toți actorii (de exemplu, furnizorii de educație și formare, industria, administrațiile naționale și locale etc.) sunt convinși că lipsește o cooperare completă și eficace.

Să investească în digitalizarea serviciilor publice. Cercetările au arătat că digitalizarea serviciilor și a procedurilor publice este puternic asociată cu pregătirea pentru adoptarea și integrarea învățării digitale în ecosistemul educațional, subliniind rolul său esențial în tranziția digitală și verde.