Inteligența artificială este un subiect intens dezbătut, în special în contextul impactului său asupra pieței forței de muncă și a forței de muncă. Raportul său oferă o abordare unică a subiectului și prezintănoi perspective bazate pe dovezi cu privire la dinamica dintre IA și piața forței de muncă. În plus, aceasta oferă, de asemenea, o evaluare a talentelor în domeniul IA în
Europa și dezvăluie noi tendințe care pot contribui la elaborarea politicilor în domeniul IA. Prezentul raport examinează distribuția și concentrarea relativă a talentelor și competențelor în domeniul IA în rândulstatelor membre ale UE, al teritoriilor și al demografiei.

În scopul acestui studiu, se utilizeazădatele din graficul economic LinkedIna. Aceastase bazează nu numai pe profesioniștii din domeniul IA – competențele lor, defalcarea pe sectoare șilocalizarea geografică – ciși pe deschiderea de locuri de muncă în domeniul IA, pe măsurarea în timp real a ofertei și a cererii de talenteși pe furnizarea unei baze de date cuprinzătoarecare să poată contribui mai bine la răspândirea IA.

Documentul acoperă patru domeniiprincipale: (1) situația IA în Uniunea Europeană, cu accent pe asemănări și diferențe între statele membre ale UE; (2) caracteristicile talentelor în domeniul IA în toate țările UE, (3), precum șilipsa de interpretare a diferențelor observate în fiecare țară; Recomandări de politică care pot contribui la transformarea UE într-un susținător al
IA
, diversificând în același timpdistribuția talentelor în domeniul IAîn toate zonele socioeconomice și geografice.

Unele dintre principalele sale constatări au arătat că talentele din domeniul IA sunt distribuite inegal între statele membre, industrii și grupurile demografice. Doar trei țări găzduiesc jumătate din totalul talentelor în domeniul IA în Europa: cea mai mare pondere (24 %) se regăsește în Regatul Unit, urmat de Germania (14 %) și Franța (12 %). Raportul arată, de asemenea, că Europa a rămas în urma Statelor Unite. În plus, în ceea ce privește industria, două treimidin persoanele calificate în domeniul IA lucrează în sectorul tehnologic (TIC) sau în mediul academic, demonstrând că cunoștințele șitehnologiile IAnu s-au răspândit încă la multe segmente ale economiei europene. În cele dinurmă, raportul a arătat, de asemenea, cădistribuția talentelor în domeniul IA este inegală în funcție de gen, educație și orientare demografică.