Economia cehă, cu excepția anului 2020, a crescut cu 3-6 % de la an la an în ultimii ani. Pe lângă inflația actuală ridicată, lipsa unei forțe de muncă eficiente (combinație simplificată între educație/competențe și forța de muncă brută) va frâna creșterea în continuare a PIB-ului. Pe lângă deficitul deja actual de lucrători, care va continua să crească din cauza evoluțiilor demografice, va exista o schimbare semnificativă în structura pieței forței de muncă: unele poziții vor dispărea și vor apărea altele noi.
Dacă statul, angajatorii și angajații nu iau măsuri active pentru a se adapta la aceste schimbări, economia cehă riscă să își piardă competitivitatea, să crească șomajul și să încetinească creșterea economică.
- Ce locuri de muncă vor dispărea și care, dimpotrivă, vor apărea pe piață?
- Unde se poate elimina deficitul de forță de muncă?
- Ce va trebui făcut în domeniul recalificării și ce măsuri trebuie luate pentru a face față viitoarei transformări a pieței forței de muncă fără efecte negative majore?
Vă rugăm să descărcați întregul studiu cu o perspectivă detaliată pentru 2030 și principalele tendințe care vor afecta piața forței de muncă în următorul deceniu făcând clic pe linkul de mai jos.