Resurse Training

Ce este o DAO și cum funcționează?

V-ați întrebat vreodată ce este DAO &Cum funcționează? Descoperiți „World of Decentralised Autonomous Organisations” (DAO), cu acest nou articol elaborat de DappRadar. Aflați cum remodelează DAO procesul decizional cu tehnologia blockchain și explorați exemple de succes precum Uniswap și Decentraland.

Ce este DAO?

O organizație autonomă descentralizată (DAO) este o entitate fără rol de lider care își desfășoară activitatea în domeniul tehnologiei blockchain, în care deciziile și finanțele sunt stabilite prin consens comunitar. Spre deosebire de organizațiile tradiționale, DAO funcționează fără structuri ierarhice, promovând un proces decizional mai democratic.

Normele sunt codificate în codul sursă și sunt executate de noduri utilizând un algoritm de consens, eliminând nevoia de intermediari. Această tehnologie este deosebit de eficientă pentru finanțarea proiectelor, deoarece fondurile sunt distribuite automat după aprobarea unui anumit procent de membri.

Cum funcționează?

DAO funcționează pe baza unor norme și reglementări codificate în codul sursă, spre deosebire de documentele tradiționale pe suport de hârtie. Mii de noduri execută în mod colectiv aceste norme printr-un algoritm bazat pe consens, permițând eventuale schimbări dacă comunitatea votează în favoarea lor.

Contractele inteligente joacă un rol esențial în automatizarea proceselor decizionale, în reducerea erorilor și în eliminarea necesității implicării terților. Această tehnologie se dovedește deosebit de valoroasă în scenariile de finanțare, prin plata automată a fondurilor atunci când un anumit procent de membri sunt de acord să sprijine un proiect. Modificările sunt aprobate numai atunci când un număr prestabilit de membri votează pentru, asigurând contribuții substanțiale din partea tuturor membrilor și promovând cooperarea fără sincope în cadrul organizației. În special, încrederea între membri nu este o condiție prealabilă, deoarece toate acțiunile sunt pe deplin transparente, înregistrate într-un registru imuabil, în conformitate cu regulile standard de consens.

Calitatea de membru DAO

Calitatea de membru este reprezentată de adresele portofelului pentru criptomonede, care necesită deținerea de tokenuri de guvernanță asociate proiectului. Membrii DAO se implică în activități precum propunerea și votarea unor chestiuni precum selecția conducerii și alocările financiare, cu drept de vot legat de participațiile de tip token. Printre DAO de succes se numără Uniswap, un schimb descentralizat, și Decentraland, o lume virtuală principală Metaverse. În pofida provocărilor potențiale, cum ar fi dependența de tehnologia blockchain și vulnerabilitatea la piraterie informatică, DAO oferă beneficii precum reducerea dependenței de intermediari și creșterea transparenței, promițând un viitor mai favorabil incluziunii și mai democratic pentru structurile organizaționale.

Distribuie
Informații Resursă Training
Topics
Target Group
Target Language(s)
Documente

Cele mai noi Resurse