Știri

Barometrul economiei digitale AMETIC ca punct de reper pentru evoluția sectorului TIC

Postat pe:

Digitalizarea economiei este deja o realitate care oferă potențialul de a crește productivitatea și competitivitatea întreprinderilor, generând rate mai mari de creștere economică și de creare de locuri de muncă. Aceasta este una dintre principalele priorități ca pârghie pentru redresarea și dezvoltarea economică și socială.

Pe de altă parte, este important de remarcat faptul că, deși schimbările determinate de digitalizare afectează toate sectoarele de producție, ritmul transformării este foarte diferit între acestea.  Astfel, în cazul industriei spaniole, diferiții indicatori disponibili arată că penetrarea digitalizării este foarte eterogenă în funcție de sectorul industrial în cauză și, mai ales, de dimensiunea întreprinderii.

Toate acestea necesită măsuri proactive de sprijin și sprijin în diferite domenii de intervenție – de la politica industrială și educațională la formarea în întreprinderi – pentru a ajuta întreprinderile și lucrătorii să se adapteze la schimbările tehnologice și pentru a evita sau a reduce la minimum posibilele riscuri asociate acestora.

În acest sens, parteneriatele public-privat sunt importante pentru a stimula dobândirea de competențe digitale, astfel cum a afirmat Secretariatul General pentru Formare Profesională în cadrul participării sale la reuniunea din 37 privind economia digitală și telecomunicațiile, organizată în fiecare an de AMETIC. Nu numai că a devenit clar că adevărata provocare rezidă în oameni, cum ar fi conducerea procesului de transformare digitală în cadrul organizației și schimbarea pe care o va implica adaptarea și munca în noile medii conectate ale industriei 4.0.

Competențele digitale joacă un rol esențial în economia digitală, permițând întreprinderilor să profite de oportunitățile oferite de tehnologiile digitale și să rămână competitive într-o lume din ce în ce mai digitalizată. Persoanele și organizațiile care dobândesc și dezvoltă aceste competențe sunt mai bine pregătite să prospere în economia digitală.

Prin urmare, este interesant să se cunoască evoluția economiei digitale, deoarece permite identificarea anumitor impacturi asupra sectorului tehnologiei digitale ale diferitelor planuri de digitalizare existente și a eventualei necesități de acțiuni corective în acele domenii în care impactul dorit nu este atins. Prin urmare, asociația a elaborat Barometrul economiei digitale AMETIC, cu aceste obiective.

În acest articol, subliniem unele dintre constatările Barometrului, care ne permit să evaluăm indirect domeniul competențelor digitale.

Numărul întreprinderilor din sectorul tehnologiei digitale a totalizat încă un an de creștere, ajungând la un total de 38.209 de întreprinderi în 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 1.668 de întreprinderi față de anul precedent (+ 4,6 %) și un nou plafon al valorii acestui indicator sectorial.

Figura privind evoluția întreprinderilor TIC

Ocuparea directă a forței de muncă în rândul întreprinderilor din sectorul tehnologiei digitale a crescut din nou în mod semnificativ cu încă un an, cu o rată de creștere de + 8,2 % în 2022, atingând nivelul record de 636.326 de locuri ocupate.

Reiterând, pentru interesul și importanța sa, calculul creșterii cumulate în mai mulți ani, apreciem modul în care, în doar 5 ani, creșterea reprezintă o treime din numărul total de angajați (+ 33,1 %), ceea ce înseamnă că 158.285 de persoane sunt incluse în acest sector în această perioadă.

Cifre privind evoluția ocupării forței de muncă în sectorul TIC

Se observă, de asemenea, că economia digitală crește rapid, aproape un sfert din PIB provenind din impactul direct sau indirect al sectorului tehnologiei digitale în 2022. În special, numărul femeilor din acest sector este deja de 38,8 %. Aceasta înseamnă că, deși mai rămân multe de făcut, eforturile depuse sunt deja resimțite.

Procent din ponderea femeilor în sectorul TIC

În concluzie, îmbunătățirea acestui aspect este absolut esențială pentru abordarea contextului actual de redresare. Pentru a deveni o pârghie pentru schimbările sociale și economice, societatea spaniolă trebuie să devină o pârghie pentru schimbările sociale și economice. Dobândirea competențelor digitale trebuie să fie democratizată și atinsă la toate nivelurile societății pe picior de egalitate, într-un mod incluziv, care să nu discrimineze pe criterii de gen, geografic (urban-rural) sau socioeconomic. Competențele/formarea digitală ar trebui să ofere instrumentele și resursele necesare pentru a aborda provocările unei societăți în schimbare și extrem de competitive. Este un angajament față de talentul digital al viitorului, pentru capitalul uman.

Distribuie
Informații Articol
Categorie

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT