Nelson Mandela a afirmat că educația este cea mai puternică armă pe care o putem utiliza pentru a schimba lumea. Și, într-o perioadă în care ne confruntăm cu schimbări dramatice, incertitudinea pe care o tratăm și viteza cu care evoluează lucrurile, reinventarea educației (în sensul formativ al cuvântului) este probabil începutul unei căi de transformare socială, crearea de noi oportunități personale și profesionale și o îmbunătățire a valorii și a condițiilor de angajare.
În 1900, Spania avea o populație în care 65 % dintre locuitori erau implicați în sectorul agricol. În prezent, ca urmare a introducerii tehnologiei în diferite sectoare, aceasta a scăzut la puțin peste 4 %, iar PIB-ul a crescut de peste 14 de ori. Dar nu numai că procesul de industrializare a condus la o creștere de la 18 milioane de cetățeni la puțin peste 47 milioane, ajungând la peste 20 milioane de locuri de muncă. Am reușit să creăm noi locuri de muncă care nu existau anterior. Industrializarea și tehnologia creează locuri de muncă și îmbunătățesc condițiile de viață și calitatea vieții cetățenilor.
Ce se va întâmpla cu ocuparea forței de muncă dacă nu ne adaptăm?
Un studiu realizat de Universitatea Oxford intitulat „ Viitorul ocupării forței de muncă: Cât de sensibile sunt locurile de muncă la calcul? estimează că aproximativ 50 % dintre locurile de muncă din Statele Unite vor fi automatizate pe termen lung, în timp ce Mckinsey Global Institute vorbește despre automatizarea a aproximativ 14 % din locurile de muncă până în 2030 în studiul său „ Ce sunt acum și următoarele în domeniul analizei, al IA și al automatizării”.
Concentrându-se pe automatizarea proceselor cu o componentă bazată pe IA, dr. Kai Fu Lee, unul dintre cei mai autorizați experți pentru a vorbi despre IA, afirmă în manualul său de superputeri în domeniul IA: China Silicon Valley și noua ordine mondială, 40 % din eforturile depuse de un sistem inteligent până în 2035. Iar aceasta din urmă este deosebit de remarcabilă, deoarece IA nu va deplasa neapărat oamenii, ci va facilita munca acestora, va reduce erorile și va îmbunătăți eficiența proceselor.
Pentru a da un exemplu, în prezent există algoritmi capabili să prelucreze imagini ale tumorilor (cunoscute sub denumirea de rețele neuronale convoluționale) cu mai multă precizie, mai rapid și să utilizeze mai puține resurse decât un medic specialist. Acest lucru nu înseamnă că medicii vor dispărea. Acestea își vor accelera pur și simplu activitatea și își vor completa procesul decizional pentru a reduce la minimum erorile. Vom dedica medici îngrijirii pacienților, oamenilor. O viziune umanistă care va oferi sănătății noastre un serviciu mai bun, cu o utilizare optimă a resurselor.
În acest context, tehnologiile disruptive, cum ar fi inteligența artificială, vor genera o schimbare de paradigmă, afectând în special sectoarele în care sarcinile sunt foarte repetitive și necesită o utilizare intensivă a forței de muncă. Comisia va face acest lucru (și face deja acest lucru) rapid în comparație cu revoluțiile industriale anterioare. Conducerea autonomă, asistenții virtuali sau chiar sarcinile creative, cum ar fi generarea de opere de artă dintr-o descriere dată în format text, sunt deja o realitate cu apariția unor rețele generative sau a unor modele de diseminare.
Pe de altă parte, ratele șomajului, în special ratele șomajului în rândul tinerilor, care s-au situat la 30 % în primul trimestru al anului 2022 (date furnizate de Institutul Național de Statistică), sunt în contradicție cu estimarea potrivit căreia, dacă întreprinderile și administrațiile doresc să facă față tuturor provocărilor digitale viitoare din Spania, ar fi nevoie de peste un milion de locuri de muncă direct legate de profilurile TIC și STIM (profilurile STIM). Profilurile care beneficiază, de asemenea, de condiții de muncă mai ridicate decât cele din media spaniolă și în care condițiile economice bune (oferite pentru asigurare) nu mai sunt singurele cerințe ale angajaților care caută mai mult: proiecte care implică provocări intelectuale, programe de lucru flexibile sau mobilitate, printre multe alte cereri solicitante.
Pentru a oferi o cifră mai specifică, potrivit sondajului național privind inovarea realizat de INE în 2018, 20 % dintre întreprinderi își limitează proiectele de inovare digitală din cauza lipsei de personal calificat.
Și tocmai această lipsă de profiluri calificate în domenii precum datele, inteligența artificială sau TIC în general, împreună cu relocarea locurilor de muncă accelerată de pandemia de COVID-19 (care facilitează accesul la condiții de muncă mai bune în afara țării noastre), face ca oamenii să se confrunte mai ușor cu un război talentat.
Crearea de noi locuri de muncă calificate
Crearea de locuri de muncă depinde de economia digitală. Cererea și cunoașterea tehnologiilor transversale pentru orice sector, cum ar fi gestionarea datelor, programarea sau tehnicile de inteligență artificială, împreună cu cunoștințele privind orice alt domeniu de cunoaștere (nu neapărat tehnic), devin esențiale în orice domeniu și vor deveni mai importante în următorii ani.
În acest scop, primul lucru de care avem nevoie este să aducem cunoștințele despre beneficiile utilizării acestor tehnologii (semnalate de inteligența artificială) mai aproape de cetățenii obișnuiți. Pentru că, dacă ajungem la ea, într-un mod informativ, vom ajunge la multe straturi intermediare care sunt implicate efectiv în această schimbare. Împreună cu aceasta, conturați o strategie națională care plasează formarea digitală în centrul obiectivului. Trebuie să fim conștienți de faptul că, într-o societate globală, lipsa digitalizării, lipsa creării de profiluri digitale sau incapacitatea de a atrage talente pot crea lacune sociale importante.
În acest sens, Planul España Digital 2025, condus de guvern, este în curs de elaborare. Acesta propune zece axe strategice, în conformitate cu politicile digitale definite de Comisia Europeană și în cadrul cărora îmbunătățirea competențelor digitale ale cetățenilor, ale cursanților (vârsta școlară, învățământul profesional sau universitar) și ale întreprinderilor reprezintă unul dintre domeniile-cheie. Pe de altă parte, axa Dato Economy and Artificial Intelligence consolidează angajamentul național față de o societate intensivă în activitățile tehnologice bazate pe date. Din nou, nu va exista o capacitate de inserție profesională în domeniul digital fără un angajament ferm față de formare.
Universități, centre de formare și educație nouă
Pe de altă parte, trebuie să fim capabili să ne adaptăm universitățile și centrele de formare la agilitatea schimbărilor tehnologice. Programe de formare bazate pe competențe flexibile și pe termen scurt, în cadrul cărora cursantul poate dobândi competențe tehnice foarte solicitate (gestionarea datelor, învățarea automată, arhitecturi de date etc.) în termen de câteva luni.
Această modificare nu ar trebui făcută doar din partea instituțiilor. Ca societate, trebuie să regândim modul în care să înțelegem formarea dincolo de căutarea unui certificat. Pentru a da un exemplu, principalele companii care utilizează date prin intermediul inteligenței artificiale, cum ar fi Google, Amazon, Tesla, Microsoft sau Apple, încep să contracteze profiluri și nu pentru titlurile lor acreditate, ci mai degrabă capacitățile lor de soluționare a problemelor și competențele tehnice demonstrabile.
La rândul lor, Luis Moreno și Andrés Pedreño propun în cartea lor Europa împotriva SUA: Pentru a preveni declinul în era inteligenței artificiale, o serie de propuneri de promovare a educației și a ocupării forței de muncă în domeniul datelor, cum ar fi introducerea gândirii computaționale din învățământul primar, flexibilizarea ofertei educaționale în universități, pentru a îmbunătăți adaptarea acestora la o piață a forței de muncă și nevoile întreprinderilor care se schimbă rapid sau pentru a prelua modelul de formare expresă dezvoltat în Silicon Valley și unde este format în materii de bază pentru a accelera intrarea angajaților în noile lor locuri de muncă.
Unele țări, cum ar fi Japonia, Israel și Coreea de Sud (lideri în domeniul dezvoltării tehnologice și al economiei digitale), care au inclus deja competențe precum gândirea computațională sau soluționarea problemelor analitice în școlile lor, au reușit să reducă decalajul social prin educație și formare digitală. În plus, acestea sunt în măsură să atragă mai multe investiții legate de tehnologie prin posibilitatea unui acces mai bun la capitalul uman pentru a facilita scalabilitatea întreprinderilor.
Provocarea cu care ne confruntăm este enormă, reformulând capacitatea de inserție profesională a viitorului, acceptând și sprijinind tehnologiile disruptive, cum ar fi inteligența artificială, și reintroducând profilurile profesionale care au devenit depășite într-un sistem de muncă nou, mai digital. Și trebuie să facem acest lucru într-un mod agil. Există încă opțiuni, iar una dintre principalele căi va fi parcursă prin intermediul datelor.
Articol publicat în Observatorul AMETIC privind inteligența artificială