Știri

Cereri de candidaturi pentru premiul anual pentru industria TIC „mouse-ul de platină 2023”

Postat pe:

Fiecare cetățean leton, indiferent de vârstă, loc și ocupație, nu va mai supraviețui fără tehnologii digitale, iar rolul său va crește doar în viitor. Sectorul TIC are un impact major asupra proceselor de dezvoltare economică și societală și, prin urmare, „mouse-ul de platină” a devenit un premiu important pentru întreprinderile și organizațiile din sector începând din 2007. Asociația letonă pentru tehnologia informației și comunicațiilor (LIKTA) lansează cereri de candidaturi pentru premiul leton în domeniul TIC anual „mouse de platină” și nominalizează proiecte și inițiative pentru transformarea digitală atât în ceea ce privește furnizarea de servicii, educația publică, cât și crearea de noi tehnologii.

„Ca în fiecare an, asistăm, de asemenea, la evoluții tehnologice rapide și la apariția IA în viața noastră de zi cu zi. Premiul „mouse de platină” acordat industriei TIC reprezintă un stimulent pentru luarea de măsuri specifice în direcția dezvoltării digitale prin dezvoltarea și punerea în aplicare a unor noi soluții tehnologice. Proiectele și inițiativele propuse reprezintă, de asemenea, o sursă de inspirație pentru cei care se află încă în primele etape ale transformării digitale. Anul acesta, dorim să ne concentrăm asupra transformării digitale a întreprinderilor și a administrației publice, să evaluăm inițiativele organizațiilor de promovare a securității cibernetice și să sărbătorim cele mai bune e-profesori care utilizează soluții digitale și oportunități de inteligență artificială în activitatea lor. Prin acest premiu, dorim să arătăm că sectorul TIC contribuie la dezvoltarea economică și că fiecare soluție și proiect ne conduce mai aproape de realizarea obiectivelor deceniului digital al Europei”, subliniază prof. Signe Barni, președintele LIKTA.

În 2023, Premiul leton TIC va fi decernat în următoarele categorii:

  • „Transformarea digitală a întreprinderii” (individual pentru întreprinderile mari, precum și pentru întreprinderile mici și mijlocii), partener de categorie al Ministerului Economiei;
  • „Transformarea digitală națională” (prin evaluarea separată a sistemelor și serviciilor);
  • „Cea mai bună inițiativă în materie de securitate cibernetică”, partener de categorie Ministerul Apărării;
  • Cel mai bun e-profesor, partener de categorie Tilde.

Categoria „cel mai bun e-profesor”se poate aplica educatorilor din învățământul formal care exploatează în mod eficace oportunitățile oferite de conținutul digital, soluțiile digitale și inteligența artificială în procesul de învățare. Candidații dinaceastă categorie vor fi evaluați pe baza următoarelor criterii: 

  • Povestea personală a candidatului – Aplicarea soluțiilor IA și a instrumentelor digitale în procesul educațional: contribuția educatorului la crearea și/sau utilizarea unei soluții (instrumente de inteligență artificială sau alte materiale digitale, instrumente, aplicații, tehnologii, soluții etc.) direct în scopuri de învățare. Cele mai semnificative beneficii pentru elev și educator.
  • Influența candidatului asupra comunității educaționale, implicarea altor profesori și participanți în utilizarea și accesibilitatea acestei soluții digitale, schimbul de bune practici.
  • Feedback din partea elevilor, a altor persoane implicate cu privire la impactul soluției asupra procesului de învățare și a învățării. Dacă soluția nu este încă aplicată pe scară largă, viziunea asupra potențialului viitor al elevilor sau al altor cadre didactice.

Evaluarea nominalizărilor va fi efectuată de un juriu competent compus din experți din sectorul public și privat, precum și din jurnaliști.

În 2022, la categoria „Transformarea digitală a întreprinderii”, în secțiunea „Big Business”, premiul a fost acordat spitalului SIA Vidzeme pentru introducerea unui sistem de recunoaștere vocală în digitalizarea documentației medicale și SIA Autosola Einšteins pentru transformarea sa digitală în secțiunea pentru întreprinderi mici și mijlocii. Sub titlul „Transformarea digitală națională”, Cancelaria de Stat a primit premiul pentru Portalul unic pentru dezvoltare și armonizare legislativă, iar pentru secțiunea Servicii, Portalul pacienților al spitalului clinic universitar pentru copii. Integrarea sistemului de recunoaștere facială introdus de Consiliul notarilor autorizați din Letonia în funcționalitatea de videoconferință a fost recunoscută ca fiind „cea mai bună inițiativă de promovare a securității cibernetice”.  În calitate de cel mai bun e-profesor”, Lev Rusilo de la școala secundară Riga Jugl a fost onorat, care a desfășurat un proces de învățare mixt care a implicat mai multe platforme digitale.

Cererile de acordare a premiului „Mouse de platină 2023” pot fi depuse electronic până la 23 octombrie 2023, ora p.m. 10.00. Mai multe informații privind categoriile, regulile de concurență și modalitățile de depunere a candidaturii pot fi găsite pe site-ul LIKTACâștigătorii vor fi anunțați în cadrul conferinței anuale LIKTA din 30 noiembrie 2023.

Premiul „șoarece de platină” a fost acordat din 2007 cu scopul de a evidenția cele mai reușite soluții digitale create în Letonia. Utilizarea semnificativă a tehnologiei în societate, în mediul de afaceri, în administrație și în educație contribuie atât la creșterea economică generală, cât și la creșterea socială și deschide noi oportunități pentru întreprinderile dintr-o gamă largă de sectoare și pentru toți cetățenii.

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT