Știri

Competențele digitale în Austria – 2022

Postat pe:

Partea introductivă

În ediția din 2022 a indicelui economiei și societății digitale (DESI), Austria se situează pe locul 11 în categoria „capital uman”, cu un punctaj de 51 (media UE de 45.7). În perioada 2017-2022, s-au înregistrat progrese cu o rată medie anuală de creștere relativă de 8 puncte procentuale în ceea ce privește indicatorii DESI, în mod constant peste media UE.

În ceea ce privește capitalul uman, potrivit raportului DESI, Austria are rezultate mai bune decât media UE în aproape toți indicatorii, cu excepția procentului de întreprinderi care oferă formare în domeniul TIC, care este ușor sub media UE. Procentul de specialiști TIC angajați a atins media UE; acesta a crescut de la 4,3 % la 4,5 %. Procentul de femei specializate în TIC este media UE (19 % pentru ambele). Pentru întreprinderile care oferă formare în domeniul TIC, Austria este ușor sub medie (18 % față de 20 % pentru UE), iar pentru absolvenții TIC peste această medie (4,4 % față de 3,9 %). Austria are performanțe peste media UE în ceea ce privește competențele digitale de bază (63 % față de 54 % în UE), competențele digitale de bază (33 % față de 26 %) și competențele de bază în materie de creare de conținut (75 % față de 66 %).

Asociația fit4Internet a efectuat primul sondaj reprezentativ, Barometrul competențelor digitale, pentru a măsura competențele digitale în Austria, pe baza DigComp 2.2 AT, cu întrebări de autoevaluare și bazate pe cunoaștere.  Sondajul a fost realizat în aprilie și mai 2022, cu un eșantion stratificat în funcție de sex, vârstă și provincie în rândul a aproape 4,000 de persoane care locuiesc în Austria. Rezultatele Barometrului competențelor digitale oferă pentru prima dată o imagine detaliată a cunoștințelor digitale ale populației austriece. Populația austriacă a obținut un punctaj mediu cuprins între 40,8 % și 43,3 % pentru întrebările bazate pe cunoaștere. Mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate se află doar la nivelul de competență 1, ceea ce înseamnă că obțin puțin sub 20 % din 100 % la testul bazat pe cunoaștere. O cincime dintre respondenți ating 40 % (nivelul de competență 2).

Coaliția națională austriacă (Allianz für Digitale Skills und Berufe) a fost lansată în octombrie 2020, fiind condusă în prezent de Ministerul Federal al Finanțelor din Austria și sprijinită de fit4Internet, o asociație nepartizană și independentă cu sprijin guvernamental, care este, de asemenea, membră a Coaliției europene pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital. Printre partenerii Coaliției naționale austriece se numără atât organisme din sectorul public, cât și din sectorul privat, cum ar fi agențiile guvernamentale și întreprinderile, cu un accent puternic pe recalificarea și perfecționarea digitală.

Prezentare generală a strategiilor de stat și a inițiativelor naționale

Strategii de stat

Inițiativa „Austria digitală” stabilește o viziune și valorile pentru o societate responsabilă din punct de vedere digital. Planul de acțiune digitală din Austria (digitalen Aktionsplan Austria) este elaborat în cadrul unui amplu proces al experților și al părților interesate, extins în mod continuu și pus în aplicare în mod consecvent, generând o nouă creștere economică, noi locuri de muncă și noi oportunități pentru toți cetățenii din Austria. Obiectivele Planului de acțiune digitală sunt: să facă „System Austria” rezistent la crize, să sporească competitivitatea, să poziționeze Austria ca regiune de inovare digitală; utilizarea direcționată a datelor pentru inovații; proiectarea educației, formării și perfecționării ca avantaj competitiv digital; promovarea specifică a cercetării digitale de vârf; facilitarea comunicării digitale între stat și cetățeni.

În septembrie 2021, guvernul austriac a publicat strategia „Misiunea de inteligență artificială din Austria pentru 2030 (AIM AT 2030)”, care poate contribui la pregătirea terenului pentru contribuția Austriei la atingerea obiectivului deceniului digital ca 75 % dintre întreprinderile europene să utilizeze inteligența artificială. „Obiectivul AT 2030” urmărește trei obiective: utilizarea pe scară largă a IA orientată către binele comun, poziționarea Austriei ca loc de cercetare și inovare pentru IA și asigurarea competitivității sale prin dezvoltarea și utilizarea IA. De asemenea, strategia se concentrează puternic pe dezvoltarea unei „IA pentru mediu”, cu punerea în aplicare în două domenii de acțiune: „IA de încredere”, care include crearea unor standarde în materie de IA și a unui cadru juridic; și „Crearea de ecosisteme”, care integrează IA în educație și formare, transferul de tehnologie între universități, institute de cercetare și întreprinderi, precum și finanțarea pentru întreprinderi care vor acoperi întregul ciclu de inovare.

Inițiative naționale

53 % din bugetul de 3.5 miliarde EUR al Planului austriac de redresare și reziliență este alocat transformării digitale. Alocarea a 172 de milioane EUR este destinată să faciliteze accesul la educația digitală, în special pentru elevii din învățământul secundar. Creșterea acoperirii de bandă largă a națiunii este un alt factor esențial.  În plus, 107 de milioane EUR din planul de redresare și reziliență au fost utilizate pentru a institui Quantum Austria, o strategie de promovare a cercetării și tehnologiilor în domeniul informaticii cuantice. Programul va lansa cereri de propuneri de proiecte până în 2026.

Accesul echitabil și egal al elevilor la reforma competențelor digitale de bază va stabili condițiile-cadru și va oferi măsuri de sprijin pentru a permite accesul echitabil și egal al tuturor elevilor din învățământul secundar inferior la competențele digitale de bază. Aceasta include formarea la locul de muncă pentru cadrele didactice în vederea îmbunătățirii capacităților lor de predare digitală, precum și o serie de acțiuni de sprijin care facilitează digitalizarea în școli.  Această reformă va contribui la consolidarea infrastructurii diferitelor structuri școlare pentru a maximiza utilizarea dispozitivelor digitale puse la dispoziția elevilor. În plus, reforma va oferi soluții digitale pentru a facilita schimburile pedagogice și administrative prin intermediul unui portal care consolidează toate aplicațiile educaționale și administrative. Odată cu intrarea în vigoare a „Legii privind digitalizarea școlilor” în 2021, punerea în aplicare a reformei este în plină desfășurare și va fi finalizată până la jumătatea anului 2025.

Banda largă Austria 2030” este cea mai mare investiție unică în Planul de redresare și reziliență al Austriei.  891 de milioane EUR vor fi cheltuite pentru disponibilitatea pe scară largă a rețelelor în bandă largă de foarte mare capacitate, de până la un gigabit pe secundă, în beneficiul, printre altele, al instituțiilor publice și al întreprinderilor situate în regiuni rurale și în zone cu factori socioeconomici unici. Obiectivul final de a oferi acces în bandă largă la cel puțin 50 % din totalul gospodăriilor până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2026 este abordat în mod constant.

Începând cu anul școlar 2022/2023, educația digitală de bază(DigitaleGrundbildung) este obligatorie pentru toți elevii din clasele 5-8. Acest subiect se referă, printre altele, la educația în domeniul mass-mediei, competențele de prelucrare a informațiilor, gestionarea informațiilor cu caracter personal și protecția datelor.

Prin intermediul inițiativei „Digi Scheck”, Ministerul Federal al Muncii și Economiei finanțează cursuri de formare pentru ucenici care consolidează competențele profesionale și interprofesionale ale acestora în ceea ce privește aptitudinile orientate spre viitor în domeniul digitalizării, al protecției climei, al durabilității, al gestionării energiei și a resurselor și al internaționalizării, ca parte a formării duale prin intermediul granturilor. Până la 500 EUR per curs, cu maximum trei cursuri pe an, vor fi sprijinite prin finanțare publică.

Implementarea Digitale kompetenzoffensive für Österreich (ofensiva competențelor digitale) a început în februarie 2023. Aceasta cuprinde predarea de competențe digitale de bază în rândul populației sau în diverse domenii de acțiune, cum ar fi experții TIC, în educație, în rândul cetățenilor, în mediul de afaceri sau în sectorul public. Obiectivul este de a preda tuturor competențele digitale pe baza modelului austriac de competențe digitale „DigComp 2.3 AT”. Ofensiva competențelor digitale transdepartamentale asigură consolidarea forțelor și consolidarea competențelor digitale ale cetățenilor în cadrul unei strategii coordonate, astfel încât austriecii să devină pregătiți din punct de vedere digital până în 2030.

Posibilități de finanțare

Oportunitățile de finanțare pentru perfecționare și recalificare pentru a sprijini competențele digitale ale persoanelor și organizațiilor sunt disponibile sub formă de împrumuturi, granturi și instrumente financiare. Pentru perioada 2021-2026, majoritatea activităților din domeniul transformării digitale sunt finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență, dar și ca activități în cadrul programelor de granturi Orizont, Erasmus +, fondurile ESI și SEE. Puteți găsi mai multe informații pe pagina site-ului austriac dedicat redresării și rezilienței, pe site-ul Digital Austria și în articolul de pe Platforma pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital.

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT