Știri

Competențele digitale în Danemarca – 2022

Postat pe:

Partea introductivă

Danemarca se situează pe locul cinci printre cele 27 de state membre ale UE în ceea ce privește dimensiunea capitalului uman în ediția din 2022 a indicelui economiei și societății digitale (DESI), cu un punctaj de 59.2. Nivelurile de bază și avansate ale competențelor digitale sunt mai ridicate decât media UE, iar proporția întreprinderilor care oferă formare în domeniul TIC este stabilă cu aproximativ 30-10 puncte mai mare decât media UE. Procentul de specialiști TIC pe piața forței de muncă este de 5,6 %. Proporția absolvenților de TIC este stabilă, depășind media UE cu 1.5 puncte procentuale. Cu toate acestea, 58 % dintre întreprinderile care caută specialiști TIC raportează dificultăți în ocuparea posturilor vacante.

Danemarca se situează pe locul 1 în UE în ceea ce privește dimensiunea conectivității. 95 % dintre gospodării sunt conectate la rețele de foarte mare capacitate și 74 % la fibră optică. Danemarca are una dintre cele mai ridicate rate de utilizare a guvernării electronice (93 % dintre utilizatorii de internet) și un punctaj ridicat pentru datele deschise (91 %) în comparație cu media UE de (81 %).

Indicele digital al Microsoft măsoară nivelul de digitalizare din 16 de țări europene, inclusiv Danemarca. Indicele oferă informații cu privire la stadiul actual al digitalizării țării și identifică domeniile cu cel mai mare succes, precum și cele care necesită eforturi suplimentare pentru a accelera procesul de transformare digitală. Digitalizarea este percepută prin intermediul a 5 categorii de dezvoltare digitală: mediul de afaceri digital, guvernarea digitală și sectorul public, infrastructura digitală, sectorul digital și capitalul uman. Nivelul agregat de dezvoltare digitală în Danemarca este de 161, cu 61 % peste media pentru ECE. Danemarca se situează cu mult peste medie în toate categoriile, situându-se pe locul al doilea în ansamblu, un punct după Finlanda.

Coaliția daneză pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital (DSJC Danmark – for digitale kompetencer og job) este o alianță multipartită dedicată abordării lacunelor în materie de competențe digitale, promovării învățării pe tot parcursul vieții și diseminării practicilor din lumea reală și utilizării produselor, serviciilor și resurselor. Societatea IT daneză (Dansk IT) coordonează contribuțiile, inițiativele, activitățile și proiectele coaliției. Membrii coaliției sunt reprezentanți ai mediului academic și ai sectorului educației, ai industriei, ai sectorului public și ai sectorului non-profit, cu misiunea de a uni, consolida și dezvolta competențele și expertiza utilizatorilor IT și a profesioniștilor din domeniul IT din Danemarca și de a promova și sprijini tehnologia informației în domeniile în care aceasta creează valoare pentru societatea daneză.

Prezentare generală a strategiilor de stat și a inițiativelor naționale

Strategii de stat

Strategia națională pentru digitalizare este prezentată de guvernul danez în mai 2022. Strategia pentru digitalizare a fost elaborată pe baza recomandărilor elaborate de Parteneriatul pentru digitalizare al guvernului danez în 2021. Fiind una dintre cele mai avansate națiuni din lume din punct de vedere digital, Danemarca excelează în ceea ce privește valorificarea oportunităților digitale. Răspunzând provocării de a pune în aplicare soluții tehnologice în sens larg, astfel încât toată lumea să poată beneficia. Strategia guvernului pentru digitalizare cuprinde atât sectorul public, cât și cel privat. Viziunile integrate în strategie sunt: consolidarea securității cibernetice și a informațiilor; servicii coerente pentru cetățeni și întreprinderi; ridicarea gradului de bunăstare prin utilizarea sporită a noilor tehnologii; creșterea economică și IMM-urile digitale; asistența medicală digitală a viitorului; accelerarea tranziției verzi prin soluții digitale; o fundație digitală puternică, etică și responsabilă; Danemarca, în centrul digitalizării internaționale; și o populație pregătită pentru un viitor digital.

Strategia Danemarcei pentru 2025 privind creșterea digitală a fost publicată în 2018 cu intenția de a stimula dezvoltarea unei comunități de profesioniști cu înaltă calificare. Îmbunătățirea competențelor digitale ale copiilor prin intermediul educației tehnologice în învățământul primar și secundar inferior, reducerea necorelării competențelor și furnizarea de formare și competențe relevante pentru a sprijini dezvoltarea persoanelor pe piața forței de muncă și îmbunătățirea accesului la cursuri și programe de formare în materie de competențe pentru întreprinderile mici și mijlocii sunt obiectivele pentru competențele digitale.

Actuala strategie digitală comună a guvernului se derulează în perioada 2022-2025 și cuprinde inițiative care abordează unele dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă societatea daneză, cum ar fi deficitul de forță de muncă, atenuarea schimbărilor climatice și incluziunea digitală. Societatea digitală trebuie să fie accesibilă tuturor, iar sectorul public trebuie să se asigure că un număr cât mai mare de persoane au posibilitatea și capacitatea de a participa.

Strategia națională pentru securitatea cibernetică și a informațiilor 2022-2024 se axează pe asigurarea unor operațiuni TIC securizate în infrastructura guvernamentală și critică, precum și pe capacitarea cetățenilor și a întreprinderilor pentru a naviga în siguranță în domeniul digital. Strategia consolidează eforturile existente printr-o varietate de inițiative. Guvernul a alocat un total de 270 milioane DKK (36 milioane EUR) pentru 34 de inițiative în perioada 2022-2024 pentru a pune în aplicare strategia și pentru a dota Danemarca să facă față amenințărilor cibernetice.

Strategia națională daneză pentru inteligența artificială, publicată în 2019, prezintă modul în care Danemarca poate fi lider în dezvoltarea și aplicarea responsabilă a IA – în beneficiul persoanelor fizice, al întreprinderilor și al societății. Strategia se axează pe o bază etică comună și centrată pe factorul uman pentru IA, cercetarea și dezvoltarea IA, realizând creșterea întreprinderilor prin dezvoltarea și utilizarea IA și utilizarea IA pentru a oferi servicii publice de talie mondială.

Inițiative naționale

Prin intermediul Planului de redresare și reziliență, Danemarca intenționează să investească 25 % (382 de milioane EUR) din întregul buget al planului de redresare și reziliență (1.6 miliarde EUR) în măsuri digitale. Planul de redresare și reziliență al Danemarcei sprijină tranziția digitală prin investiții în digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii și a sectorului public. Stimulentele fiscale vor încuraja întreprinderile daneze să își accelereze investițiile digitale, să extindă acoperirea în bandă largă în zonele rurale și să urmărească digitalizarea asistenței medicale. Un program pentru digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii va sprijini eforturile de digitalizare ale întreprinderilor mai mici. O nouă strategie digitală va digitaliza și mai mult sectorul public și va pregăti națiunea pentru provocările viitoare în domenii precum securitatea cibernetică și inteligența artificială. În plus, planul va încuraja dezvoltarea de soluții pentru păstrarea și reutilizarea datelor cu caracter personal de către administrațiile publice și va crește proporția inovării publice promovate de parteneriatele public-privat.

REDI School of Digital Integration este o școală de programare non-profit pentru localnici  fără acces la educația digitală sau pentru începători în domeniul IT, cu mai multe locuri în Germania, Danemarca și Suedia.  Școala de tehnologie s-a bazat pe convingerea că fiecare persoană are dreptul (și ar trebui să aibă și posibilitatea) de a-și valorifica la maximum potențialul. În același timp, școala combate stereotipurile cu privire la nou-veniții în Europa, ajutându-i să își construiască, să transfere și să își extindă calificările și competențele în economia digitală și să îi ajute să obțină un loc de muncă în întreprinderile nou-înființate din domeniul tehnologiei din UE.

Începând din 2015, Agenția pentru Guvernare Digitală a facilitat o rețea națională pentru incluziune digitală, al cărei obiectiv principal este sprijinirea și consolidarea posibilităților rezidenților care se confruntă cu dificultăți digitale de a participa la societatea digitală.

Academia digitală a guvernului danez a fost înființată pentru a oferi funcționarilor publici competențele și instrumentele necesare pentru a gestiona într-o administrație publică din ce în ce mai digitală.

Posibilități de finanțare

Oportunitățile de finanțare pentru perfecționare și recalificare pentru a sprijini competențele digitale ale persoanelor și organizațiilor sunt disponibile sub formă de împrumuturi, granturi și instrumente financiare. Pentru perioada 2021-2026, majoritatea activităților din domeniul transformării digitale sunt finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență, dar și ca activități în cadrul programelor de granturi Orizont, Erasmus +, fondurile ESI și SEE. Puteți găsi mai multe informații pe pagina Coaliției naționale daneze pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital și în articolul privind Platforma pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital.

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT