Știri

Competențele digitale în Grecia – 2022  

Postat pe:

Partea introductivă

Grecia se situează pe locul 22 în ceea ce privește capitalul uman din cele 27 de state membre ale UE în ediția din 2022 a indicelui economiei și societății digitale (DESI), cu un punctaj de 40.1. Scorul DESI al Greciei este încă sub media UE, deși scorul său pentru capitalul uman este în creștere față de 2019.

În Grecia, potrivit raportului DESI, 52 % dintre persoane (cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani) au cel puțin competențe digitale de bază, ceea ce este foarte apropiat de media UE (54 %). Cu toate acestea, Grecia se numără printre primii lideri, 88 % dintre tineri (16-24 de ani) având cel puțin competențe digitale de bază, ceea ce este mult mai mare decât media UE (71 %). Procentul de specialiști TIC a progresat ușor, dar rămâne scăzut (2,8 %) în comparație cu media UE (4,5 %). Cu toate acestea, proporția femeilor specializate în TIC (21 %) este peste media UE (19 %).

Digital Futures Index al Microsoft măsoară nivelul de digitalizare din 16 de țări europene, inclusiv Grecia. Indicele aduce date cu privire la nivelul actual de digitalizare a țării și identifică domeniile cu cel mai mare succes, dar și domeniile în care trebuie depuse mai multe eforturi pentru a accelera procesul de transformare digitală. Digitalizarea este percepută prin intermediul a 5 categorii de dezvoltare digitală: Mediul de afaceri digital, guvernarea digitală și sectorul public, infrastructura digitală, sectorul digital și capitalul uman. Nivelul global al scorului dezvoltării digitale al Greciei este de 81, cu 17 % sub media CEE. În comparație cu țările din Europa Centrală și de Est, Grecia se situează sub medie în ceea ce privește afacerile digitale, guvernarea digitală și sectorul public, infrastructura digitală, sectorul digital, dar peste medie în ceea ce privește capitalul uman, 96.94 comparativ cu 100.

Coaliția națională elenă pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital este o platformă de colaborare între entitățile publice și cele fără caracter public care depun eforturi pentru a promova competențele digitale în societatea elenă. Obiectivele coaliției naționale sunt cooperarea dintre toate părțile interesate pentru a pune în aplicare măsuri cu scopul de a consolida competențele digitale, de a elimina decalajul digital în toate sectoarele economiei și societății elene și de a disemina politicile UE în materie de competențe digitale în Grecia.

Prezentare generală a strategiilor de stat și a inițiativelor naționale

Strategii de stat

Biblia transformării digitale este principalul document strategic, care stabilește prioritățile pentru transformarea digitală a Greciei în perioada 2020-2025. Acesta prezintă principiile directoare, axele strategice și intervențiile la nivel orizontal și vertical care vizează consolidarea și sprijinirea transformării digitale a societății și a economiei elene. Acesta stabilește foaia de parcurs strategică pentru transformarea digitală a Greciei în următorii 5 ani. Strategia acoperă șase piloni: (I) conectivitatea; (II) competențele digitale; (III) starea digitală; (IV) întreprinderile digitale; (V) inovarea digitală; și (vi) integrarea tehnologiei digitale în fiecare sector al economiei. Printre obiectivele de actualizare a competențelor se numără investițiile digitale în resursele umane, portalul național pentru capacități digitale și difuzarea inițiativelor privind competențele digitale în Grecia, care sunt aliniate la cele mai recente politici ale UE.

Programul detransformare digitală (PPsiMet) 2021-2027, finanțat de FEDR și EKT +, contribuie la viziunea pentru Grecia digitală și la promovarea transformării economice a țării prin: Furnizarea de servicii și aplicații digitale publice noi și modernizate pentru întreprinderi și cetățeni, asigurarea interoperabilității sistemelor și serviciilor digitale, dezvoltarea de platforme digitale pentru a sprijini activitatea economică, transformarea digitală a administrației locale, asigurarea conectivității de foarte mare viteză, satisfacerea nevoilor în materie de competențe digitale și integrarea tehnologiilor de vârf. Bugetul PPSiMet 2021-2027 se ridică la 943 004 309 EUR.

Inițiative naționale

Planul de redresare și reziliență al Greciei sprijină tranziția digitală prin investiții și reforme în digitalizarea administrației publice și a întreprinderilor din sectorul privat, în conectivitate și în competențele digitale. Acesta va investi 160 de milioane EUR pentru dezvoltarea rețelelor 5G, 1.3 miliarde EUR pentru transformarea digitală a sectorului public și alte 375 de milioane EUR pentru digitalizarea întreprinderilor, promovând integrarea tehnologiilor digitale în IMM-uri. În plus, planul va investi peste 500 de milioane EUR pentru a promova transformarea digitală a sistemului de educație și de sănătate, în timp ce aproape 750 de milioane EUR vor fi investite în perfecționarea digitală. În 2022, au fost lansate mai multe măsuri de modernizare și digitalizare a sectorului public, de exemplu, proiecte de digitalizare a arhivelor și a serviciilor conexe (598 milioane EUR); dezvoltarea interoperabilității și a serviciilor web; și modernizarea administrației publice, reforma în vederea punerii în aplicare a strategiei de securitate cibernetică pentru sectorul public și măsurile de îmbunătățire a conectivității.

Transformarea digitală a IMM-urilor introduce o schemă de sprijin care pune la dispoziția IMM-urilor cupoane valorice care pot fi utilizate pentru achiziționarea de tehnologii digitale și de servicii conexe. Prin intermediul unei platforme online, IMM-urile pot solicita cu ușurință sprijin și pot selecta o soluție de digitalizare care să corespundă nevoilor lor. Proiectul include, de asemenea, sprijin consultativ pentru dezvoltarea de noi soluții de digitalizare. După finalizare, se preconizează că proiectul va oferi sprijin în materie de digitalizare pentru cel puțin 100,000 de IMM-uri prin intermediul sistemului de bonuri valorice și va ajuta cel puțin 1,000 de IMM-uri să dezvolte noi soluții digitale.

Peste 500,000 de elevi, cu vârste cuprinse între 4 și 24 de ani, din familii cu venituri mici și peste 150,000 de profesori din instituții primare și secundare au primit un cupon valoric de 200 EUR pentru achiziționarea unei tablete, a unui laptop sau a unui computer de birou. Campania „vouchere pentru studenți pentru laptopuri și alte echipamente informatice” a vizat persoanele cu venituri mici, promovând în același timp transformarea digitală a sistemului de învățământ. În timpul pandemiei, când școlile au fost închise și lecțiile au fost oferite exclusiv online și au necesitat utilizarea unui dispozitiv informatic, inițiativa a facilitat accesul la e-learning.

În 2023, programele de formare pentru șomeri și angajații din sectorul privat încearcă să formeze încă 150,000 de angajați din sectorul privat, inclusiv angajați ai IMM-urilor, în ceea ce privește alfabetizarea digitală, de mediu și financiară. Furnizorii de servicii de formare aparțin atât sectorului public, cât și celui privat și îndeplinesc anumite criterii de asigurare a calității. Împreună cu o reformă a sistemului național de învățare pe tot parcursul vieții, investițiile au îmbunătățit modelul de performanță al programelor de perfecționare și recalificare, precum și instrumentele de informații privind competențele utilizate pentru a anticipa nevoile în materie de competențe, ceea ce a îmbunătățit capacitatea sistemului de a oferi formare de înaltă calitate și relevantă pentru piața forței de muncă celor care au nevoie de aceasta. Mai multe informații.

Posibilități de finanțare

Oportunitățile de finanțare pentru perfecționare și recalificare pentru a sprijini competențele digitale ale persoanelor și organizațiilor sunt disponibile sub formă de împrumuturi, granturi și instrumente financiare. Pentru perioada 2021-2026, majoritatea activităților din domeniul transformării digitale sunt finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență, dar și ca activități în cadrul programelor de granturi Orizont, Erasmus +, fondurile ESI și SEE. Puteți găsi mai multe informații pe pagina Coaliției naționale elene pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital și în articolul privind Platforma pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital.

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT