Mă bucur foarte mult să fiu prezent astăzi la ceremonia de decernare a premiilor pentru autonomia locală și că am ocazia de a participa la dezbaterea, desigur foarte interesantă, care va urma pe tema orașelor inteligente.
În calitate de adjunct al Ministerului Cercetării, Inovării și Politicii Digitale, avem un rol major în dezvoltarea orașelor inteligente din Cipru prin inovare și tehnologie, cu scopul final de a asigura calitatea vieții cetățenilor.
În întreaga lume, orașele se confruntă în prezent cu o varietate de provocări, cum ar fi creșterea populației urbane, schimbările climatice tot mai accentuate, fluxurile migratorii și schimbările politice.
Recunoaștem că tehnologia poate oferi soluții inteligente și durabile pentru a gestiona problemele cu care se confruntă zonele noastre urbane.
Înainte de înființarea ministerului adjunct, nu exista o abordare unitară a orașelor inteligente, deoarece eforturile erau dispersate și necoordonate. Prin urmare, am avut multe inițiative care au funcționat în moduri diferite și la viteze diferite.
Cu toate acestea, prin decizia Consiliului de Miniștri, am preluat rolul de coordonator al unei politici naționale, astfel încât să promovăm o nouă abordare unificată.
Avem toate garanțiile necesare pentru a se transforma într-un instrument inteligent și inovator: un mediu natural și demografic favorabil, voința politică, dar și colegialitatea administrației locale, instrumentele financiare și, bineînțeles, suntem înarmați de tehnologie.
Prin strategia națională unică „Platforma orașelor inteligente CY” pe care o planificăm, ne propunem, în primul rând, să punem în aplicare și să finanțeze trei soluții verticale pentru întregul Cipru, în conformitate cu nevoile declarate de municipalități:
sisteme inteligente de parcare, iluminat
inteligent și
gestionarea deșeurilor.
Aceste servicii vor fi furnizate de un operator de platformă, selectat printr-o licitație deschisă, și vor fi finanțate cu 35 de milioane EUR din Fondul de redresare și reziliență.
În plus, administratorul va fi în măsură să ofere alte soluții inteligente, în conformitate cu nevoile individuale ale fiecărei municipalități.
În acest moment, aș dori să subliniez importanța cooperării. Orașele inteligente nu pot fi dezvoltate doar de către stat. Implicarea și contribuția autorităților locale și a întreprinderilor este esențială.
Numai prin efortul colectiv putem crea orașe inteligente care să promoveze inovarea, durabilitatea și calitatea vieții.
În concluzie, soluțiile inteligente reprezintă o provocare uriașă.
Plecăm de la municipalitățile noastre și sper că ne vom extinde la comunitățile noastre. Cu această ocazie, aș dori să salut interesul manifestat de Uniunea Comunităților.
Este ocazia de a aplica inovarea și tehnologia pentru a gestiona mai bine orașele și comunitățile noastre și pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.
Sunt încrezător că, prin hotărârea și cooperarea noastră, vom atinge acest obiectiv și vom transforma Ciprul într-un model de creștere inteligentă și durabilă.
Mulțumesc.
Republicarea de către Ministerul Adjunct al Cercetării, Inovării și Politicii Digitale (DMRID)