Știri

Dezvoltarea și barierele din economia suedeză

Postat pe:

Miercuri, 20 septembrie, proiectul de lege privind bugetul de stat a fost prezentat Riksdag. După câteva săptămâni de știri continue cu privire la buget, se oferă în cele din urmă o imagine de ansamblu a planurilor și orientărilor guvernului.

Ministrul de finanțe subliniază că economia suedeză se află încă într-o situație dificilă, caracterizată de o inflație constant ridicată. Impactul creșterii prețurilor și a ratelor dobânzilor devine din ce în ce mai vizibil. Până în prezent, creșterea economică a fost mai puternică și mai robustă decât se preconizase în primul trimestru, în mare parte datorită exporturilor puternice de bunuri. Cu toate acestea, se preconizează o încetinire a creșterii economice în restul anului 2023 și la începutul anului 2024, ceea ce implică o deteriorare suplimentară a ciclului economic. Se estimează că cererea internă va scădea pe fondul scăderii consumului privat, ca urmare a creșterii costurilor și a scăderii semnificative a investițiilor în locuințe. În pofida unei piețe a forței de muncă neașteptat de puternice, se preconizează că șomajul va crește, deși cu o ușoară întârziere.

Cu toate acestea, se pare că ne putem aștepta la perioade mai bune în 2025, cu o scădere a inflației și a ratelor dobânzilor. Se preconizează o redresare a consumului și a construcției de locuințe și se va înregistra o creștere a cererii de exporturi suedeze. Se preconizează că șomajul va scădea din nou în 2026.

Cu toate acestea, există o incertitudine considerabilă cu privire la previziunile prezentate în proiectul de buget. Această incertitudine este legată, printre altele, de evoluția prețurilor la energie și de situația geopolitică. Economia noastră depinde în mare măsură de situația mondială și observăm că unele economii, cum ar fi Germania, se confruntă cu performanțe economice mai slabe decât se preconizase, ceea ce afectează Suedia.

Observațiile TechSverige

TechSverige a examinat mai multe dintre punctele prezentate în proiectul de lege bugetară privind digitalizarea: O nouă strategie privind digitalizarea vizează reformarea politicilor din sectorul public și îmbunătățirea conectivității.

Principala observație a guvernului în domeniul digitalizării este că Suedia nu își îndeplinește obiectivele stabilite în domeniul politicii de digitalizare. În pofida nivelurilor mai scăzute de alfabetizare digitală și de infrastructură digitală, alte țări reușesc să utilizeze mai bine potențialul tehnologiilor digitale.

Deși se consideră că rețeaua în bandă largă din Suedia este de bună calitate, este subliniată importanța continuării sprijinului. În special, conectarea restului de 2 % dintre gospodării și întreprinderi va reprezenta o provocare. Întârzierea licitației 5G este un motiv principal pentru ca Suedia să se încadreze în clasamentul conectivității internaționale. Cu toate acestea, guvernul consideră că obiectivul accesului universal la serviciile de comunicații digitale este realizabil.

În acest context, guvernul a instituit un Consiliu pentru digitalizare. Bugetul dezvăluie, de asemenea, planuri de elaborare a unei strategii axate pe îmbunătățirea administrației publice și a politicilor în materie de conectivitate.

Un alt efort semnificativ al guvernului este cercetarea și inovarea în jurul tehnologiei 6G, cu o alocare de 50 milioane SEK în 2024, care crește apoi cu 100 milioane pe an în următorii doi ani.

Sprijinul pentru dezvoltarea benzii largi va continua, dar modelul de plată trece de la avansuri la arierate. Aceasta înseamnă că plățile sunt în scădere în următorii ani. În același timp, creditele alocate MSB pentru pregătirea următoarei generații de sisteme de comunicații pentru iluminatul albastru (Rakel G2) cresc cu 20 milioane SEK în 2024.

Este promițător faptul că guvernul ia în serios problemele și ia măsuri în direcția unei noi abordări a digitalizării. Suedia trebuie să utilizeze mai bine beneficiile tehnologiilor digitale. Numai implementarea rapidă a tehnologiei 5G ar putea duce la creșterea PIB-ului cu 126 miliarde SEK. Efortul 6G este promițător pentru poziția pe termen lung a Suediei de lider tehnologic. Cu toate acestea, sunt necesare de urgență mai multe acțiuni. TechSverige dorește să vadă acțiuni mai concrete și propune, printre altele, ca guvernul să inițieze un „ascensor de conectivitate” cu obiective clare și măsuri de sprijin care să coreleze serviciile publice cu întregul potențial al digitalizării.

Figură: Unsplash ©

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT