Știri

Echipa naţională a României de cyber s-a clasat pe locul 8 la Campionatului European de Securitate Cibernetică 2023

Postat pe:

Echipa naţională a României de cyber s-a clasat pe locul 8, din 34 de echipe participante, la ediţia de anul acesta a European Cyber Security Challenge – ECSC 2023, informează Dispeceratul Naţional de Securitate Cibernetică, printr-un comunicat.

ECSC 2023 s-a desfăşurat în perioada 24-26 octombrie 2023 în Norvegia, la Hamar, şi a reunit cei mai talentaţi tineri din domeniul securităţii cibernetice din Europa. Pe parcursul celor trei zile de concurs, echipele naţionale formate din 10 componenţi (5 juniori şi 5 seniori) au concurat pentru trofeul european prin rezolvarea sarcinilor legate de securitate din domenii cum ar fi securitatea web, securitatea mobilă, puzzle-urile crypto, ingineria inversă şi forensic. În tot acest proces de rezolvare a unor challenge-uri, echipele au colectat puncte pentru fiecare rezolvare corectă a lor.

Trofeul Campionatului European de Securitate Cibernetică 2023 a revenit echipei Germaniei, iar podiumul a fost completat de Elveţia (2) şi Danemarca (3).

Team Romania a avut un parcurs foarte bun, în special în primele două zile de campionat, atunci când s-au clasat pe locul 3, respectiv 4 la finalul stagiunilor. În ultima zi însă, deşi echipa a reuşit să rezolve majoritatea provocărilor competiţiei, nu a prins podium-ul, menţionează sursa citată. La final, drapelul ECSC 2024 a fost predat Italiei, ţara care va găzdui ediţia campionatului de anul viitor.

Pentru a ajunge să reprezinte ţara la campionatul european, un candidat pasionat de cyber trebuie să participe iniţial la Campionatului Naţional de Securitate Cibernetică – RoCSC, organizat de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Serviciul Român de Informaţii (prin intermediul Cyberint) şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), cu sprijinul partenerilor din mediul privat precum Orange, Bit Sentinel, certSIGN, Cisco, UiPath, PaloAlto Networks, dar şi al partenerului media tradiţional, AGERPRES.

Competiţia are o etapă online şi una finală, desfăşurată fizic, în urma căruia este selectat un lot provizoriu al Team Romania. Ulterior, după bootcamp-urile de pregătire din vară, cei mai buni 10 tineri, alături de două rezerve, sunt selecţionaţi să reprezinte România la campionatul european. Tinerii interesaţi de dezvoltarea abilităţilor tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul Naţional de Securitate Cibernetică pe platforma educaţională online CyberEdu, un spaţiu digital de antrenament în care se regăsesc majoritatea exerciţiilor propuse în ediţiile anterioare ale ROCSC şi ECSC, dar şi alte exerciţii construite pentru competiţii de securitate cibernetică internaţionale.

Team Romania a fost reprezentată în acest an de Matei Buzdea, Vlad Seba, Paul Valase, Mihai Dăncăescu, Alexandru Darius Ghica, Dragoş Albăstroiu, Cristian Papa, Horia Teodor Niţă, Ionuţ Epure şi Liviu-Alexandru Bud, iar antrenorii responsabili de lotul naţional au fost Cristian Paţachia şi Ioan Constantin (Orange).

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT