Bratislava, 30 octombrie 2023
Echipa junior de securitate cibernetică a reprezentat Slovacia în finala europeană a Provocării europene în materie de securitate cibernetică (CECO) la Hamara, Norvegia. La cea de-a noua ediție au participat 34 de echipe din statele membre ale UE și echipe găzduite din Canada, Georgia, Serbia, Costa Rica, Singapore și Emiratele Arabe Unite.
Concursul își propune să sprijine și să dezvolte talente tinere și este organizat de Agenția UE pentru Securitate Cibernetică (ENISA). Echipele se ocupă de sarcini din diferite domenii, cum ar fi securitatea internetului și a rețelelor, securitatea mobilă, cârligele criptografice, ingineria inversă și criminalizia digitală.
„Echipa Slovacia este formată din nouă băieți și fete, iar vârsta medie este de 21 ani. Avem studenți din învățământul superior atât din Bratislava, cât și din facultăți străine, iar un tânăr lucrează deja în administrația publică”, afirmă șeful de echipă Alexander Húsková din cadrul Centrului de competențe și certificare în materie de securitate cibernetică. Echipa reprezentativă se pregătește din luna martie, cu membri selectați din concursurile de securitate cibernetică.
În evaluarea globală, Echipa Slovacia s-a clasat pe locul 23 în secțiunea specializată a concursului „Attack &Defense” (Attack &Defense). Pentru Slovacia, acesta a fost doar al doilea an în care a înființat o echipă competitivă și a intrat într-un mediu foarte profesional și competitiv.
„În timpul concursului, am îmbunătățit considerabil comunicarea și cooperarea, ceea ce consider că este un aspect din ce în ce mai important al soluționării problemelor decât am gândit până acum. Pe lângă concursuri, am avut ocazia de a descoperi colegi, de a lua noi prieteni, de a experimenta o parte dintr-o cultură străină și, de asemenea, de a ne arăta pe alții”, descrie concursul Adam Hadar.
Adam Hadar a fost numit în echipă în calitate de participant la Jocul național de securitate cibernetică CybeGame: „Consider, în cele din urmă, că CECO este una dintre cele mai mari schimbări din cariera mea de hackeri de până acum și mă bucur că mi-a fost oferită posibilitatea de a reprezenta țara mea. Pentru talentele viitoare, o astfel de acțiune reprezintă o mare motivație de a avansa cu cunoștințele și cred că va contribui la construirea unei comunități mai puternice în domeniul securității cibernetice în Slovacia.”
Directorul executiv al ENISA, Juhan Lepassaar, subliniază aici dimensiunea importantă a consolidării rezilienței colective: „Concursul sporește oportunitățile de colaborare în rețea de care au nevoie generațiile viitoare. Avem datoria de a-i ajuta pe tineri să găsească profesia cea mai potrivită pentru a avea un impact semnificativ asupra protecției activelor și a datelor digitale și, în cele din urmă, pentru a ne proteja întreaga viață digitală.” Cei trei câștigători ai Provocării europene în materie de securitate cibernetică provin din Germania, Elveția și Danemarca.
„Întreaga lume și Slovacia sunt conștiente de importanța strategică a securității cibernetice și, în același timp, de lipsa extremă de profesioniști în acest domeniu. Acesta este motivul pentru care educația și căutarea reprezintă în prezent cea mai importantă sarcină pentru state și întreprinderi.
talentul. Coaliția digitală desfășoară de mult timp o serie de activități în acest domeniu, dar este necesară, de asemenea, o cooperare strânsă cu statul și cu alți parteneri pentru a asigura o abordare cu adevărat cuprinzătoare a problemei în țara noastră și pentru a pune în aplicare schimbările sistemice necesare”, conchide președintele Coaliției digitale, Mário LELOVSK.
Punctul de contact național oficial al Provocării europene în materie de securitate cibernetică din Slovacia este Centrul de competențe și certificare în materie de securitate cibernetică. Partenerul general al echipei slovace este Coaliția digitală – Coaliția națională pentru competențe și profesii digitale din Republica Slovacă.