Știri

Finanțare alocată participării pe piața muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a persoanelor expuse riscului de șomaj

Postat pe:

Investiția în dezvoltarea competențelor digitale joacă un rol crucial în procesul de învățare pe tot parcursul vieții, concentrându-se pe îmbunătățirea abilităților și competențelor grupului țintă și pregătirea acestuia pentru piața muncii. Finanțarea oferă sprijin specific persoanelor cu un nivel scăzut de educație sau cu competențe depășite, persoanelor în vârstă, șomerilor de lungă durată și persoanelor cu handicap. Acesta a fost alocat în cadrul planului Mecanismului de redresare și reziliență al Uniunii Europene pentru a spori competitivitatea și  promovarea integrării pe piața muncii a persoanelor aflate în șomaj, a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a celor cu risc de șomaj (denumit în continuare grupul țintă).  

„Cererea de muncitori calificați cu competențe digitale a crescut semnificativ pe piața muncii. Rata actuală a șomajului a scăzut la 5,5%, aproape 50.000 de persoane căutând în mod activ un loc de muncă. Cu toate acestea, există încă rezerve de forță de muncă neexploatate pe piață, inclusiv persoane cu medii educaționale inadecvate și niveluri de calificare depășite. Investițiile continue în recalificarea șomerilor sunt în curs de desfășurare, iar această finanțare este esențială pentru poporul leton și pentru economie. Acesta va fi disponibil timp de doi ani pentru a continua să investească în competențele oamenilor, în programe de recalificare, în învățarea limbii engleze și în consiliere profesională specifică”, a declarat Evika Siliņa, ministrul protecției sociale.Acest lucru este prevăzut în Regulamentul Cabinetului intitulat „Reguli pentru punerea în aplicare și monitorizarea reformei 3.1 din Planul Mecanismului de redresare și reziliență al Uniunii Europene, în special în secțiunea „Politica regională” a reformei 3.1.2, care se concentrează pe „Accesul la servicii sociale și de ocupare a forței de muncă pentru a sprijini reforma venitului minim” în subsecțiunea 3.1.2.5.i. Investiția este centrată pe „Implicarea și participarea pe piața muncii a șomerilor, a solicitanților de locuri de muncă și a persoanelor cu risc de subangajare.” Hotărâre adoptată marți, 20th June.Ca parte a finanțării alocate, Agenția de Stat pentru Ocuparea Forței de Muncă va oferi programe de consiliere în carieră, recalificare și perfecționare profesională pentru șomeri. În plus, aceștia vor evalua competențele profesionale dobândite în afara sistemului formal de educație. Inițiativa include, de asemenea, programe de educație non-formală, cum ar fi competențe digitale și limbi străine, formare pentru șoferii de vehicule și tractoare, module de studiu sau cursuri în instituțiile de învățământ superior și oportunități de formare practică a angajațilorSe preconizează că, până în vara anului 2026, peste 20 000 de șomeri, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și persoane expuse riscului de șomaj își vor îmbunătăți competențele prin aceste inițiative.

@pixabay.com

Distribuie
Informații Articol
Categorie

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT