Știri

Finanțare disponibilă în Italia

Postat pe:

Informații privind contextul

În termeni generali, oportunitățile de finanțare din Italia sunt oferite de autoritățile centrale, regionale și locale prin intermediul achizițiilor publice. Pentru proiectele la scară mai mare, pot fi stabilite forme de parteneriat public-privat pentru a sprijini autoritatea publică în evaluarea și punerea în aplicare a proiectelor/investițiilor.

În ceea ce privește competențele digitale și transformarea digitală, liniile de acțiune sunt prezentate în Strategia națională privind competențele digitale, iar oportunitățile de finanțare aferente sunt canalizate prin intermediul schemelor UE, al MRR și al altor scheme naționale de finanțare.

Finanțarea va fi disponibilă pentru:

Fondurile MRR pot fi combinate cu alte forme de fonduri europene, cum ar fi fondurile structurale și de investiții pentru perioada 2021-2027 și React-EU, precum și cu Planul național pentru investiții complementare, Fondul național de dezvoltare și de coeziune și alte forme de parteneriat.

Mecanismul de redresare și reziliență

Mecanismul italian de redresare și reziliență (MRR) a prevăzut 40.29 miliarde EUR pentru misiunea „Digitalizare, inovare, competitivitate, cultură și turism”. Dispozițiile privind competențele digitale au fost integrate în mod specific în măsurile de sprijinire a tranziției digitale și a inovării sistemului de producție italian, prin stimulente pentru investiții în tehnologii de vârf și 4.0, în activități de CDI și în 4.0 de activități de formare (13.4 miliarde EUR).

Sunt în curs de înființare mai multe portaluri pentru centralizarea informațiilor și a cererilor de propuneri disponibile.

  • Informații în limba engleză privind liniile de acțiune și alocarea bugetară specifică a acestora pot fi găsite pe portalul Italia Domani.

Același portal colectează, de asemenea, toate oportunitățile de licitație și stimulentele oferite de autoritățile centrale, regionale și locale pentru misiunea specifică. Oportunitățile sunt deschise în mod continuu sau până la epuizarea fondurilor. Beneficiarii unei astfel de finanțări sunt administrațiile publice, întreprinderile, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile nou-înființate, precum și organizațiile societății civile.

  • A fost creat un portal specific –Pa Digitale 2026– pentru transformarea digitală a administrațiilor publice, unde informațiile și accesul la finanțare sunt disponibile în momentul înregistrării AP cu identitatea digitală (SPID).
  • Serviciul public digital a fost creat pentru ca tinerii să aibă acces la oportunități de voluntariat în proiecte cu impact social legat de transformarea digitală, inclusiv formare privind competențele digitale de bază și incluziunea digitală. Cererile de proiecte care încep în perioada 2022-2023 s-au încheiat, însă o nouă rundă de cereri de propuneri va fi lansată în viitorul apropiat.
  • Întreprinderile au acces la diferite tipuri de stimulente și credite fiscale pentru a-și sprijini transformarea digitală, inclusiv la activități de formare pentru angajați. Informațiile sunt disponibile pe site-ul web al Ministerului Dezvoltării Economice (redenumit recent Ministerul Întreprinderilor și Made din Italia).

Finanțarea națională

Principalele instrumente utilizate de guvernul național în sprijinul tranziției digitale și al asimilării competențelor digitale pentru a reduce decalajul digital sunt Planul național pentru investiții complementare și Fondul Repubblica Digitale (Coaliția națională italiană pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital).

Planul național pentru investiții complementare: guvernul italian integrează și consolidează conținutul PNRR prin intermediul Planului național complementar (CNP) prin alocarea a 30.6 miliarde de resurse naționale suplimentare, disponibile în plus față de granturile și fondurile furnizate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR). Programele care vor fi finanțate prin acest plan sunt, printre altele, serviciile digitale și cetățenia, serviciile digitale și competențele digitale. Cererile de propuneri sunt deschise în mod continuu și completează MRR, iar oportunitățile vor fi afișate pe portalul Italia Domani.

Fondul pentru Repubblica Digitale: un parteneriat public-privat între Ministerul Tranziției Digitale, Ministerul Dezvoltării Economice și Asociația fundațiilor bancare. Resursele disponibile pentru perioada 2022-2026 sunt de 350 milioane de euro. Fondul finanțează proiecte care vizează dezvoltarea competențelor digitale, reducerea decalajului digital dintre cetățeni și sprijinirea transformării digitale a țării.

Primele două cereri de propuneri vor fi deschise până la 16 decembrie și vizează femeile și tinerii NEET.

Repubblica Digitale: Coaliția națională italiană pentru competențe digitale și locuri de muncă. Inițiativele, proiectele și oportunitățile oferite de membrii coaliției pot fi găsite aici.

Alte opțiuni de finanțare

Mecanismul de redresare și reziliență – Digitalizare, inovare, competitivitate, cultură și turism —

Finanțare națională

Planul național pentru investiții complementare

Fondul pentru Repubblica Digitale

Repubblica Digitale

Proiecte și oportunități ale membrilor Repubblica Digitale

 

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

29 ianuarie 2024