Știri

În Italia: un instantaneu al competențelor digitale

Postat pe:

Introducere

Italia se situează pe locul 25 în ceea ce privește capitalul uman din 27 de state membre ale UE în ediția din 2022 a indicelui economiei și societății digitale (DESI), cu un punctaj de 36.6. Potrivit raportului DESI, 45,6 % dintre persoanele din Italia au cel puțin competențe digitale de bază. 3,8 % dintre angajați sunt specialiști TIC, dar 55 % dintre întreprinderile care au angajat sau au încercat să angajeze experți digitali raportează dificultăți în completarea acestor vacanțe 1. Indicele competențelor digitale 2022 al Salesforce – un studiu realizat prin intervievarea a peste 23,000 de lucrători din 19 de țări – arată un procent care nu diferă mult de celelalte rezultate, arătând că 86 % dintre lucrătorii italieni afirmă că nu dețin competențele digitale necesare pentru piața muncii din viitor.

Instituțiile italiene au confirmat, de asemenea, aceste cifre și tendințe. Observatorul competențelor digitale (Osservatorio delle Competenze Digitali) a subliniat modul în care efectele digitalizării depășesc cu mult crearea de noi profesii: ponderea competențelor digitale este în creștere, de fapt, în toate domeniile de activitate din toate sectoarele, cu o incidență medie de 13,8 %, vârfurile atingând 63 % pentru competențele digitale specializate în domeniile „esențiale” ale industriei și 41 % în serviciile3.

Indicatorii DESI pentru 2022 arată că Italia elimină decalajul față de Uniunea Europeană în ceea ce privește competențele digitale de bază; cu toate acestea, chiar și în prezent, mai mult de jumătate dintre cetățenii italieni nu au nici măcar competențe digitale de bază. Procentul de specialiști în domeniul digital din forța de muncă din Italia este mai mic decât media UE, iar perspectivele pentru viitor sunt slăbite de ratele scăzute de înscriere și de absolvire în domeniul TIC. Dacă UE dorește să atingă obiectivul deceniului digital în ceea ce privește competențele digitale de bază și specialiștii TIC, o schimbare decisivă în pregătirea Italiei în ceea ce privește competențele digitale.

Italia are o coaliție națională pentru competențe și locuri de muncă digitale care se bazează pe „Repubblica Digitale”, o inițiativă multipartită care promovează competențele digitale la toate nivelurile economiei și societății italiene. Coaliția a fost lansată în aprilie 2020 și, de atunci, a jucat un rol esențial în diseminarea competențelor digitale în țară, promovând formarea la nivel național pentru toți cetățenii, cu peste 180 de organizații care s-au alăturat inițiativei. Printre principalele inițiative din cadrul Coaliției digitale italiene, în 2023 va fi lansată în curând o platformă de învățare și autoevaluare a competențelor digitale denumită ACCEDI.

Prezentare generală a strategiilor de stat și a inițiativelor naționale

Strategii de stat

Cele mai importante măsuri și indicații la nivel național privind competențele digitale în Italia sunt cuprinse în „Strategia italiană privind competențele digitale”, publicată în decembrie 2020. Strategia urmărește, în special, să abordeze decalajul digital cultural care afectează populația italiană prin sprijinirea incluziunii digitale, să sprijine dezvoltarea competențelor informatice pe parcursul ciclului de învățământ superior și de formare, promovarea dezvoltării competențelor-cheie pentru viitor și creșterea procentului de specialiști TIC în tehnologiile emergente. Strategia a fost apoi completată de un plan operațional care include obiective pentru 2025, bazate în principal pe indicatorii DESI și Eurostat. Printre aceste obiective se numără în special:

  • Dotarea a 70 % din populație cu cel puțin competențe digitale de bază și eliminarea disparității de gen în materie de competențe în sectorul TIC
  • Dublarea ratei cetățenilor italieni cu competențe digitale avansate (78 % dintre tinerii cu studii superioare, 40 % dintre lucrătorii din sectorul privat și 50 % dintre funcționarii publici)
  • Creșterea de cinci ori a ponderii populației care utilizează servicii digitale publice (64 %)
  • Creșterea gradului de utilizare a internetului și a capacității de a utiliza calculatoarele și pentru persoanele în vârstă: 84 % pentru grupa de vârstă 65-74 de ani.

O altă evoluție importantă a fost adoptarea Programului strategic privind inteligența artificială 2022-2024, care include recomandări de consolidare a competențelor și de atragere a talentelor.

Inițiativele naționale

Fondul pentru Repubblica Digitale este cel mai notabil parteneriat public-privat (PPP) între Ministerul Tranziției Digitale, Ministerul Dezvoltării Economice și Asociația fundațiilor bancare. Resursele disponibile pentru perioada 2022-2026 sunt de 350 milioane de euro. Fondul finanțează proiecte care vizează dezvoltarea competențelor digitale, reducerea decalajului digital dintre cetățeni și sprijinirea transformării digitale a țării. Fondul a permis lansarea sau continuarea inițiativelor enumerate aici, cum ar fi:

  • Digital Gyms (Palestre Digitali), un curs de formare gratuit menit să deschidă tinerilor și proaspeților absolvenți noi perspective de ocupare a forței de muncă pentru profesiile digitale. Domeniile de formare variază de la cele verticale ale marketingului digital (SEO, SEA, marketingul platformelor de comunicare socială, strategia digitală, UX, IU etc.) la cele mai transversale ale lumii muncii (competențe non-tehnice, întreprinderi nou-înființate, pregătirea eficace a CV-urilor și interviuri etc.).
  • Pregătiți pentru IT + care vizează tinerii NEET oferă un curs de programare introductivă gratuit de 4 săptămâni, care poate fi extins în continuare la un curs de 6 luni, care corespunde cel mai bine profilului, competențelor și așteptărilor stagiarului. De exemplu, cursul se axează pe formarea de personalități profesionale în Java back-end, pe internet complet stivuit, pe analiza datelor și pe programarea mobilă.
  • CD: 50/50 – codificarea diversității este o asociație non-profit care promovează răspândirea competențelor digitale în rândul tinerilor și care se angajează să reducă decalajul dintre cererea și oferta de competențe digitale pe piața forței de muncă. În special, aceasta lucrează la decalajul digital dintre femei și bărbați, care este, de regulă, mai pronunțat în sectoarele cu un grad ridicat de intensitate digitală (de exemplu, sectoarele STIM). Participarea este gratuită pentru fetele și băieții din școlile secundare prezente în orașele în care funcționează asociația.

Finanțare

Oportunitățile de finanțare pentru perfecționare și recalificare pentru a sprijini competențele digitale ale persoanelor și organizațiilor sunt disponibile sub formă de împrumuturi, granturi și instrumente financiare. Pentru perioada 2021-2026, majoritatea activităților din domeniul transformării digitale sunt finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență, dar și ca activități în cadrul programelor Orizont, Erasmus +, ESIF și SEE. Puteți găsi mai multe informații pe pagina articolului privind Platforma pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital.

Distribuie
Informații Articol
Categorie

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT