Ministerul Educației a introdus un nou sistem de măsuri de sprijin. Catalogul, care conține un total de 21 de măsuri de sprijin, a intrat în vigoare la 1 septembrie 2023. Școlile și unitățile școlare trebuie să poată contribui la furnizarea de sprijin specific copiilor și elevilor, ținând seama de condițiile lor personale, spațiale, materiale și financiare. Începând din septembrie 2026, acest regulament al Legii privind școlile va intra în vigoare în toate domeniile.
Scopul măsurilor de sprijin este de a oferi fiecărui copil un nivel de sprijin specific care să îi permită să își valorifice la maximum potențialul în procesul educațional. Scopul sistemului de sprijin cuprinzător, care este Catalogul măsurilor de sprijin (Catalogul), este de a îmbunătăți disponibilitatea actorilor din domeniul educației de a lucra cu copii cu nevoi diverse. Profesorii și alți membri ai personalului didactic vor fi astfel mai bine pregătiți să contribuie la bunăstarea psihologică a copiilor și la posibilitatea de a-și dezvolta potențialul educațional fără distincție.
„Obiectivul nostru este de a îmbunătăți calitatea educației favorabile incluziunii prin măsurile de sprijin prezentate în Catalogul măsurilor de sprijin. Măsurile de sprijin răspund nevoilor educaționale diverse ale copiilor și elevilor. Acestea pot avea un caracter temporar sau permanent și pot rezulta din starea de sănătate sau din alte nevoi educaționale sau din condițiile de viață ale copilului sau elevului sau din condițiile dintr-o întreprindere, școală sau instituție școlară”, explică Daniel Bútora, ministrul educației, științei, cercetării și sportului al Republicii Slovace.
Dreptul la aplicarea unor tipuri specifice de măsuri de sprijin se va baza pe o evaluare efectuată de personalul didactic sau de personalul specializat al unei școli, al unei instituții școlare sau al unei unități de consiliere și prevenire. Catalogul se bazează pe o evaluare a nivelului de sprijin de care are nevoie copilul sau elevul pentru a-și dezvolta potențialul educațional.
„Cu ajutorul unui sistem de măsuri de sprijin, vom face ca sprijinul deja acordat copiilor și elevilor să fie mai bine direcționat și mai flexibil. Reprezentanții legali ai copiilor și elevilor, școlile, unitățile școlare, întregul sistem de consiliere și prevenire, birourile regionale ale administrației școlare și organizațiile înființate de Ministerul Educației vor fi implicați mai activ și mai sistematic pe tot parcursul procesului”, este completat de secretarul de stat Slavomír Partila.
Departamentul pentru educație a dezvoltat un sprijin metodologic amplu în cooperare cu experți universitari, personal didactic și profesionist și personal atât din școlile obișnuite, cât și din școlile speciale. Acestea vor fi puse la dispoziție sub formă de materiale metodologice însoțitoare, seminarii și cursuri de formare pentru experți, programe de dezvoltare profesională, consiliere metodologică directă și consultări.
„Pentru punerea în aplicare eficace a Catalogului măsurilor de sprijin, am elaborat programe inovatoare de învățare specifice în cadrul NIVAM. În regiuni, pregătim infoseminarii în cadrul cărora ne vom întâlni personal didactic și profesionist pentru a aduce măsurile mai aproape de aceștia. De asemenea, ne-am consolidat capacitățile metodologice și de predare în birourile regionale ale NIVAM”, afirmă Ivan Pavlov, director general al NIVAM.
Catalogul este un nou sistem de sprijin pentru educație și formare în Slovacia. Acesta a fost creat ca parte a reformei planului slovac de redresare și reziliență în cadrul componentei 6 Accesibilitatea, dezvoltarea și calitatea educației favorabile incluziunii. Crearea catalogului a fost însoțită de un proces participativ al autorităților profesionale în domeniul educației și incluziunii.
„Introducerea unor măsuri de sprijin în domeniul educației este o reformă esențială a planului de redresare care consolidează incluziunea copiilor care se confruntă cu obstacole în calea învățării. Reforma face parte dintr-un pachet de măsuri în cadrul celei de a treia cereri de plată, în valoare de 815 de milioane EUR, care va fi prezentată de Slovacia Comisiei Europene la sfârșitul lunii septembrie”, afirmă Peter Goliaš, directorul Departamentului pentru educație, inovare și finanțe publice, din secțiunea „Planul de redresare” a Biroului guvernului slovac.
Mai multe informații cu privire la noul sistem de măsuri de sprijin pot fi găsite la adresa: https://podporneopatrenia.minedu.sk/.
Activitățile se desfășoară din resursele financiare ale Planului slovac de redresare și reziliență.