Știri

Lansarea oficială a „Digitalskills.lu”: Platforma Luxemburgului pentru dezvoltarea competențelor și talentelor digitale

Postat pe:

Cererea de competențe digitale nu a fost niciodată atât de ridicată în Europa, în special în Luxemburg. La câteva săptămâni după lansarea „Anului european al competențelor 2023” de către comisarul european Nicolas Schmit, prim-ministrul și ministrul comunicațiilor și mass-mediei, Xavier Bettel, a anulat lansarea noii platforme digitalskills.lu în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la 5 iunie 2023 la Foyer européen.

Odată cu noile tehnologii, decalajul dintre competențele digitale disponibile și nevoile pieței forței de muncă se adâncește. Guvernul, Camera de Comerț și Camera de Artizanat sunt pe deplin conștiente de această realitate și și-au unit forțele pentru a forma „Coaliția pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital din Luxemburg” (Coaliția digitală) în 2019. Obiectivul acestei coaliții naționale, care este o continuare a unei inițiative conduse de Comisia Europeană, este de a reuni toți actorii-cheie în domeniul competențelor digitale și, în special, de a promova proiecte în acest domeniu.

Cu peste 60 de membri activi din sectorul public și privat, Coaliția digitală se axează pe schimbul de informații cu privire la o gamă largă de subiecte, inclusiv actualizarea competențelor și recalificarea, competențele în domeniul IA, competențele digitale în sectoarele non-tehnologice, tehnologiile spațiale: locuri de muncă și competențe etc.

Am actualizat platforma „digitalskills.lu” în contextul „Anului european al competențelor 2023”. De acum înainte, această platformă își propune să fie un veritabil punct central care să reunească toate informațiile referitoare la competențele digitale în Luxemburg și în Europa. Platforma oferă o varietate de conținut, inclusiv oportunități de formare și cele mai recente știri și evenimente legate de competențele digitale. În plus, acest instrument este direct legat de inițiativele ONG-urilor din statele membre ale UE privind un sistem de interoperabilitate cu „Platforma europeană pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital”.

„Astăzi, angajamentul caprinei de a dezvolta competențele digitale ale societății noastre este mai important ca niciodată. Pentru dezvoltarea tehnologiilor informației și comunicațiilor și a altor sectoare care contribuie la relansarea societății moderne de mâine, trebuie garantată o prezență suficientă a forței de muncă calificate, subliniază Xavier Bettel, prim-ministrul și ministrul comunicațiilor și mass-mediei. „Salut soluțiile propuse de Coaliția digitală prin intermediul noii platforme „digitalskills.lu”, care nu numai că răspunde nevoii de acces la informații privind formarea în sectorul digital, ci și întreprinderilor accesibile pentru a participa activ și chiar proactiv la o gamă largă de inițiative naționale europene în domeniul competențelor digitale”.

Anne Calteux, reprezentanta Comisiei Europene în Luxemburg, salută inițiativa Luxemburgului, care „corespunde perfect obiectivului Anului european al competențelor, potrivit căreia 80 % dintre europeni ar trebui să dețină cel puțin competențe digitale de bază până în 2030, comparativ cu 54 % în prezent. De asemenea, trebuie să corelăm competențele angajaților cu nevoile angajatorilor, colaborând îndeaproape cu partenerii sociali și cu întreprinderile, în special cu întreprinderile mici și mijlocii, pentru a aborda deficitul de forță de muncă din UE și Luxemburg”.

Isabelle Schless, directoarea ADEM, confirmă că „ADEM a fost membru al Coaliției digitale încă de la început. Competențele digitale se numără printre cele mai căutate competențe pe piața forței de muncă. De aceea, ADEM, împreună cu partenerii săi, continuă să își dezvolte gama de cursuri de formare în materie de competențe digitale pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Potrivit lui Carlo Thelen, director general al Camerei de Comerț, „competențele digitale sunt esențiale pentru îmbunătățirea procesului decizional, creșterea productivității, reducând în același timp costurile și asigurând producția în întreprinderi. Pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de manageri și angajați care să fie bine pregătiți în domeniul digitalizării. Trebuie să ne continuăm eforturile, în special pentru a integra în continuare tehnologia digitală în întreprinderi și în serviciile publice, permițând astfel țării să se situeze printre cele mai bune din cursa de digitalizare. Platforma „digitalskills.lu” este un instrument esențial pentru a ne ajuta în acest proces.”

Tom Wirion, director general al Camerei de Comerț, subliniind importanța formării competențelor digitale pentru întreprinderile meșteșugărești: „Pandemia ne-a arătat în mod clar că întreprinderile cele mai avansate din punct de vedere digital nu numai că s-au dovedit reziliente, dar că multe dintre ele chiar au reușit să achiziționeze noi piețe. Una dintre modalitățile prin care industria meșteșugărească, în toate sectoarele, poate rămâne competitivă și atractivă atunci când garantează locuri de muncă stabile în Luxemburg, este digitalizarea. Camera de Comerț este încântată de faptul că noua platformă „digitalskills.lu” a fost creată pentru a oferi întreprinderilor instrumentele de care au nevoie pentru a-și dezvolta competențele și practicile digitale.”

Distribuie
Informații Articol
Categorie

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT