Știri

„O mare reconfigurare a competențelor” – raport privind recalificarea și perfecționarea

Postat pe:

Raportul „Grand Reset of Skills”, elaborat de Future Collars și de Institutul ICAN, răspunde la întrebarea provocărilor cu care se confruntă întreprinderile și angajații pentru a rămâne pe piață și stabilește orientări și răspunsuri în contextul dezvoltării profesionale și al stabilității locurilor de muncă.
Recalificarea, perfecționarea și plasarea personalului disponibilizat sunt principalele tendințe de pe piața forței de muncă în următorii ani.

Publicația oferă o acoperire cuprinzătoare a aspectelor legate de acoperirea lacunelor în materie de competențe ale întreprinderilor, precum și un rezumat al discuțiilor privind principalele provocări legate de lipsa specialiștilor IT în Polonia.
Raportul, Future Collars în cooperare cu Institutul ICAN, își propune să facă din publicare unul dintre cele mai importante documente de sensibilizare cu privire la transformarea tehnologică. Acesta conține studii, descrieri, tendințe, evaluări și orientări pentru anii următori în contextul unei piețe a forței de muncă în schimbare. Grupul de reflecție este principalul partener al raportului.

Raportul este împărțit în mai multe părți. Putem afla mai multe despre provocările actuale de pe piața forței de muncă, precum și despre perspectivele pentru anii următori. Problemele legate de recrutare, lipsa competențelor digitale și automatizarea progresivă a muncii sunt abordate în acest domeniu. O mare parte a raportului este dedicată aspectelor legate de recalificare și perfecționare, și anume o soluție limitată pentru abordarea provocărilor de pe piața forței de muncă. „Dicționarul conceptelor”, adică vocabularul Marii Reucideri, este foarte util. Această secțiune descrie, de asemenea, avantajele exploatării și punerii în aplicare a potențialului de recalificare.

O parte valoroasă a raportului „Marele set de competențe” este un sondaj propriu, și anume o încercare de a răspunde la întrebarea privind modul în care funcționează serviciile umane în contextul revoluției de recalificare și dacă această revoluție are deja loc pe piața poloneză.

Autorii au descris problemele întreprinderilor în ceea ce privește recrutarea de angajați. Un studiu arată că recalificarea nu este în prezent o soluție, deși este mai probabil ca întreprinderile să recurgă la recalificare atunci când își automatizează activitatea. Merită subliniat faptul că, teoretic, întreprinderile sunt pregătite pentru recalificare și au opinii pozitive cu privire la acest proces (64 % dintre întreprinderi declară că au un proces structurat, de la declararea unui angajat la dezvoltarea de noi competențe). Cifrele sunt mult mai slabe atunci când verificăm utilizarea soluțiilor de recalificare în practică – doar 6 % dintre lucrători au fost efectiv reuciși.

O parte importantă și importantă a raportului include o secțiune dedicată studiilor de caz. Există exemple de întreprinderi care pun în aplicare cu succes soluții de recalificare în rândul angajaților lor.

Cifrele prezentate în raport nu sunt optimiste. Fără un program sistemic de reciclare, antreprenorii polonezi par să se confrunte cu probleme comportamentale uriașe

competitivitate Competențele digitale ale polonezilor, în comparație cu restul Europei, se află deja în

nivel foarte scăzut. În raport se afirmă că până la 90 % dintre întreprinderi raportează probleme în obținerea

lucrători calificați corespunzător. Raportul subliniază că una dintre principalele provocări ale pieței actuale a forței de muncă este problemele legate de recrutare și, potrivit datelor furnizate de Institutul Economic Polonez, 9 din 10 de întreprinderi raportează probleme legate de recrutarea de lucrători cu competențele adecvate.

Printre principalele concluzii ale raportului, precum și sondajul realizat de autori, întreprinderile din Polonia întâmpină deja dificultăți în a dobândi angajați cu competențe digitale și non-tehnice adecvate și că aceste probleme sunt exacerbate și mai mult de automatizarea progresivă a muncii.

Pe de altă parte, întreprinderile care pun în aplicare programe-pilot de reclasificare recunosc cu fermitate beneficiile exploatării acestui potențial și declară că vor continua să se extindă.

Pe baza raportului „Reconfigurarea nedorită a competențelor”, întreprinderile care operează și utilizează recalificarea;

câștigă. Trebuie încurajată și promovată punerea în aplicare a unor astfel de strategii de către alte întreprinderi.

Recalificarea este o soluție potențială la provocările cu care se confruntă piața forței de muncă și poate extinde cu ușurință competențele digitale ale lucrătorilor necesari în prezent.

Distribuie
Informații Articol
Categorie

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT