Știri

Parteneriat între Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru cercetare în domeniul inteligenței artificiale

Postat pe:

Lockheed Martin, compania globală din industria aerospațială și de securitate, a anunțat o colaborare între Laboratorul său de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie (STELaRLab) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), pentru a sprijini dezvoltarea cercetării în domeniul inteligenței artificiale, în vederea aplicării ei în domeniul securității naționale și al științelor mediului.

STELaRLab, lansat în Australia în 2016, este primul centru de cercetare și dezvoltare multidisciplinar al Lockheed Martin, deschis în afara SUA, axat pe explorarea tehnologiilor din domeniile hipersonic, autonomie, robotică, și comandă, control, comunicații, calcul, inteligență, supraveghere și recunoaștere (C4ISR).

Ray Piselli, vicepreședinte al Lockheed Martin pentru afaceri internaționale, a declarat:

„Marcăm astfel o etapă importantă în parteneriatul nostru cu România. Echipa de la STELaRLab a Lockheed Martin va colabora îndeaproape cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a dezvolta soluții esențiale de inteligență artificială care vor contribui la abordarea unora dintre cele mai mari provocări ale lumii. Această colaborare demonstrează angajamentul Lockheed Martin de a investi în parteneriate pe termen lung în România sprijinind crearea de locuri de muncă înalt calificate și transferul de tehnologie.”

Parteneriatul dintre STELaRLab și Centrul de Cercetare în Prelucrarea Imaginilor și Recunoașterea Formelor al UTCN va explora dezvoltarea unui sistem autonom distribuit pentru asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre, permițând o mai bună planificare și execuție a intervențiilor de urgență.

„Universitățile tehnice din România au demonstrat competențe de nivel mondial și sunt încântat că Lockheed Martin a recunoscut expertiza românească în domeniul inteligenței artificiale”, a menționat în cadrul întâlnirii, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Prevalența și gravitatea situațiilor naturale de urgență, cum ar fi incendiile de vegetație, sunt în creștere la nivel global ca urmare a schimbărilor climatice. Scopul STELaRLab și UTCN este să furnizeze instrumente automatizate care combină informațiile senzoriale despre mediu provenite de la platforme de detectare dispersate, folosind inteligența artificială pentru a obține o mai bună cunoaștere a situației în situații de urgență.

Parteneriatul, încheiat pentru o perioadă inițială de un an, va oferi cercetătorilor români acces la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligență Artificială Lockheed Martin.

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT