Platformele cu cod redus simplifică programarea
În medie, una din două organizații care încearcă să pună în aplicare noi soluții tehnologice, inclusiv IA, consideră că este mai dificil să recruteze profesioniști cu calificări adecvate. În această situație, tehnologia poate ajuta și înlocui dezvoltatorii pentru o parte din sarcini? Acesta nu este un scenariu complet improbabil, după cum o demonstrează importanța din ce în ce mai mare a platformei cu coduri scăzute, care permite dezvoltarea rapidă a aplicațiilor.
Căutați dezvoltatori
De mai mulți ani, profesioniștii din domeniul IT au reprezentat în mod constant obiectivul de recrutare pentru zeci de mii de organizații care își desfășoară activitatea la nivel mondial. Datorită cunoștințelor și competențelor lor, ei se află în fruntea listei celor mai valoroase profesii din lume. Având în vedere transformarea digitală rapidă în toate industriile și complexitatea tot mai mare a proiectelor informatice, se caută noi ingineri, testatori și dezvoltatori. Rapoartele publicate arată că nevoile lumii în acest domeniu depășesc de multe ori numărul de profesioniști disponibili.
Unii experți analizează cu speranțe în ceea ce privește IA, care înregistrează progrese rapide și începe să gestioneze mai bine o gamă largă de sarcini, văzând calea de ieșire din situația dificilă. Un alt grup de soluții este căutarea de platforme cu cod redus. Care este interesul lor?
Ce schimbă platformele cu coduri joase
Platformele cu cod redus, de la platformele engleze de dezvoltare a codurilor joase și, în scurt timp, LCDP, se bazează pe o abordare vizuală a dezvoltării de software. Ceea ce le diferențiază este o simplitate a utilizatorului, care permite ca aplicațiile comerciale să fie concepute rapid și flexibil.
Pur și simplu, acestea permit construirea de noi soluții informatice în timp real de la interfața grafică și, de exemplu, glisați &D. Acesta este motivul pentru care unii consideră că ele reprezintă o modalitate de a elimina complet nevoia de programare. Cu ajutorul lor, chiar și o persoană nespecializată sau înalt calificată poate crea noi aplicații comerciale care funcționează, sunt compatibile cu standardele existente și sunt ușor de integrat în sistemele existente.
Acest potențial al platformelor cu coduri scăzute este recunoscut nu numai de întreprinderile individuale, ci și de sectoare în ansamblu. Acest lucru prezintă interes pentru sectorul autovehiculelor, sectorul medical sau sectorul industrial care au nevoie și doresc să își îmbunătățească procesele comerciale și care, în prezent, sunt adesea afectate de deficitul de personal. LCDP le permite să reducă în mod eficace presiunea asupra dezvoltatorilor și să îi delege unor sarcini mai dificile, continuând, în același timp, să lucreze la soluții mai mici. Pentru multe organizații, este perspectiva unei utilizări extrem de eficiente a resurselor.
Popularitatea platformelor este în prezent în creștere ca urmare a utilizării pe scară largă a standardelor comune de programare. Se preconizează că segmentul LCDP va crește cu aproape 20 % numai în 2023. Potrivit Gartner, 70 % din noile cereri din cadrul organizațiilor vor fi dezvoltate până în 2025. Pentru o întreprindere în creștere care intenționează să țină pasul cu ritmul rapid al dezvoltării tehnologice, este o opțiune greu de ignorat.
Piața sa în era platformelor cu coduri scăzute
Platformele de dezvoltare cu coduri reduse nu reprezintă o revoluție și nu ar trebui să li se atribuie o viziune asupra sfârșitului lumii programatice, astfel cum este convinsă de GlobalLogic. Această îmbunătățire, care are limitele sale, dar atunci când este utilizată cu înțelepciune, aduce beneficii concrete întreprinderii, de exemplu, prin automatizarea proceselor operaționale.
Care este utilizarea platformelor cu cod redus? Acestea oferă cu siguranță un bun punct de plecare din care este mai ușor să se obțină mai rapid rezultate. Acestea sunt utile pentru crearea de prototipuri funcționale de aplicații mobile, pagini sau motoare de procesare. Acestea contribuie la accelerarea creării de prototipuri, a lucrărilor conceptuale sau a testării, permițând astfel atingerea obiectivului într-o perioadă mai scurtă de timp în comparație cu metodele tradiționale de dezvoltare a software-ului.
Organizațiile exploatează potențialul platformelor LCDP atunci când au nevoie de un software perfect adaptat nevoilor specifice. De asemenea, într-un moment în care aplicațiile și serviciile disponibile pe piață părăsesc unele procese comerciale care nu sunt dezvoltate și care nu sunt pe deplin conforme cu așteptările societății. În acest caz, acoperirea unei astfel de lacune sau conceperea propriului sistem este o opțiune mai eficace, deoarece răspunde tuturor nevoilor. Un exemplu concret de aplicație cu cod scăzut sunt aplicațiile care oferă noi funcționalități și completează sau combină opțiunile de cloud utilizate sau sistemele ERP.
Astfel de proiecte informatice, care simplifică procesele interne, sunt create utilizând platforme cu coduri reduse, deoarece oferă întreprinderilor o marjă largă de apreciere pentru a crea și a adapta soluția. Acest lucru este adesea decis de corporații care au elaborat strategii și o gamă largă de cooperare cu contrapărțile. Un număr mare de puncte de contact afectează mai multe caracteristici ale infrastructurii și, prin urmare, locurile potențiale în care aplicațiile disponibile pe piață nu răspund pe deplin tuturor așteptărilor.
Platforme cu coduri scăzute în lumea transformării digitale
Transformarea digitală a modelat strategia pentru ca multe organizații să acționeze și să se dezvolte de mai mulți ani. Aceasta creează un avantaj competitiv, deschide noi oportunități de cooperare între întreprinderi și oferă modalități nutriționale de a interacționa cu consumatorii. Într-un moment în care piața nu dispune de specialiști IT capabili să își exploateze potențialul, platformele cu coduri reduse sunt un fel de punte. Acestea creează o cale de eludare a problemei și funcționează chiar și în pofida unor deficite atât de mari de personal pe piața IT.
Această oportunitate este utilizată astăzi de toate sectoarele și întreprinderile de toate dimensiunile – întreprinderile mici care doresc să adapteze soluțiile disponibile la propriile nevoi și marile corporații, care trebuie să îmbunătățească gestionarea datelor colectate în bazele de date globale și în sistemele locale. Platformele cu coduri reduse ajută organizațiile să accelereze integrarea clienților și să implementeze întreținerea digitală a unui parc automat sau a unor instrumente digitale cu caracter de formare. Acestea reprezintă calea dezvoltării în condiții de siguranță a software-ului și a îmbunătățirii proceselor.
În prezent, cerințele întreprinderilor impun o responsabilitate și o presiune uriașă asupra dezvoltatorilor, pe care aceștia nu le pot face față numărului actual de profesioniști. Platformele cu cod redus oferă o modalitate de ieșire din situație, care poate menține ritmul rapid de dezvoltare și poate aborda parțial deficitul de personal care se confruntă cu o lume digitalizată de mai mulți ani.