Știri

[Proiect DE LUCRU] Perspectiva OCDE în materie de competențe

Postat pe:

În fiecare an, OCDE face un bilanț al celor mai recente tendințe în materie de competențe, locuri de muncă și economie globală în publicația sa emblematică, „OECD Skills Outlook”. Ediția din 2023 a perspectivelor plasează competențele digitale într-o măsură și mai mare pe agenda globală, corelându-le cu reziliența economică și socială.

Pentru a avea competențe digitale, este posibil să fim capabili să trăim și să muncim în lumea de astăzi – dar ce se întâmplă dacă modul nostru de viață și de muncă se schimbă mai repede decât în jurul a ceea ce ne putem pune bazele?

Și vorbind despre schimbări rapide, nu putem omite să menționăm cele mai rapide dintre acestea, iar unul dintre noi trebuie să țină pasul cu: tranziția verde și provocările iminente ale schimbărilor climatice. Comisia mondială pentru adaptare estimează că, în comparație cu copiii născuți în anii 1960, cei născuți chiar la începutul pandemiei de COVID-19 în 2020 în Europa vor suferi probabil de 2 ori mai multe incendii forestiere și de 6.8 ori mai multe valuri de căldură pe tot parcursul vieții lor.

Nu mai este vorba doar despre competențe tehnologice

Reziliența, apoi, depășește dimensiunea forței de muncă, educația și dimensiunea socială ca o nouă competență de bază pentru a face față impactului schimbărilor climatice și transformării digitale. Ediția din2023 a Perspectivelor OCDE în materie de competențe oferă o nouă perspectivă asupra cererii de competențe, determinată de dubla tranziție digitală și verde, precum și asupra rolului pe care îl joacă politicile în materie de competențe în promovarea rezilienței.

Cercetările arată că digitalizarea poate contribui la atenuarea efectelor schimbărilor climatice, cu condiția ca Europa să aibă o populație calificată și o forță de muncă dotată cu cunoștințele tehnice adecvate pentru a impulsiona transformarea digitală a societății și a economiei UE. Raportul OCDE recunoaște, de asemenea, importanța altor competențe complementare – nu mai este vorba doar despre tehnologie – cum ar fi competențele metacognitive pe care peisajele complexe de informații digitale din prezent le impun din ce în ce mai mult – și, cu siguranță, cele de mâine.

„Dacă societățile doresc să oprească distrugerea mediului și să valorifice în mod eficace potențialul IA și al roboticii, acestea trebuie să consolideze în mod fundamental sistemele de educație inițială, să ofere oportunități de perfecționare și recalificare pentru adulți pe tot parcursul vieții și să se asigure că competențele sunt mobilizate în mod eficace. Investițiile în competențe sunt esențiale pentru construirea unei tranziții verzi și digitale reziliente.”

Mâine va avea loc astăzi: cererea de competențe digitale avansate „skyrocets”

Dacă cererea de competențe se schimbă, cum afectează acest lucru lumea din jurul nostru și viața noastră de zi cu zi? Cum ne așteptăm să ne schimbăm sarcinile în viitor? Și ce înseamnă „viitorul apropiat” chiar? Potrivit raportului OCDE, unele seturi de competențe vor înregistra o creștere considerabilă până în 2030, având capacitatea de a lucra cu un calculator, de a gândi critic, de a acționa creativ, de a analiza date și informații și de a comunica în afara organizației – crescând cel mai rapid dintre toate.

Cererea de profesioniști care lucrează în domeniul dezvoltării și implementării IA a crescut drastic între 2019 și 2022, potrivit detașărilor online, cu aproximativ 33 %. Acest lucru este normal și urmează traiectoria dezvoltării și implementării din ce în ce mai multor produse IA în toate sectoarele și contextele. Figura de mai jos, preluată din ediția 2023 a OECD Skills Outlook, arată ponderea posturilor vacante online care necesită IA în unele țări pentru perioada respectivă.

Ponderea posturilor vacante online care fac publicitate pozițiilor din domeniul IA, pe țări

Raportul OCDE prezintă unele diferențe interesante între statele membre ale UE. În întreaga Europă, ponderea posturilor vacante online care detaliază competențele în domeniul IA ca fiind o competență necesară a crescut în toate țările europene, cu excepția Austriei și a Suediei, unde nu s-a observat nicio creștere semnificativă în timp.

Ia ca joc

În același timp, apariția IA și potențialul său de a transforma economia și societatea diferă de revoluția industrială și tehnologică, în sensul că modelele de IA învață din ce în ce mai multe modalități de a îndeplini sarcini excepționale. Deși unele sarcini sunt într-adevăr puse în pericol, ceea ce este mai probabil să se întâmple este că accentul va trebui să se îndrepte către îmbunătățirea seturilor de competențe care pot acționa în completarea software-ului și a instrumentelor IA, cum ar fi procesul decizional, competențele de gestionare a riscurilor sau etica.

E greu de recuperat? Există mai mult, iar responsabilitatea revine atât angajatorilor, cât și cetățenilor. Este posibil să fim conștienți de diferitele provocări pe care le implică IA, iar legislația europeană, cum ar fi Legea UE privind IA, a organizat runde de promovare a dezvoltării IA, care se bazează pe etică și care merge mână în mână cu valorile europene. În același timp, datele raportate evidențiază o discrepanță în lumea muncii: mai puțin de 1 % din anunțurile de angajare online pentru specialiștii în IA au menționat aspecte legate de etică ca cerințe de bază.

Dezvoltarea și implementarea IA sunt în plină expansiune nu numai în Europa, ci și în întreaga lume. Mai precis, modelele de IA generative mai noi îngreunează distincția între informațiile corecte și cele false și, prin urmare, oamenii ajung din ce în ce mai mult să aibă nevoie de noi aptitudini și competențe pentru a putea naviga prin peisajul informatic digital complex. Educația în domeniul mass-mediei sau „capacitatea de a evalua, analiza, evalua și crea conținut în diferite contexte” este un exemplu de competență-cheie pentru noua vârstă, caracterizată prin proliferarea informațiilor practic pretutindeni. Alte competențe care nu intră în mod normal sub incidența domeniului tehnologic pot fi, de asemenea, utile în acest sens, inclusiv gândirea critică, logica sau competențele de prelucrare a informațiilor.

Cartografierea distribuției acestor competențe între țările și regiunile europene este esențială pentru capacitarea atât a cetățenilor, cât și a comunităților. Un exemplu în acest sens este integrarea indicelui Uniunii Europene privind economia digitală și competențele digitale (DESI) în noile rapoarte de țară privind deceniul digital, care oferă în prezent o înțelegere mai exactă a diferitelor niveluri ale competențelor și competențelor digitale, în comparație cu granularitatea oferită de indicele anterior.

Sisteme de traducere automată și de inteligență artificială: apelați la noi seturi de competențe?

Nu uitați cum am spus că schimbările au loc rapid? Mediatorii digitali, cum ar fi tehnologiile de traducere automată (MT), sunt un exemplu elocvent al vitezei cu care se dezvoltă IA și învățarea automată. Traducerea automată este „procesul de traducere automată a conținutului dintr-o limbă (sursă) în alta (țintă)”, iar traducerea a fost una dintre primele aplicații ale puterii de calcul din anii’1930. Cu toate acestea, începând cu anii 1980, domeniul a făcut mult mai mult decât avânt: instrumentele de traducere automată au transformat literal modul în care facem schimb de informații și sunt utilizate din ce în ce mai mult în toate sectoarele.

Cu toate acestea, în ciuda evoluțiilor, instrumentele MT sunt departe de a fi perfecte. OCDE subliniază că acestea suferă de mai multe limitări, ceea ce înseamnă că este foarte puțin probabil ca ele să înlocuiască traducerea lingvistică și comunicarea, cel puțin pentru moment. În schimb, acestea pot aduce beneficii celor care dețin deja cunoștințe solide în domeniu, sprijinind fluxul acestora și automatizând unele domenii ale procesului de traducere.

Minoritățile lingvistice sunt rareori reprezentate în rândul dezvoltatorilor de IA și, din cauza cantității diferite de resurse pentru antrenarea IA în diferite limbi, calitatea traducerilor variază în mare măsură. Același lucru este valabil și pentru femei, minorități etnice și alte minorități și există riscul de a exacerba și mai mult inegalitățile, mai degrabă decât de a reduce disparitățile existente. SistemeleMT sunt, de asemenea, mai puțin calificate atunci când sunt implicate contextul cultural sau cunoștințele. Sistemele de IA sunt create de oameni și, ca atare, poartă predispoziții inerente. De asemenea, intervin aspecte legate de aspectele etice și juridice. Dacă apare o greșeală într-un document financiar important care a fost tradus, știm cine să tragă la răspundere – traducătorul. Dar care este chiar răspunderea în contextul conținutului, tradus prin sisteme MT?

Distribuie
Informații Articol
Categorie

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT