Începând din 2014, ComisiaEuropeană monitorizează progresele înregistrate de statele membre în ceea ce privește digitalizarea prin intermediul rapoartelor privind indicele economiei și societății digitale (DESI). Rapoartele includ profiluri de țară care ajută statele membre să identifice domeniile pentru acțiuni prioritare, precum și capitole tematice care analizează principalele domenii de politică digitală la nivelul UE. Indicele DESI clasifică statele membre în funcție de nivelul lor de digitalizare și analizează progresele lor relative din ultimii cinci ani în raport cu nivelul lor de referință.
Slovacia s-a clasat pe locul 23 din cele 27 de state membre ale UE în 2022 în cadrul indicelui economiei și societății digitale (DESI).
Slovacia se situează puțin sub media UE sau se situează aproape de media UE în ceea ce privește indicatorii referitori la capitalul uman. 55 % dintre slovaci au competențe digitale de bază, ceea ce este ușor peste media UE de 54 %. Ponderea specialiștilor în tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) din totalul personalului este de 4,2 %, puțin sub media UE (4,3 %). Șaisprezece% dintre specialiștii TIC sunt femei, media UE fiind de 19 %. Scorul Slovaciei în domeniul comerțului electronic a scăzut: 13 % dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) vând online, comparativ cu 17 % în 2020. 16 % dintre întreprinderile slovace au utilizat facturi electronice în 2020, comparativ cu 32 % în UE. Slovacia se situează sub media UE în ceea ce privește indicatorii pentru serviciile publice digitale. Proporția utilizatorilor de e-guvernare în rândul utilizatorilor de internet a scăzut la 62 % și se situează sub media UE de 64 %.
Slovacia trebuie să își continue eforturile de îmbunătățire și extindere a competențelor digitale nu numai ale populației, ci și ale sectorului privat și public, întrucât țara noastră, în pofida progreselor înregistrate, se situează încă sub media UE.
Citiți, de asemenea, analiza completă a indicelui economiei și societății digitale (DESI) 2022.