Nivelul scăzut al competenţelor digitale împiedică intensificare ritmului digitalizării companiilor din România și extinderea e-guvernării și, pe de altă parte, constata Comisia Europeană în ultimul Raport Digital Economy and Society Index (DESI 2022), îngreunează atingerea de către UE a obiectivului deceniului digital privind competențele digitale de bază și specialiștii în domeniul TIC.
De aceea, spune Comisia, în România este nevoie de o schimbare a ritmului pregătirii competențelor digitale, pentru ca țara să profite pe deplin de oportunitățile oferite de tehnologiile digitale.
Problema competențelor digitale și adecvarea pregătirii forței de muncă la economia iminentă e ridicată și de studiul Analiză privind piața muncii în România, realizată pentru AmCham România de PwC România, care trage un semnal de alarmă în privința pierderii unui avantaj competitiv cum e formarea capitalului uman.
Recuperarea acestui decalaj major este, potrivit analizei AmCham România, una din provocările structurale ale pieței muncii care trebuie remediate urgent pentru a reduce deficitul de capital uman care a atins cote de avarie și care deja afectează capacitatea României de a atrage investiții majore.
Mai multe detalii la https://cursdeguvernare.ro/analiza-digitalizarea-merge-in-pas-cu-competentele-digitale-de-unde-pleaca-romania-si-cat-are-de-recuperat.html