Știri

Un studiu realizat de Ministerul Digitalizării în colaborare cu LISER pentru a identifica mai bine factorii care stau la baza decalajului digital

Postat pe:

Ministerul Digitalizării a publicat rezultatele unui studiu comandat de Institutul de Cercetare Socio-Economică din Luxemburg (LISER): „Incluziuneadigitală. Identificarea factorilor care stau la baza decalajului digital”. Studiul, disponibil în prezent online, este una dintre cele 40 inițiative prevăzute în Planul național pentru incluziune digitală.

Studiul care completează sondajul solicitat în 2019 de Ministerul Digitalizării cu privire la percepția și așteptările populației în ceea ce privește tehnologia digitală. Pe lângă alte sondaje existente pe tema excluziunii digitale în Luxemburg, Ministerul Digitalizării a fost însărcinat să meargă dincolo de constatările stabilite pentru a aprofunda analiza cantitativă și calitativă a decalajului digital din Luxemburg. Scopul a fost de a măsura impactul pe care tehnologia digitală îl are asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor și de a le identifica pe acestea din urmă pe care le contractează în acest domeniu.

În acest scop, centrul de cercetare socio-economică LISER a fost partenerul ideal pentru analizarea datelor din punct de vedere tehnic, dar și ținând seama de dimensiunile sociale. Rezultatele studiului, împreună cu recomandările LISER, vor constitui baza unei revizuiri a Planului național de acțiune, adaptându-l la nevoile societății și la evoluțiile tehnologice. Rezultatele studiului, împreună cu recomandările LISER, vor constitui baza unei revizuiri a Planului național de acțiune, adaptându-l la nevoile societății și la evoluțiile tehnologice.

Principalele concluzii:

În 2022, 1,5 % dintre rezidenții intervievați nu utilizaseră niciodată internetul, iar 0,5 % utilizaseră internetul cu mai mult de trei luni în urmă. 2 % dintre rezidenții care nu utilizează internetul sau aproape deloc sunt femei, persoane cu vârsta de cel puțin 50 de ani sau persoane cu un nivel mai scăzut de educație.

În ceea ce privește bolile pe care le implică persoanele cu o utilizare limitată a internetului:

  • 11 % consideră că nivelul lor de competență este scăzut;
  • 42 % au primit ajutor pentru a utiliza internetul cel puțin o dată;
  • În medie, persoanele care au utilizat deja internetul afirmă că au primit aproape 6 de beneficii din cele 14 de beneficii studiate;
  • 68 % au o opinie pozitivă cu privire la faptul că internetul le facilitează viața
  • 36 % nu simt niciun stres în utilizarea acestui instrument.

Studiul identifică 3 grupuri de utilizatori de internet: Utilizatori mari de internet (32 %), utilizatori medii (40 %) și utilizatori slabi (28 %). În grupul „utilizatori slabi”:

  • 20 % se confruntă cu un nivel ridicat de stres ca urmare a utilizării internetului (calculat la 14 % în populația care face obiectul anchetei);
  • 24 % consideră că internetul face viața mai complicată (14 % din populația care face obiectul anchetei);
  • 60 % sunt susținute de faptul că unele servicii administrative sunt disponibile doar online (obligate la 43 % din populația care face obiectul anchetei);
  • 55 % dintre aceștia nu sunt autonomi în utilizarea internetului (calculat la 42 % în populația studiată).

Sinteza recomandărilor obținute în cadrul acestei cercetări a fost anticipată și este pregătită să facă obiectul proiectelor din cadrul Ministerului Digitalizării. Altele vor fi analizate în viitorul apropiat pentru o posibilă punere în aplicare.

Aici găsiți comunicatul de presă oficial al Ministerului Digitalizării (în limba franceză)

Citiți studiul complet LISER cu recomandări (în franceză)

Distribuie
Informații Articol
Categorie

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT