Transformarea digitală este una dintre cele mai mari transformări ale epocii noastre și este esențială pentru asigurarea competitivității interne și a locurilor de muncă ale viitorului. Pentru a utiliza pe scară largă instrumentele și soluțiile digitale în economie, în acțiunile climatice, în societate și în administrație, competențele digitale ale populației sunt esențiale. Dezvoltarea și asigurarea competențelor digitale la diferite niveluri de competență, de aplicare și de utilizare reprezintă, prin urmare, un factor-cheie de succes.
Datele din indicele DESI actual și din studiile aprofundate din Austria („Digital Fitness in Austria”, 2022) evidențiază necesitatea de a acționa: Potrivit indicelui DESI, 30-40 % din populația cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani nu dispune de competențe digitale de bază. În același timp, nevoia de competențe digitale este ridicată în economie și pe piața muncii și continuă să crească ca urmare a transformării care va fi necesară în viitor.
Ofensiva competențelor digitale, condusă de secretarul de stat pentru domeniul digital și al telecomunicațiilor, răspunde în mod cuprinzător acestor nevoi în materie de competențe. Ofensiva a fost adoptată la 7 decembrie 2022 ca inițiativă comună a patru ministere austriece (BMKOES, BMF, BMBWF și BMAW). Sub egida europeană a Coaliției pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital (DSJC), Coaliția pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital urmărește să transforme Austria într-un lider european în domeniul competențelor digitale, menținând în același timp un schimb european puternic.
Departamentele, landurile, partenerii sociali, orașele și municipalitățile, întreprinderile și furnizorii de educație vor colabora strategic în domeniul competențelor digitale, cu sprijin științific. Ofensiva competențelor digitale interdepartamentale este coordonată de Florian Tursky în calitate de secretar de stat pentru domeniul digital și al telecomunicațiilor și urmărește:
- Până în 2030, toate persoanele din Austria ar trebui să aibă competențe digitale de bază.
- Creșterea proporției de specialiști IT (în special femei) și promovarea talentelor digitale pentru a răspunde nevoilor în materie de competențe ale economiei și pentru a valorifica la maximum potențialul de creștere al digitalizării.
- Se va elabora un cadru național de referință pentru a face capacitățile digitale măsurabile și comparabile. Aceasta se bazează pe modelul de competențe digitale pentru Austria (DigComp AT).
Ofensiva competențelor digitale combină furnizarea de competențe digitale de bază de calitate în rândul populației și în diferite domenii de acțiune (în special experți TIC, educație, cetățeni, lucrători, întreprinderi, administrație publică). Sunt prevăzute elaborarea de politici comune cu țările și părțile interesate, menținerea unei baze de date standardizate, oportunități de perfecționare pentru toate grupele de vârstă, consolidarea competențelor în materie de e-guvernare și sensibilizarea specifică cu privire la opțiunile în materie de carieră și formare. Inițiativele și proiectele de portofoliu în curs vor fi consolidate. O prezentare generală a activităților în curs și a proiectelor viitoare poate fi găsită în Strategia Austriei privind competențele digitale, care este disponibilă și în limba engleză.
Programul de lucru concret al Offensive în materie de competențe digitale pentru Austria a fost prezentat în vara anului 2023 și pus în aplicare prin intermediul unui Birou pentru competențe digitale din cadrul OEAD GmbH. Guvernul federal austriac planifică, de asemenea, un „Summit anual al competențelor digitale” pentru a evalua și a dezvolta în continuare măsurile relevante.