Planul de acțiune privind cetățenia digitală și competențele digitale 2021 urmărește să stabilească sinergii între diferitele acțiuni privind competențele digitale pentru cetățeni, întreprinderi și angajații din sectorul public și să abordeze lacunele și neconcordanțele în ceea ce privește furnizarea de competențe digitale pentru diferite grupuri-țintă ale populației.
Planul acoperă perioada 2019-2021 și urmărește să promoveze dezvoltarea competențelor digitale (inclusiv a competențelor pentru transformarea digitală și a competențelor necesare pentru a lucra cu tehnologiile emergente) pentru pilonii generali prezentați de Coaliția europeană pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital – competențe digitale pentru toți cetățenii, forța de muncă, sectorul educației și profesioniștii din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC).
Priorități în materie de competențe digitale
- Competențele digitale de bază necesare cetățenilor pentru a putea interacționa în mod conștient într-un context social și profesional din ce în ce mai digital, unde DigComp 2.1 este principalul cadru de referință comun al UE.
- Competențe specializate pentru a îmbunătăți productivitatea și competitivitatea într-un context economic din ce în ce mai mult orientate către cunoaștere și informare, precum și către gestionarea eficientă a serviciilor publice.
- Competențe digitale specifice într-un anumit mediu de lucru (definite de OCDE drept „competențe digitale complementare”)
- Competențele de gestionare digitală și de lider în domeniul digital, care se exprimă prin capacitatea de a valorifica oportunitățile, beneficiile și provocările legate de transformarea digitală și, prin urmare, de a promova și de a stimula schimbarea.
Punerea în aplicare a activităților și inițiativelor
- Organizarea de inițiative care sprijină diseminarea competențelor digitale pentru cetățeni și prin intermediul unei perspective de gen.
- Producerea și gestionarea directă a serviciilor și a conținutului digital în bibliotecile publice.
- Lansarea unei platforme online pentru autoevaluarea competențelor și abilităților angajaților din sectorul public trebuie să își păstreze capacitatea de a lucra într-o administrație publică din ce în ce mai digitală (competențe digitale complementare) și de formare personalizată.
- Elaborarea de reglementări tehnice care stabilesc cerințele generale pentru managerii din domeniul inovării digitale și care sunt utile pentru pregătirea activităților de armonizare și a altor activități, cum ar fi formarea și certificarea competențelor digitale în întreprinderi.