Strategia estoniană pentru educație 2021-2035 ( adoptată în noiembrie 2021 de guvern) ghidează cele mai importante evoluții în domeniul educației. Aceasta stă la baza deciziilor de stabilire a priorităților și de finanțare, precum și pentru dezvoltarea programelor de punere în aplicare care sprijină realizarea obiectivelor strategice. Punerea în aplicare a Strategiei în domeniul educației este coordonată de Ministerul Educației și Cercetării.
Strategia în domeniul educației joacă un rol important în realizarea obiectivelor generale ale planului național de dezvoltare pe termen lung Estonia 2035. Strategia se bazează pe principiul conform căruia, pentru a atinge obiectivele viitoare ale educației în Estonia, este necesar să se mențină și să se dezvolte în continuare punctele forte ale acesteia și să se abordeze blocajele.
Obiectivul general al strategiei este de a înzestra populația Estoniei cu cunoștințele, competențele și atitudinile care îi pregătesc să își valorifice potențialul în viața personală, profesională și socială și să contribuie la promovarea calității vieții în Estonia, precum și la dezvoltarea durabilă la nivel mondial.
Obiectivul general este susținut de trei obiective strategice:
1. Oportunitățile de învățare sunt diverse și accesibile, iar sistemul de învățământ permite tranziții ușoare între niveluri și tipuri de educație.
Este necesar: să dezvolte o soluție cuprinzătoare pentru luarea în considerare a învățării non-formale și informale în educația formală, pentru a acorda mai multă atenție cunoștințelor și competențelor dobândite în diferite medii (mediu digital, locuri de muncă, centre și programe pentru tineret, școli de hobby, centre de educație ecologică etc.); să mandateze guvernul să creeze oportunități pentru adulții slab calificați și cu un nivel scăzut de educație de a dezvolta obiceiuri de învățare și de a se autodezvolta, inclusiv incluziunea digitală. Incluziunea digitală înseamnă accesul la serviciile digitale, precum și atitudinile și competențele relevante necesare pentru utilizarea serviciilor digitale.
2. Estonia are profesori și directori de școli competenți și motivați, un mediu de învățare divers și o abordare centrată pe cursant a învățării și predării.
Cadrele didactice sunt familiarizate cu tendințele, oportunitățile, riscurile și metodologiile legate de noile tehnologii și aplică tehnologiile în mod intenționat. Resursele și metodologia de învățare inteligente sprijină învățarea și predarea captivantă și eficace și contribuie la oferirea și primirea unui feedback imediat și substanțial. Acțiunile esențiale sunt personalizarea și diversificarea învățării și sprijinirea învățării prin soluții digitale.
Este necesar: să promoveze dezvoltarea și punerea în aplicare a unor metode diverse de învățare și predare (inclusiv pedagogia digitală); dezvoltarea și utilizarea soluțiilor digitale ca instrumente pentru inovarea educațională care permit diversificarea și personalizarea educației, inclusiv evaluarea pentru învățare; sensibilizarea participanților la procesul de învățare cu privire la oportunitățile și riscurile societății informaționale; adoptarea unei abordări sistematice în ceea ce privește introducerea de noi soluții; îmbunătățirea accesului la educația lingvistică estoniană și învățarea limbii estone prin introducerea de soluții digitale.
3. Opțiunile de învățare răspund nevoilor de dezvoltare ale societății și ale pieței forței de muncă.
Competențele de dezvoltare a conținutului digital în toate grupele de vârstă creează oportunități egale pentru toți cursanții și condiții pentru creșterea competitivității. O acțiune esențială constă în crearea unei soluții digitale pentru gestionarea parcursurilor de învățare și a carierelor individuale, precum și pentru evaluarea competențelor (istoria educației digitale). Precum și dezvoltarea alfabetizării digitale pentru toate grupele de vârstă, pentru a spori incluziunea digitală și pentru a dezvolta competențe în ceea ce privește crearea de tehnologii ale informației.
Este necesar: dezvoltarea unei soluții digitale pentru gestionarea parcursurilor și carierelor educaționale individuale și evaluarea competențelor (istoria educației digitale); sensibilizarea cu privire la oportunitățile și riscurile societății informaționale și dezvoltarea competențelor digitale în toate grupele de vârstă în scopul implicării digitale.
Pentru a atinge aceste obiective, responsabilitățile și rolurile tuturor actorilor trebuie să fie clare, dar nu rigide. Este important ca oricine să observe și să aibă grijă, să își asume responsabilitatea pentru sarcinile pe care le poate îndeplini cel mai bine și să fie dispus să coopereze.
- Educatorii – crearea unui mediu de învățare favorabil dezvoltării, sănătos, sigur și bazat pe cooperare și a unei culturi organizaționale.
- Proprietarii de școli – creează condiții pentru buna funcționare a școlilor lor și asigură resursele necesare pentru întreținerea școlilor lor.
- Părinții – sprijină elevii minori, creează condiții favorabile învățării și contribuie la viața școlară.
- Cursanții – își asumă responsabilitatea pentru educația lor și fac alegeri în cunoștință de cauză cu privire la parcursurile lor educaționale pentru a dobândi cunoștințele, competențele și abilitățile care le vor permite să își valorifice potențialul și să reușească în viață.
- Participanții la piața forței de muncă – contribuie în mod activ la dezvoltarea unui sistem de învățare relevant pentru nevoile pieței forței de muncă și participă la elaborarea programelor de învățământ legate de domeniile lor specifice de activitate. Angajatorii își asumă o mai mare responsabilitate pentru dezvoltarea educației și a competențelor angajaților lor, inclusiv pentru furnizarea de oportunități de învățare la locul de muncă și de stagii.
- Societatea civilă – acționează ca partener important al statului, al administrațiilor locale și al partenerilor sociali și participă la dezvoltarea strategică a educației.
- Guvernul și autoritățile locale – asigură o gamă largă de oportunități de învățare de înaltă calitate, accesibilitate și medii de învățare de înaltă calitate, inclusiv o rețea optimă de instituții de învățământ.
Strategia pentru educație 2021-2035, care stabilește principalele obiective educaționale pentru următorii 15 ani, reprezintă continuarea Strategiei estoniene de învățare pe tot parcursul vieții 2020. Strategia se bazează pe studii și analize, pe documente de viziune elaborate de experți, pe Strategia Estonia 2035, pe obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale ONU, pe rezultatele activității grupurilor de lucru pentru strategia în domeniul educației, pe feedbackul și contribuțiile colectate prin consultări publice și evenimente de implicare, precum și pe rezultatele Strategiei estoniene pentru învățarea pe tot parcursul vieții 2020 și pe evaluarea sa la jumătatea perioadei.
Soluțiile digitale și nivelul tot mai ridicat de competențe digitale au îmbunătățit accesibilitatea, diversitatea și eficiența educației estoniene. Școlile de învățământ general și școlile profesionale au o infrastructură digitală de înalt nivel. Ministerul Educației și Cercetării subliniază necesitatea de a continua dezvoltarea competențelor digitale și de a sprijini diversificarea învățării, inclusiv prin soluții digitale.
Anticipând provocările viitoare, este important să se recunoască rolul mai amplu al educației și să se înțeleagă valoarea personală, culturală și societală a educației, care a reprezentat, de asemenea, punctul de plecare pentru Strategia estoniană de învățare pe tot parcursul vieții 2020 și care a fost subliniată în documentele de viziune. Pentru indivizi, educația oferă posibilitatea de a descoperi și de a-și dezvolta capacitățile și competențele pentru a deveni membri sănătoși și activi ai societății. Educația contribuie la conservarea culturii, la dezvoltarea identității și la conectarea trecutului, a prezentului și a viitorului. Unul dintre punctele slabe ale societății estoniene este decalajul dintre valorile declarate și cele reale, și anume măsura în care oamenii sunt ghidați în viața lor de zi cu zi de valorile și convingerile acceptate și acceptate de societate. Valoarea societală a educației ar trebui să se reflecte într-o mai mare coerență, siguranță, flexibilitate, creativitate și capacitate regenerativă a societății, care să permită persoanelor să facă față unei lumi în schimbare rapidă, inclusiv situațiilor de criză.