Strategii

Malta – Strategia națională privind competențele digitale 2022-2025

Strategia națională malteză privind competențele digitale pentru perioada 2022-2025 vizează dobândirea și disponibilitatea competențelor digitale, atât în prezent, cât și în viitor, ținând seama, în același timp, de strategiile și inițiativele naționale, sectoriale și de specialitate naționale care afectează domeniul competențelor digitale. Scopul său este de a valorifica în continuare bazele stabilite prin Strategia națională privind competențele digitale anterioare și trece în revistă oportunitățile și provocările cu care se confruntă în prezent Malta în ceea ce privește aptitudinile și competențele digitale. În plus, strategia se aliniază la Calea Uniunii Europene către deceniul digital, evidențiind obiectivele care trebuie atinse de toate statele membre până în 2030.

Strategia cuprinde mai multe principii, care includ o abordare cuprinzătoare și favorabilă incluziunii a tuturor grupelor de societate și economie, însoțită de educație, sensibilizare, implicarea mai multor părți interesate și alinierea la direcția strategică relevantă. Strategia are un model cvadridimensional care include obiectivele, rezultatele, pilonii strategici și factorii de guvernanță comuni.

Piloni și obiective strategice

Pilonii strategici rămân aceiași ca în strategia anterioară, care corespunde, de asemenea, celor identificați de Coaliția europeană pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital, și anume educația, societatea, forța de muncă și profesioniștii din domeniul TIC, încercând totodată să atingă următoarele obiective:

  • Îmbunătățirea în continuare a capacităților digitale.
  • Promovarea utilizării incluzive, etice și responsabile a tehnologiilor digitale.
  • Promovarea unei cariere promițătoare în domeniul digital.
  • Contribuția pozitivă la economia digitală prin creșterea disponibilității competențelor actuale și viitoare necesare.

Rezultatele preconizate

Prin intermediul acestor obiective, Strategia națională privind competențele digitale pentru perioada 2022-2025 va avea un impact asupra următoarelor rezultate:

  • Societatea dobândește o mai mare conștientizare digitală și devine din ce în ce mai încrezătoare în utilizarea productivă a tehnologiei digitale.
  • Administrația publică își continuă transformarea digitală și furnizarea de servicii publice online în conformitate cu Strategia privind serviciile publice.
  • Întreprinderile sunt din ce în ce mai dispuse și capabile să adopte transformarea digitală ca mijloc de a prospera într-o lume digitală din ce în ce mai competitivă.
  • Sistemul educațional evoluează în continuare la toate nivelurile pentru a asigura pregătirea pentru nevoile competențelor digitale actuale și viitoare.
  • Disponibilitatea unui număr mai mare de profesioniști TIC pe piața locală a forței de muncă.

Cei patru piloni strategici au în comun mai mulți factori de guvernanță comuni necesari pentru a asigura eficacitatea strategiei și punerea sa în aplicare.  Acestea se referă la colaborare, conducere și responsabilitate comună, analiză comparativă, finanțare și aliniere strategică focalizată.

Fiecare dintre pilonii strategici și, eventual, unele dintre măsurile de guvernanță au identificat diverse acțiuni și recomandări pentru punerea în aplicare a strategiei.  După caz, mai multe acțiuni se referă la cele deja propuse în alte strategii existente pentru a asigura coordonarea, alinierea și evitarea duplicării eforturilor de către diferitele părți interesate implicate.  Cu toate acestea, acțiunile sau recomandările propuse nu sunt definitive, deoarece ar putea fi necesar să fie revizuite în continuare, în funcție de evoluția contemporană a evoluțiilor sociale, economice și tehnologice.

Strategia națională privind competențele digitale pentru perioada 2022-2025 este strategia actuală și se bazează pe fundamentele solide stabilite în precedenta Strategie națională privind competențele digitale pentru perioada 2019-2021.

Distribuie
Informații Strategie
Termen

Adoptare – 2022. Acțiuni pentru perioada 2022-2025
Buget

Punerea în aplicare a strategiei va fi finanțată din bugetul guvernamental și, acolo unde este posibil, va fi completată cu finanțare din partea UE. 

Categorie
Limbă
Documentele Strategiei

Cele mai noi Strategii