Coalitia Skills4IT Romania

Coalitia Skills 4IT Romania a fost constituita in anul 2015 la initiativa APDETIC (Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente dre Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor), a Ministerului Educatiei, MCSI si a unor companii si organizatii din Romania.

Aceasta initiativa a avut loc in contextul infiintarii Coalitiei europene Digital Skills and Jobs in 2013 care a avut ca obiectiv principal dezvoltarea competentelor digitale a tuturor categoriilor de cetateni si atragerea resurselor umane spre locuri de munca in sectorul ITC.

Coalitia Skills4IT este o platforma deschisa care reuneste parteneri diferiti reprezentand institutii de invatamant, companii din sectorul ITC, firme de training, organizatii profesionale si non-guvernamentale.

Intre prioritatile Coalitiei Skills4IT se numara: dezvoltarea competentelor digitale ale elevilor si studentilor, cresterea increderii in tehnologia digitala, promovarea oportunitatilor de training pentru cariere in sectorul IT, constientizarea publicului privind nevoia de formare profesionala si perfectionare a fortei de munca, diseminarea notiunilor si masurilor de securitate cibernetica, dezvoltarea colaborarii intre mediul academic si industria ITC.

Incepand cu anul 2010, APDETIC si Coalitia Skills4IT au derulat campanii de constientizare  sub titulatura eSkills for Jobs pentru elevi si studenti.

Campaniile au fost initiate de Comisia Europeana din dorinta de a oferi orientare in cariera si de a stimula interesul tinerilor fata de oportunitatile oferite de companiile din sectorul IT si, in paralel, de a convinge unele categorii de angajati sa urmeze cursuri de reconversie profesionala in vederea ocuparii de locuri de munca in sectorul IT.

In acest sens, este de mentionat faptul ca in Romania numarul absolventilor de facultati cu profil stiintific este de circa 10.000 anual, in timp ce cererea de resurse umane cu competente digitale avansate depaseste 20.000 la nivel national.

Campaniile organizate de APDETIC si Coalitia Skills4IT au inclus intalniri si seminarii cu intreprinzatori din sectorul IT si experti digitali, sesiuni de securitate cibernetica in colegii si scoli, vizite la companiii de IT, hackathons, concursuri de cunostinte IT online, tabere de IT, sprijinirea unor comunitati defavorizate prin dotarea cu echipamente IT.

Beneficiile pentru participantii la campanii au fost multiple:  cunoasterea directa a oportunitatilor de cariere in sectorul IT, internship la companii de IT, job shadowing, tabere de IT, concursuri de programare, vizite la Bruxelles cu ocazia organizarii de Comisia Europeana a evenimentelor anuale Digital Assembly Forum.

Partenerii  campaniilor eSkills for Jobs au fost Ministerul Educatiei, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, colegii si scoli,  precum si companii din sectorul IT: HP, IBM, Microsoft, Intel, Maguay, Omnilogic, organizatii profesionale si ONG-uri, cum ar fi UPIR, ANBPR, Scoala Informala de IT, eCivis, EOS, ECDL, ARIES Transilvania, Junior Achievement Romania.

Programe europene noi destinate dezvoltarii resurselor umane cu competente digitale avansate 

Cererea de forta de munca digitala in economia europeana a cunoscut o dinamica crescanda in ultimul deceniu, tendinta accentuata de anii pandemiei. In acest context, Comisia europeana promoveaza o varietate de programe destinate dezvoltarii aptitudinilor digitale ale fortei de munca, modernizarii sistemului educational, implementarii tehnologiei digitale in procesele educationale, in organizarea de programe de formare si recalificare profesionala.

Ca parte a bugetului UE pe termen lung – Cadrul Financiar Multianual – Comisia a propus programul Digital Europe, program axat pe construirea capacitatii digitale strategice a Uniunii europene si facilitarea implementarii extinse a tehnologiilor digitale la nivelul continentului.  Bazat pe un buget de 7,5 miliarde euro pentru perioada 2021-2027, programul Digital Europe va sprijini transformarea digitala a societatii si economiei europene.

Programul aloca un buget de 600 milioane euro dedicat dezvoltarii competentelor digitale avansate, ceea ce va conduce la cresterea rezervei de resurse umane digitale cu 256.000 persoane la nivel european.

Incepand cu 2020, Coalitia Skills4IT a participat la toate activitatile online derulate de Digital Skills and Jobs Community (DSJC) Platform si a promovat constant initiativele si bunele practici din domeniul dezvoltarii competentelor digitale in Romania.

In 2021, Universitatea Bucuresti, APDETIC si Coalitia Skills4IT au obtinut un grant pentru implementarea proiectului de localizare a platformei europene Digital Skills and Jobs in Romania.

Platforma a fost o initiativa lansata in cadrul programului european Connecting Europe Facility (CAF)-Europa Digitala. Acest program urmareste sa faca Europa mai competitiva in economia digitala globala prin dezvoltarea capacitatilor digitale in intreaga Uniune europeana.

Platforma DSJC este dedicata tuturor cetatenilor europeni si ofera o gama larga de informatii, resurse si oportunitati ce privesc domeniul competentelor digitale si al locurilor de munca bazate pe competente digitale.

Lansarea platformei Digital Skills and Jobs Romania (https://digital-skills-romania.eu) a avut in 30 mai 2022 in cadrul unui webinar cu participanti din cadrul Comisiei europene, europarlamentari, experti si parteneri ai coalitiei Skills4IT.

Platforma este un agregator si facilitator de resurse informationale din Romania si Uniunea europeana care sa serveasca la dezvoltarea competentelor digitale ale cetatenilor romani, la promovarea oportunitatilor de training pentru cariere in sectorul ITC, burse de studii, finantari de proiecte, precum si la diseminarea notiunilor si masurilor de securitate cibernetica, dezvoltarea colaborarii intre mediul academic si industria ITC din Romania.

Valentin Negoita

Presedinte

APDETIC