Știri

Bitdefender – Cu ce riscuri de securitate se vor confrunta utilizatorii de iPhone în 2024

Postat pe:

OS, ca orice alt sistem de operare, se confruntă cu diferite riscuri la adresa securității cibernetice. O mare parte dintre acestea sunt atacuri malware targetate și înșelăciuni prin inginerie socială.

Apple tratează cu seriozitate problema securității, de aceea a integrat în sistemul său de operare pentru dispozitive mobile o serie de măsuri de protecție puternice împotriva amenințărilor cibernetice, inclusiv noul Lockdown Mode (Mod blocare), ce reduce drastic suprafața de atac a iOS prin limitarea unor funcții.

Compania  lansează regulat actualizări care remediază vulnerabilități nou detectate, într-un joc continuu de-a șoarecele și pisica cu operatorii spyware.

Până la urmă, niciun sistem nu este întru totul imun la amenințări. Deși iOS este considerat, în general, sigur, pentru a menține o securitate strictă, informarea utilizatorilor și gestionarea responsabilă a dispozitivelor sunt elemente esențiale.

Iată o descriere a principalelor amenințări care te pot afecta în 2024 și cum să te aperi de acestea:

Inginerie socială (phishing)

Este posibil ca hackerii să utilizeze tehnici de inginerie socială pentru a manipula utilizatorii iOS să dezvăluie informații personale sau să întreprindă acțiuni prin care să le compromită securitatea. Atacurile de tip phishing sunt, de departe, cel mai des întâlnit scenariu. Indiferent dacă atacul este desfășurat prin e-mail sau SMS (smishing), utilizatorii iOS pot fi păcăliți să dezvăluie informații cu caracter sensibil, cum ar fi date de autentificare sau detaliile cardurilor bancare. În afară de exercitarea vigilenței și o igienă de securitate cibernetică bună, utilizatorii de iPhone pot apela la o soluție de securitate dedicată care să-i ajute să reducă acest risc. Bitdefender Mobile Security for iOS scanează automat mesajele text primite și invitațiile din calendar pentru a detecta înșelăciuni prin inginerie socială și linkuri periculoase.

Aplicații periculoase

Deși Apple aplică un proces riguros de evaluare a aplicațiilor, există șanse ca aplicații suspecte să se strecoare în acest spațiu bine protejat. Utilizatorii trebuie să examineze cu atenție orice aplicație nouă pe care urmează să o instaleze, în special în ceea ce privește practicile de colectare a datelor și permisiunile acesteia pe dispozitiv. În general, cel mai sigur loc din care să descarci aplicații iOS rămâne App Store de la Apple. Există zvonuri potrivit cărora autoritățile de reglementare forțează Apple să activeze sideloadingul (instalarea aplicațiilor din surse secundare) pe iOS, însă această opțiune nu s-a materializat încă. În cazul în care Apple acceptă acest lucru, există motive bune să credem că Apple va aplica reguli stricte pentru astfel de practici, precum și măsuri de protecție puternice în materie de securitate și confidențialitate, indiferent dacă utilizatorii își doresc acest lucru sau nu.

Jailbreaking

Jailbreakingul (eliminarea restricțiilor) și-a pierdut din popularitate, însă unii utilizatorii continuă să-și compromită iPhone-ul pentru a obține mai mult control sau pentru a adăuga funcționalități suplimentare. Cu toate acestea, această practică poate slăbi securitatea dispozitivului iPhone, întrucât ocolește mecanismele de securitate interne ale iOS și permite instalarea software-ului din surse neoficiale.

Rețele Wi-Fi nesigure

Indiferent care este producătorul telefonului tău sau sistemul de operare, smartphone-urile sunt, în mod inerent, vulnerabile când utilizează conexiuni nesigure la internet. Hackerii pot crea rețele false pentru a intercepta datele, facilitând furtul de date sau spionajul. O rețea public nesigură poate fi compromisă pentru a fi utilizată în lansarea unui atac de tipul man-in-the-middle și pentru a colecta date cu caracter sensibil transferate prin intermediul acesteia. Evită să introduci date confidențiale atunci când utilizezi rețele Wi-Fi publice. Dacă este necesar să faci asta, utilizează o aplicație VPN care să-ți securizeze conexiunea.

Spyware-ul

Neinstalarea regulată a actualizărilor pentru iOS poate lăsa dispozitivele vulnerabile la erori cunoscute de securitate. În ultimii ani, operatorii de spyware au profitat la maximum de erorile care nu au fost remediate prin patchuri pentru a instala malware pe iPhone-urile victimelor care nu bănuiau nimic. Este esențial să instalezi actualizările pe măsură ce Apple le pune la dispoziție, în special actualizările de tipul out-of-band / backported / Rapid Security Response care sunt, aproape întotdeauna, menite să elimine vulnerabilitățile exploatate de hackeri.

Confidențialitate

Apple își concentrează atenția pe îmbunătățirea constantă a confidențialității utilizatorilor, însă nu este ceva general valabil. Deși iOS 17 promite îmbunătățirea în mai mare măsură a confidențialității datelor, utilizatorii de iPhone ar trebui să revadă și să ajusteze setările în funcție de propriile nevoi și preferințe privind confidențialitatea și să limiteze partajarea datelor cu aplicații, site-uri web, agenții de publicitate etc.

Furt fizic

Dacă iPhone-ul tău nu este protejat cu o parolă sau autentificare cu date biometrice, cineva ți-ar putea accesa informațiile personale de pe acesta. Utilizează parole puternice, identificarea cu amprentă sau Face ID pentru a-ți proteja dispozitivul și activează Find My iPhone pentru a localiza dispozitivul sau a șterge de la distanță datele de pe acesta, în cazul în care este furat.

Pentru a elimina aceste riscuri în 2024:

  • actualizează-ți sistemul de operare și aplicațiile
  • ai grijă la înșelăciunile create prin inginerie socială (cum ar fi atacuri de tip phishing/smishing)
  • descarcă aplicații numai din magazinul App Store oficial
  • utilizează un VPN atunci când te conectezi la rețele Wi-Fi publice
  • nu elimina restricțiile dispozitivului decât dacă ești conștient de riscuri
  • folosește parole puternice, identificarea cu amprentă sau Face ID pentru a-ți proteja dispozitivul
  • activează Find My iPhone pentru a localiza și șterge de la distanță datele de pe dispozitiv în cazul unui furt
  • evaluează regulat și ajustează setările de confidențialitateâ
  • acționează cu precauție atunci când accesezi linkuri sau furnizezi informațiile personale online
  • utilizează o soluție de securitate dedicată care să te apere împotriva malware-ului, înșelăciunilor și altor amenințări cibernetice

Rămâi în siguranță!

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

29 ianuarie 2024