Știri

Consiliul pentru IA elaborează recomandări pentru a accelera dezvoltarea IA în municipalitățile suedeze

Postat pe:

Reprezentanți din 12 de municipalități din această țară și-au unit forțele pentru a prezenta o serie de recomandări de inițiative menite să îmbunătățească capacitatea municipalităților suedeze de a utiliza inteligența artificială.

Consiliul pentru IA reprezintă un efort important pentru municipalitățile suedeze. Sperăm că putem stabili o direcție comună pentru activitatea strategică în domeniul IA în administrația locală și putem crea oportunități pentru ca toate municipalitățile, mari și mici, să beneficieze pe deplin de inteligența artificială”, a declarat Katarina Lagerqvist, directoare pentru digitalizare în municipalitatea Kristinehamn și unul dintre reprezentanții Consiliului.

Un raport din 2019 al DIGG, Autoritatea guvernamentală digitală, a estimat că IA ar putea crea o valoare de 140 miliarde SEK anual în sectorul public. O parte semnificativă a acestei valori poate fi găsită în localitățile din Suedia. Cu toate acestea, utilizarea inteligenței artificiale în administrațiile municipale variază foarte mult.

Prin urmare, Vinnova a finanțat proiectul „Colectarea IA în municipalități și în societatea civilă”. „Considerăm că este foarte necesar ca mai multe municipalități să se implice serios în IA și să facă acest lucru într-un mod care să creeze condițiile pentru a învăța unele de la altele”, afirmă Fredrik Weisner, manager regional pentru transformarea digitală la Vinnova.

În cadrul proiectului, a fost înființat un Consiliu pentru IA cu reprezentanți din 12 de municipalități, iar activitatea Consiliului este condusă în cooperare între AI Sweden și Asociația suedeză a autorităților locale și a regiunilor (SKR). Membrii Consiliului au fost aleși pentru a reprezenta o gamă largă de municipalități suedeze.

„Împreună cu Consiliul AI, o piesă importantă de puzzle se află pe teren”, afirmă Ola Odebäck, șeful departamentului de finanțe și control al SKR.

Activitatea Consiliului se va axa în principal pe chestiuni strategice transversale legate de inteligența artificială. Obiectivele sunt duble:

  1. Identificarea și prioritizarea domeniilor de aplicare, a nevoilor și a aspectelor relevante din punct de vedere strategic pentru crearea de valoare sporită împreună cu IA în municipalitățile suedeze.
  2. Elaborarea de recomandări pentru inițiative concrete de promovare a adoptării mai rapide a IA în sectorul municipal.

„Consiliul pentru IA reprezintă o contribuție semnificativă la dezvoltarea sectorului social suedez”, afirmă Jonatan Permert din AI Sweden.

Contextul colectării IA în municipalități și în societatea civilă: În cadrul proiectului „Colectarea puterii pentru IA în municipalități și în societatea civilă”, IA sprijină municipalitățile și organizațiile societății civile din Suedia în diferite moduri. Participanții la proiect beneficiază de formare, ateliere și acces la rețeaua AI Sweden. Proiectul este condus de AI Sweden, în cooperare cu Vinnova. Sunt implicate, de asemenea, Asociația Autorităților Locale și Regionale din Suedia, Agenția pentru Guvernare Digitală și Agenția pentru Tineret și Societatea Civilă din Suedia.

Figură: Unsplash ©

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT