Știri

Până la 20.000 de elevi din Slovacia primesc laptopuri sau tablete

Postat pe:

Contribuția digitală la achiziționarea unui nou laptop, tabletă sau a unui calculator „totul în unul” este de mare interes în rândul elevilor din învățământul primar și secundar. În această lună, ca parte a proiectului de elev digital, până la 20000 de elevi vor putea beneficia de o contribuție de 350 EUR pentru achiziționarea unui nou dispozitiv digital. Proiectul comun al Ministerului Investițiilor, Dezvoltării Regionale și Informatizării din Republica Slovacă (MIRRI SR) și Coaliția digitală sunt, prin urmare, aduse în stadiul său decisiv.

„În urmă cu două luni, împreună cu Coaliția digitală, am lansat proiectul „Student digital”. Datorită acestui program unic de sprijin pentru elevii din învățământul primar și secundar, peste 152000 de elevi vor primi o contribuție din fonduri UE pentru a achiziționa informatica de care au nevoie pentru educația lor. Cea mai bună dovadă a utilității acestui proiect este interesul enorm pentru contribuția digitală – până în prezent, peste 52000 de elevi s-au înscris deja la proiect. Săptămâna aceasta, proiectul a trecut la etapa următoare. Primele sute de elevi din învățământul secundar au primit deja coduri de verificare care le permit să solicite o contribuție de 350 EUR în magazinele selectate atunci când își achiziționează echipamentele digitale”, a declarat Veronika REMIů, ministrul informatizării.

Faza-pilot include elevii de gutui și primele grade din școlile din Gymnazium Metoů, a doua Școală industrială de inginerie din Bratislava – „Fajnorka” și Școala industrială centrală de electrotehnică – „Adlerka”. Primii sute de elevi din aceste licee pot cumpăra un notebook, o tabletă cu tastatură sau un calculator „totul în unu” într-unul dintre cele 16 de magazine electronice implicate în faza-pilot a proiectului. Într-o etapă importantă a proiectului, care va fi lansată de Coaliția digitală până la sfârșitul lunii mai, alți 20000 de elevi vor primi codurile lor de verificare. Ei își vor putea ridica echipamentele în peste 500 de magazine de pe întreg teritoriul Slovaciei.

„Verificarea datelor elevilor și ale reprezentanților legali ai acestora în diferitele registre naționale are loc fără probleme, dar treptat. Din acest motiv, joi, am lansat o etapă-pilot pentru trimiterea codurilor SMS de validare, în cadrul căreia testăm, de asemenea, funcționalitatea sistemelor pe un grup mai mic de elevi. În zilele următoare, vom începe să transmitem codurile altor grupuri mai numeroase de elevi. Cooperarea cu diferitele ministere, municipalități, școli și alți parteneri se dovedește a fi eficace – obiectivul nostru comun este de a ajuta cât mai mulți elevi cu putință și aștept cu nerăbdare să reușesc treptat în acest sens”, explică Mário LELOVSKde, președintele Coaliției digitale.

Contribuția digitală a elevilor este destinată elevilor din învățământul primar și secundar care provin din medii defavorizate din punct de vedere social și gospodăriilor care nu depășesc 60 % din venitul mediu al gospodăriei din Slovacia. De asemenea, sunt eligibili pentru indemnizație și toți elevii actuali din învățământul secundar de primă dată și din al cincilea an din învățământul secundar în vârstă de opt ani. Elevii și reprezentanții lor legali pot solicita o indemnizație de 350 EUR până la sfârșitul lunii iunie.

„Competențele digitale sunt esențiale pentru a valorifica pe deplin toate oportunitățile oferite de era digitală de astăzi. Din păcate, în prezent, mulți elevi nu dispun de echipamentele digitale necesare pentru a se pregăti pe deplin pentru a studia de acasă în vederea dezvoltării competențelor lor digitale în cea mai mare măsură posibilă. Considerăm că proiectul va contribui la creșterea substanțială a disponibilității dispozitivelor digitale pentru toți elevii, indiferent de mediul din care provin. Interesul record al elevilor și al părinților confirmă faptul că contribuția la un laptop sau la o tabletă nouă și de înaltă calitate este un ajutor specific pentru elevi și gospodării”, adaugă Lelova. Proiectul național, cu o valoare totală de 65.4 milioane EUR, este finanțat prin programul operațional „Infrastructură integrată” din axa prioritară 7 Societatea informațională, care este responsabilă de MIRRI SR și contribuie la digitalizarea Slovaciei.

„În trecut, banii alocați pentru digitalizare de către oligarhi au fost cheltuiți pentru proiecte informatice supraevaluate, din fondurile UE ajutăm familiile și investim bani în competențele și viitorul copiilor din Slovacia. Am promis să utilizăm fondurile UE pentru soluții utile și semnificative pentru a-i ajuta pe cetățeni. Acesta este exact proiectul „Student digital”. Proiectul nostru curajos urmărește să se asigure că toți elevii și studenții sunt pregătiți pentru epoca digitală și pot fi utilizați cu succes pentru studii sau locuri de muncă suplimentare. Împreună, realizăm o Slovacia de succes, în care oamenii din toate regiunile vor avea un loc de muncă bun și o calitate a vieții la nivel european”, a adăugat REMIŠOVÁ.

Puteți găsi toate informațiilenecesare la adresa: www.digitalnyziak.sk. Personalul centrului de intermediere telefonică la 02/32 28 44 66 este, de asemenea, disponibil.

Distribuie
Informații Articol
Categorie

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT