Știri

Lansarea Anului european al competențelor

Postat pe:

Mai 9 2023, Ziua Europei, a marcat începutul Anului european al competențelor. Anul european al competențelor urmărește să abordeze lacunele în materie de competențe din Uniunea Europeană (UE) și să stimuleze strategia UE în materie de competențe, punând accentul pe competențele digitale și pe cele legate de tehnologiile verzi, plasând competențele în centrul atenției. În acest scop, va sprijini activitățile și evenimentele legate de competențe în întreaga Europă. Pentru acest an sunt stabilite următoarele obiective:

  • Promovarea investițiilor în formare și perfecționare
  • Asigurarea corelării competențelor cu nevoile angajatorilor
  • Corelarea aspirațiilor și a seturilor de competențe ale oamenilor cu oportunitățile de pe piața forței de muncă
  • Atragerea persoanelor din afara UE cu competențele necesare

Anul european va contribui la recalificarea oamenilor și le va asigura acestora competențele adecvate pentru locuri de muncă de calitate. În plus, Anul european va evidenția eforturile naționale, precum și inițiativele UE existente și noi și posibilitățile de finanțare ale UE pentru a ajuta întreprinderile, în special întreprinderile mici și mijlocii. Acesta se va derula în următoarele 12 luni.

Pe parcursul anului, diverse părți interesate, inclusiv Comisia Europeană, Parlamentul European, statele membre, partenerii sociali, serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, camerele de comerț și industrie, furnizorii de educație și formare, precum și lucrătorii și întreprinderile vor colabora pentru a promova dezvoltarea competențelor.

Principalele evenimente ale UE

Următoarele evenimente sunt excelente oportunități de implicare în cadrul Anului european al competențelor

9 mai – Festivalul Anului european al competențelor

Festivalul Anului european al competențelor marchează începutul Anului. Acesta a corelat activitățile legate de competențe care au loc în întreaga Europă.

8-9 iunie – creșterea numărului de competențe

Această conferință la nivel înalt a părților interesate își propune să stimuleze dezbaterea în rândul experților de vârf, al factorilor de decizie și al părților interesate pentru a prezenta inițiative și instrumente care abordează provocările legate de competențe și pentru a explora diferitele moduri în care competențele „contează” și „contează”.

23-27 octombrie – Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2023

Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2023 va evidenția modul în care educația și formarea profesională sunt vitale pentru persoanele de toate vârstele.

Implicați-vă în Anul european al competențelor

Pe parcursul anului vor avea loc evenimente și campanii de sensibilizare. Dacă organizați evenimente, dezbateri și activități legate de competențe în Europa care sprijină obiectivele Anului, acestea pot fi adăugate la harta Anului european al competențelor prin completarea formularului. Utilizați logoul și materialele de comunicare pentru activitățile dumneavoastră legate de competențe. Utilizați #EuropeanYearofSkills pe canalele dumneavoastră de comunicare socială pentru a vă împărtăși poveștile de competențe.

© Comisia Europeană

Distribuie
Informații Articol
Categorie

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT