Știri

MCID și ADR anunță proiectul „Migrarea aplicațiilor și sistemelor informatice în cloud”

Postat pe:

Comunicat de presa: Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan și Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad, alături de directorul general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, Ana-Maria Bușoniu, au semnat joi, 6 iulie, la sediul Ministerului, contractul de finanțare aferent proiectului „Migrarea aplicațiilor și sistemelor informatice în cloud (MAS IC)” din investiția I2 „Dezvoltarea cloud-ului și migrarea în cloud”, finanțată prin Componenta C7, Transformare Digitală, a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cloudul Guvernamental reprezintă baza arhitecturii digitalizării statului român. Cloud computing înseamnă accesarea în orice moment unui pachet complet de servicii, din care putem folosi resursele în funcție de necesități și nevoi. De exemplu – pentru că suntem într-o perioadă în care mulți români se gândesc la vacanță – dacă mergem într-o vacanță la all inclusive, avem acoperite toate nevoile prin cumpărarea unui pachet complet: cazare, masă, plajă, piscină sau spectacole. Prin acest pachet complet de servicii, facem o economie substanțială, deoarece costurile ar fi fost mult mai mari în cazul achiziționării fiecărui serviciu în parte. Așadar, fiecare turist – practic fiecare platformă informatică din sectorul public, fiecare instituție care va avea datele migrate în cloud – va beneficia de servicii și resurse de procesare scalabile pentru nevoile sale individuale, accesibile în orice moment, la costuri minime. Suntem în 2023 și avem o șansă unică, prin care în doar doi sau trei ani să rezolvăm probleme care n-au fost rezolvate în 33 de ani. Cu o echipă condusă de profesioniști, o echipă formată din oameni foarte pregătiți, în colaborare directă între toate ministerele și instituțiile statului, sunt convins că vom reuși să generăm livrabilele pe care românii le așteaptă de foarte mult timp”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Împreună, am adunat piesă cu piesă și am format un puzzle extrem de important pentru statul român – digitalizarea administrației. Astăzi, ADR are o misiune extrem de importantă, aceea de a construi punți digitale între serviciile publice ale statului român și cetățeni. Ne concentrăm eforturile pe implementarea unor sisteme digitale prin care aducem cetățeanul în centrul procesului de digitalizare a administrației și facem statul român accesibil la un click distanță. Digitalizarea este un proiect de țară, un proiect care va modela atât generația actuală, cât și generația viitoare. Investiția I1 și Investiția I2 – Cloudul Guvernamental și migrarea în Cloud – trebuie implementate sincronizat, deoarece ele sunt complementare. Pe măsură ce Investiția I1 – implementarea Cloudului Guvernamental avansează, ADR, în calitate de beneficiar al investiției I2, va configura în paralel migrarea sistemelor informatice ale instituțiilor publice în Cloudul Guvernamental”, a precizat Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Valoarea totală a contractului de finanțare aferent proiectului „Migrarea aplicațiilor și sistemelor informatice în cloud (MAS IC)” este de 876.096.515,00 lei fără TVA, echivalentul a 177.050.000 euro din PNRR, la care se adaugă 166.458.337,85 lei, echivalentul a 33.639.500,00 euro, reprezentând valoarea TVA.

Durata proiectului este de 36 de luni, în intervalul 06.07.2023 – 30.06.2026.

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT