Știri

România partenera în proiectul-pilot pentru implementarea eWallet-ului European

Postat pe:

România, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a semnat acordul de asociere la European Wallet Consortium (EWC – Home – EUDI Wallet Consortium), unul dintre cele mai mari consorții desemnate de Comisia Europeană să înceapă pilotarea proiectului european dedicat identității digitale europene (EUDI), sub forma unei aplicații mobile de tip portofel digital – eWALLET.

În acest sens, o delegație ADR a participat în perioada 29 mai – 1 iunie 2023 la Paris, la evenimentul de lansare a Consorțiului european, condus de guvernele suedez și finlandez, eveniment în cadrul căruia au fost inițiate demersuri pentru stabilirea rolurilor și atribuțiilor partenerilor în consorțiu, a fluxurilor de comunicare și a calendarului pentru implementare.

Proiectul de testare pe scară (Large Scale Pilot – LSP EWC) reunește 15 administrații publice și peste 40 de entități private din 18 state membre și va testa trei cazuri de utilizare:

  1. stocarea și afișarea credențialelor de călătorie;
  2. organizarea și structurarea portofelelor digitale;
  3. organizarea plăților prin intermediul portofelului.

În acest Consorțiu, rolul ADR este de a furniza identități electronice pentru testare (Personal Identifcation Data – PID provider), similar entităților publice din statele membre, având în vedere că derulează soluții cu un grad de maturitate în creștere, precum platforma de plăți online Ghișeul.ro și aplicația mobilă pentru crearea și gestionarea indentității digitale a cetățenilor români, ROeID.

Portofelul european eWALLET va putea fi operațional doar la momentul înregistrării datelor de identificare (PID) furnizate de o entitate publică în cadrul unei scheme de notificare a identității notificate Comisiei Europene. El va revoluționa modul în care cetățenii și întreprinderile  vor interacţiona digital atunci când accesează servicii publice și private din Europa, va permite cetățenilor să controleze datele personale care sunt stocate în portofel și va fi echipat cu mecanisme pentru a limita  partajarea datelor.

Tehnologiile de identitate digitală și portofel au numeroase beneficii atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, iar UE este ferm angajată în aceste progrese, investind aproape 50 de milioane de euro în proiecte-pilot la scară largă (Large Scale Pilots – LSP) și sprijinindu-le cu reglementări și politici de mobilizare a datelor.

În contextul SSI – Self Sovereign Identityverifiable credentials și privacy, principalele ambiții ale regulamentului eIDAS 2 și ale tehnologiilor de identitate digitală sunt:

  • crearea unui mediu cu adevărat descentralizat, transparent și auditabil criptografic pentru tranzacțiile de date;
  • împuternicirea cetățenilor să-și gestioneze propriile date: permisiuni pentru refolosire, donare și control;
  • construirea unui ecosistem colaborativ bazat pe servicii de încredere – promovarea unui ecosistem în care fiecare jucător contribuie cu valoare unică la ecosistemul global de schimb de valori.

Sursa: https://www.adr.gov.ro/prin-contributiile-adr-romania-este-partener-in-proiectul-pilot-pe-scara-larga-ewc-pentru-implementarea-ewallet-ului-european/

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT