Știri

Sondaj care evidențiază deficitul de competențe în întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri)

Postat pe:

IMM-urile se confruntă în prezent cu o provocare majoră – găsirea talentului potrivit cu competențele adecvate. Necorelarea competențelor și deficitul de competențe nu reprezintă doar o problemă locală, ci și o preocupare la nivel continental pentru Uniunea Europeană. În luna mai a acestui an, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, în numele Comisiei Europene, a lansat Eurobarometrul Flash 529 Anul european al competențelor: lipsa de personal calificat, strategiile de recrutare și de păstrare în întreprinderile mici și mijlocii. Acest sondaj și-a propus să descopere deficitul de competențe care afectează IMM-urile și să clarifice strategiile lor de recrutare și de păstrare a forței de muncă.

Să explorăm principalele constatări:

  • Competențele sunt totul: 95 % din totalul IMM-urilor afirmă că este foarte important (82 %) sau moderat (13 %) ca modelul lor de afaceri să aibă lucrători cu competențele adecvate.
  • Deficitul decompetențe persistă: trei sferturi (74 %) dintre IMM-urile din Europa afirmă că se confruntă în mod concret cu lipsa de personal calificat pentru cel puțin un loc de muncă în întreprinderea lor. De asemenea, mai mult de jumătate dintre angajatori (53 %) declară că este dificil să păstreze personal calificat, iar aproape 4 din 5 afirmă că, în mod normal, este dificil pentru ei să localizeze persoane cu abilități adecvate.
  • Imperativul digital: Era digitală trebuie menținută, 24 % dintre respondenți recunoscând importanța tot mai mare a competențelor digitale în IMM-urile lor. De fapt, 45 % și-au exprimat regretul cu privire la faptul că deficitul de competențe împiedică adoptarea tehnologiilor digitale de către acestea.
  • Recrutare și păstrare inovatoare: În prezent, IMM-urile utilizează o gamă largă de strategii pentru a recruta și păstra angajații. Printre acestea se numără inițiative pentru o mai bună utilizare a talentelor deja prezente în cadrul organizației (cum ar fi mobilitatea personalului sau rotația locurilor de muncă), cheltuieli mai mari de formare sau îmbunătățirea avantajelor financiare și/sau nefinanciare oferite de locurile de muncă.
  • Un motiv de sprijin: IMM-urile solicită o mai bună coordonare cu serviciile publice de ocupare a forței de muncă (58 %), instrumente îmbunătățite pentru evaluarea competențelor candidaților (49 %) și instrumente îmbunătățite pentru evaluarea propriilor cerințe în materie de competențe (46 %).

Apelul este clar: Trebuie să ne modernizăm eforturile în materie de educație și formare pentru a răspunde cererii de competențe, în special în contextul revoluțiilor digitale și verzi.

© Comisia Europeană

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

29 ianuarie 2024