Știri

Strategia națională și locală pentru învățarea cu privire la tehnologie și cu ajutorul acesteia

Postat pe:

ChatGPT este aplicația cu cea mai rapidă creștere de până acum. Orice persoană care a interacționat cu ChatGPT nu poate fi pusă la îndoială că aici există ceva nou. Deși tehnologia subiacentă este departe de a fi nouă, calitatea percepută a produselor bazate pe IA este în prezent foarte diferită de cea din urmă cu doar câțiva ani. ChatGPT este doar un exemplu actual de a trăi cu o digitalizare calometrică care transformă societatea și modalitățile noastre de interacțiune în toate mediile vieții (școală/educație, muncă, petrecerea timpului liber, viața de familie etc.). Din acest motiv, este, de asemenea, clar că, în calitate de societate, de afaceri și de cetățeni, trebuie să abordăm tehnologia ca un mediu de viață.

Trebuie să abordăm nu numai noile tehnologii specifice, ci și modul în care aceste tehnologii ne schimbă relațiile. De asemenea, este clar că dezvoltarea tehnologică modifică masiv componența competențelor în societate și nevoia de noi competențe. Dar ce competențe? Răspunsul la această întrebare nu

este o sarcină nesemnificativă. Majoritatea cetățenilor danezi nu vor putea explica modul în care au fost construite, întreținute și dezvoltate în permanență modele lingvistice generative, cum ar fi ChatGPT. Același lucru se poate spune și despre alte aspecte ale vieții și lucrurile de care oamenii trebuie să facă față în această lume. Cu toate acestea, întrucât tehnologia și puterea transformatoare, de exemplu, a utilizării inteligenței artificiale (IA) sunt atât de profunde, impunem o dezvoltare comună a competențelor ca societate.
Cu alte
cuvinte, trebuie să investim timp, resurse și bani în îmbunătățirea competențelor digitale generale ale populației. Aceasta nu este o noutate și a fost încercată de mulți ani cu rezultate fluctuante. Inițiativele de actualizare a competențelor și de dezvoltare a școlilor și a educației au luat numeroase forme, de la date, trecând prin EDB, până la permisul de conducere pentru calculator și, cel mai recent, înțelegerea tehnologică ca un nou profesionalism (și interdisciplinaritate) în sectorul educației – „de la pol la doctorat”, care a fost numit eforturile universităților daneze și ale școlilor profesionale daneze.

Întreprinderile private nu fac excepție. În acest caz, competențele informatice și digitalizarea au ocupat un loc important pe ordinea de zi. În prezent, nu în ultimul rând dintr-un context trist, cum ar fi amenințarea la adresa criminalității informatice și a terorismului digital. De asemenea, s-a dovedit că tehnologia utilizată pentru automatizare, analiza previziunilor și călătoriile digitale ale clienților a sporit eficiența numirii, dar în unele domenii. În domeniul învățării în întreprinderi și la locul de muncă, al învățării &Dși al resurselor umane strategice, nevoia de dezvoltare a personalului, cu un accent deosebit pe tehnologie, a crescut, de asemenea, în mod constant. Prin urmare,

ne putem opri aici și putem încheia. Dezvoltarea tehnologică a ajuns să se mențină, are un impact transformator fundamental asupra societății în ansamblu și nu suntem suficient de pregătiți pentru a face față, a manipula sau a orienta dezvoltarea, cu excepția cazului în care putem construi competențele adecvate pentru sarcinile cu care ne confruntăm.

Păstrarea tehnologiei prin dezvoltarea unei strategii participative și comune

Atunci când vorbim despre necesitatea de a lucra în mod strategic la înțelegerea tehnologică, aceasta se află la mai multe niveluri, inclusiv: Guvern și instituții municipale, școlare și de învățământ, societăți și organizații private (ONG-uri), precum și individual, în calitate de cetățeni.

Pentru sectorul educației, înțelegerea tehnologică este un nou profesionalism atunci când este privit în general (se poate spune că învățământul tehnic și formarea profesională lucrează de mulți ani la aspecte legate de înțelegerea tehnologică). Aceasta înseamnă că, la nivel central, nu există un cadru semnificativ pentru lucrul la tehnologie, cum ar fi domeniul sonor și formarea tehnologică. Așteptăm în continuare o decizie politică cu privire la soarta înțelegerii tehnologice ca materie și/sau dimensiune în materiile din învățământul primar și secundar inferior și nu există o abordare comună a tehnologiei în domeniul tineretului și al formării profesionale, adică dincolo de legislația privind datele, achizițiile publice și aspectele practice ale tehnologiei deja existente.

Absența unei strategii specifice pentru sectorul educației în ceea ce privește tehnologia face ca principalele părți interesate să fie reticente să investească și să acorde prioritate, deoarece se tem să investească în ceea ce ajung să nu poată exploata din cauza modificării condițiilor-cadru. În același timp, există multe lucruri în ceea ce privește perfecționarea cadrelor didactice la toate nivelurile, achizițiile de noi tehnologii (artefacte, procese și sisteme), precum și o schimbare a modului în care practicăm formarea.

Avantajul unei strategii pe termen lung pentru competențele în tehnologie este că nu suntem lăsați în urmă. Criza provocată de pandemia de COVID-19 a fost un exemplu al faptului că, chiar și atunci când intervin schimbări majore bruște, suntem suficient de solizi și reactivi ca societate, educație și sectorul afacerilor, demonstrând calea către o digitalizare radicală în școala de origine și în muncă. Toate școlile și multe instituții de învățământ, precum și întreprinderile, au revenit la mai multe contacte fizice și au transmis condoleanțe. În același timp, suntem într-o nouă normalitate în care digitalizarea a devenit ceva cu care suntem obișnuiți. Pentru a ne pregăti pentru viitor, trebuie să stabilim un limbaj comun pentru tehnologie și competențele relevante de care avem nevoie. Astfel, nu ar trebui să luăm decizii urgente cu privire la utilizarea sau interzicerea utilizării, de exemplu, a ChatGPT.

Dacă înțelegem mai bine tehnologia și dacă dispunem de un instrument conceptual mai precis pentru a discuta despre tehnologie, vom fi în măsură să planificăm mai bine și, în cele din urmă, să luăm decizii mai bune. Tocmai aceasta este sarcina pe care am prezentat-o în cadrul CompetencySpace. În calitate de cercetători și consultanți, lucrăm la cartografierea competențelor. În plus, lucrăm la o bază de date actualizată permanent cu domeniile de competență relevante. În

ultimii 3 de ani, CompetencySpace a colaborat cu părțile interesate din domeniul educației, în special pentru a dezvolta acțiuni strategice care afectează domenii de competență adesea complexe, caracterizate de un grad ridicat de ambiguitate, în special în domeniul digital. Ce ar trebui să poată formatorii din domeniul IT și al inovării în școala primară să ofere un sprijin eficace colegilor profesorilor lor care vor integra noile tehnologii în procesul lor de predare?

Dacă dorim să oferim formare suplimentară cadrelor didactice în ceea ce privește predarea și tehnologia, ce ar trebui să conțină aceste cursuri? Dacă dorim să dezvoltăm o strategie școlară pentru înțelegerea tehnologică, ce ar trebui să conțină aceasta și cum asigurăm coerența cu eforturile în curs? Un numitor comun pentru partenerii noștri este că aceștia au fost dependenți de implicarea părților interesate pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la aspectele de mai sus. În ceea ce privește spațiul de competențe, surprindem prioritățile unor astfel de actori care fac parte dintr-un domeniu complex de competență pe care îl consideră important pentru o anumită decizie. Aceste priorități sunt integrate și vizibile sub formă de metadate într-o bază de date a domeniului de competență în cauză, reprezentată într-o structură grafică (imaginați-vă un arbore de trunchi de competențe). Această

abordare permite o imagine de ansamblu agregată care oferă principalilor actori o imagine cuprinzătoare asupra a ceea ce părțile interesate evaluează ca fiind importante la nivel individual și colectiv. Acest lucru permite conducerii să ia decizii vizibile și aliniate în mod clar la prioritățile actorilor-cheie, precum și alegeri transparente față de angajați și față de angajați. Acesta este un exemplu al modului în care se poate lucra la strategie prin intermediul unui limbaj comun pentru competențe de la nivel național la nivel local, cu posibilitatea adaptării și diferențierii individuale. Societatea

Distribuie
Informații Articol
Categorie

Cele mai noi știri

14 mai 2024

Se lanseaza primul model dedicat limbii romane pentru inteligenta artificiala de tip ChatGPT