Știri

Studiu Forscope: România are o rată de utilizare software fără licenţă de 53%.

Postat pe:

Pirateria software din România a ajuns 53% din numărul total de software instalat, la o valoare de piaţă de aproximativ 130 de milioane de euro, atrag atenţia specialiştii unei companii din domeniu, într-o analiză publicată marţi.

Conform Forscope România, un alt aspect îngrijorător al acestui fenomen este că o parte semnificativă a software-ului piratat din România se estimează că este, de fapt, achiziţionată şi utilizată de către companii, în încercarea de a reduce costurile.

Pe lista celor mai căutate soluţii software se află: MS Windows, MS Windows Server şi MS Office.

„Achiziţionarea online a cheilor de activare pentru diverse tipuri de software prezintă numeroase riscuri care pot avea consecinţe grave asupra companiilor. Software-ul ilegal este, de obicei, alterat pentru a bloca actualizările sau pentru a evita verificările de autenticitate. Această practică duce la o scădere semnificativă a performanţei şi creşte vulnerabilitatea dispozitivelor la ameninţări precum viruşi, malware, ransomware şi atacuri cibernetice, în general. O alternativă legală şi la fel de eficientă pentru a economisi bani la achiziţionarea de software este cumpărarea de software second-hand oferit de companii, precum Forscope, care pot oferi suport firmelor şi autorităţilor publice să-şi scadă costurile cu peste 70% din preţul de achiziţie a unui produs nou. Software-ul pre-deţinut funcţionează la fel de bine ca cel nou, dar oferă oportunitatea de a-l achiziţiona la un preţ mult mai accesibil”, notează sursa citată.

Experţii din domeniu precizează că software-ul second-hand este o copie a unui program de calculator care a fost vândut anterior de către deţinătorul drepturilor sale (de exemplu, compania Microsoft Corporation). Proprietarul unei astfel de copii a software-ului (cel care a achiziţionat iniţial licenţa) îl poate oferi spre vânzare unei altei persoane care doreşte să continue să-l utilizeze.

Datele centralizate arată că gradul de utilizare a software-ului piratat în România este asemănător cu situaţia din Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina şi Rusia, în regiunea Europei de Est.

În schimb, răspândirea software-ului ilegal nu este atât de pronunţată în alte ţări din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Cehia (26%), Slovacia (29%), Slovenia (35%) sau Polonia (40%).

Pe de altă parte, cu o pondere de 79%, Armenia înregistrează cea mai ridicată rată de software fără licenţă din regiune, fiind urmată de Republica Moldova – cu 77% şi Belarus (76%).

În ceea ce priveşte Europa Occidentală, utilizarea medie de software piratat este estimată la aproximativ 20%, conform analizei Forscope. Estimările se bazează, între altele, şi pe cele mai recente date disponibile public de la Alianţa Software BSA.

Forscope, broker de software din regiunea Europei Centrale şi de Est, se concentrează pe furnizarea de produse software second-hand pentru companii de toate dimensiunile şi instituţii publice.

Cu sediul central în Brno, Cehia, compania operează în alte nouă ţări din regiune.

Distribuie
Informații Articol

Cele mai noi știri

29 ianuarie 2024