Strategii

Bulgaria – Conceptul de dezvoltare a inteligenței artificiale în Bulgaria până în 2030 – TRADUCERE

Conceptul de dezvoltare a inteligenței artificiale în Bulgaria până în 2030 a fost adoptat de Ministerul Transporturilor, Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în 2020. Obiectivul principal al conceptului este de a concentra eforturile asupra dezvoltării și punerii în aplicare a sistemelor de inteligență artificială (IA). Aceasta implică crearea de capacități de cercetare, de expertiză, de afaceri și de management, sprijinind în același timp coordonarea măsurilor și a activităților prezentate ca priorități în documentele strategice naționale relevante, inclusiv în „Viziunea, obiectivele și prioritățile programului național de dezvoltare: Bulgaria 2030”.

Conceptul prezintă inițiative de politică pentru dezvoltarea IA în Bulgaria pentru perioada 2020-2030. Acesta oferă o viziune politică cuprinzătoare pentru dezvoltarea și utilizarea IA în Bulgaria și identifică principalele domenii de impact, cum ar fi infrastructura și disponibilitatea datelor, capacitatea de cercetare și inovare, cunoștințele și competențele, precum și consolidarea încrederii în societate.

Principalele obiective definite sunt:

  • Cultivarea unei baze solide de cunoștințe și competențe în domeniul IA.
  • Dezvoltarea unei capacități solide de cercetare pentru excelență științifică.
  • Sprijinirea inovațiilor pentru a promova punerea în practică a IA.
  • Construirea unei infrastructuri fiabile pentru dezvoltarea IA.
  • Asigurarea unor condiții sustenabile pentru finanțarea evoluțiilor IA.
  • Creșterea gradului de conștientizare și consolidarea încrederii în societate.
  • Crearea unui cadru de reglementare pentru dezvoltarea și utilizarea unei IA fiabile, în conformitate cu standardele internaționale de reglementare și etice.

Documentul propune o viziune cuprinzătoare pentru dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale în Bulgaria, bazată pe documentele strategice și programatice ale Comisiei Europene, care recunosc inteligența artificială ca motor principal al transformării digitale în Europa.

Înceea ce privește educația și învățarea pe tot parcursul vieții, strategia subliniază rolul IA și necesitatea de a crește numărul de specialiști care lucrează cu IA. Conceptul pune accentul atât pe formarea de bază în masă în domeniul IA în învățământul profesional secundar și superior, care include disciplinele tehnologice necesare și conținutul de formare legat de competențele de management și de afaceri. Astfel cum se menționează în strategia națională a Bulgariei în domeniul IA, sunt necesare reforme în domeniul educației la toate nivelurile de educație, precum și să se pună un accent mai mare pe formarea profesională și pe învățarea pe tot parcursul vieții, pentru a le permite oamenilor să dobândească și să își îmbunătățească competențele digitale și legate de IA.

Următoarele inițiative sunt întreprinse de Ministerul Educației și Științei pentru a spori în mod activ cunoștințele și competențele în domeniul IA:

  • Aplicarea instrumentelor IA în educație pentru a spori calitatea, atractivitatea și eficiența procesului de învățare.
  • Îmbunătățirea competențelor elevilor în ceea ce privește aspectele etice legate de utilizarea tehnologiilor informației.
  • Planificarea unor măsuri de creștere a participării studenților la disciplinele STIM.
  • Extinderea programelor de licență și de masterat cu cursuri legate de IA, nu numai în domeniul informaticii, ci și în domenii multidisciplinare. Aceasta poate include, de asemenea, cursuri cu un accent specific pe aspectele juridice, etice și sociale ale IA.
  • Crearea unor condiții adecvate pentru o creștere bruscă a numărului de doctoranzi în domeniul IA.
  • Îmbunătățirea competențelor cadrelor didactice în ceea ce privește predarea și lucrul cu tehnologiile digitale și de IA.

Politicile legate de formarea profesională, recalificarea și învățarea pe tot parcursul vieții includ, printre altele:

  • Oferirea de cursuri de formare și stagii pe termen scurt menite să dobândească și să îmbunătățească competențele digitale în materie de programare și de analiză a datelor.
  • Conceperea și punerea în aplicare a unor programe de învățare pe tot parcursul vieții pentru a extinde numărul de profesioniști IT cu competențe legate de IA.
  • Instituirea unor sisteme specializate de (re) calificare pentru profilurile profesionale expuse riscului de șomaj din cauza automatizării, în cooperare între întreprinderi, sindicate, instituții de învățământ superior și autorități publice.
  • Crearea mai multor oportunități de validare a învățării non-formale pentru a asigura o mobilitate mai flexibilă a forței de muncă.
  • Crearea unei platforme pentru educație și IA cu cursuri online în domeniul IA, politici educaționale și bune practici pentru IA în educație.

Distribuie
Informații Strategie
Categorie
Limbă
Documentele Strategiei

Cele mai noi Strategii