Documentul strategic național „Transformarea digitală a Bulgariei pentru perioada 2020-2030” a fost adoptat prin decizia Consiliului de Miniștri al Republicii Bulgaria în 2020. Acesta definește viziunea și obiectivele de politică pentru transformarea digitală a țării noastre pentru următorul deceniu ca un cadru de politică generalizat, care include programul național „Bulgaria digitală 2025”, prioritățile „Programului național de dezvoltare BULGARIA 2030”, precum și o serie de alte documente strategice naționale cu o componentă tehnologică, care acoperă perioada până în 2030.
Documentul descrie 6 obiective care trebuie atinse în această perioadă de 10 ani:
- implementarea unei infrastructuri digitale securizate;
- asigurarea accesului la cunoștințe tehnice și competențe digitale adecvate;
- consolidarea capacității de cercetare și inovare;
- deblocarea potențialului datelor;
- digitalizarea pentru o economie circulară cu emisii scăzute de dioxid de carbon;
- îmbunătățirea eficienței administrației publice și a calității serviciilor publice.
Îmbunătățirea eficienței administrației publice și a calității serviciilor publice în total 17 domenii de impact pentru perioada de până în 2030 sunt descrise în documentul de strategie:
- infrastructură digitală;
- securitatea cibernetică;
- cercetare și inovare;
- educație și formare;
- adaptarea pieței muncii;
- economia digitală;
- agricultură;
- transporturile; al energiei,
- mediu și climă;
- sănătate;
- finanțe;
- cultură;
- dezinformarea și educația în domeniul mass-mediei;
- dezvoltarea teritorială;
- guvernanța digitală;
- securitatea și participarea cetățenilor la procesul democratic.
Transformarea digitală accelerată este o condiție prealabilă pentru dezvoltarea anticipată a producției industriale, pentru creșterea economică și pentru creșterea veniturilor. Dezvoltarea acestui proces necesită măsuri adecvate și oportune pentru a spori cunoștințele și competențele cetățenilor, pentru a dobândi noi competențe și calificări și pentru a crea o cultură a învățării pe tot parcursul vieții care să corespundă naturii din ce în ce mai dinamice a pieței muncii.
Asigurarea accesului la cunoștințe tehnologice și competențe digitale adecvate
Startegy subliniază că necesitatea de a îmbunătăți cunoștințele tehnologice și competențele digitale ale forței de muncă este una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă sistemele de educație și formare la toate nivelurile. Principalele sarcini definite sunt:
- Trebuie să ajute toată lumea să dezvolte competențe digitale de bază, precum și competențe care sunt complementare prin natura lor și care nu pot fi înlocuite cu niciun aparat – cum ar fi gândirea critică, creativitatea, gestionarea.
- Ar trebui luate măsuri urgente și eforturi specifice pentru a include disciplinele tehnologice și competențele digitale în programele de învățământ la toate nivelurile de educație și în sistemele de formare și recalificare profesională.
- Accesul la protecție socială ar trebui garantat pentru persoanele ale căror locuri de muncă sunt susceptibile de a suferi cea mai puternică transformare sau de a dispărea ca urmare a consecințelor economice ale pandemiilor, automatizării, roboticii și inteligenței artificiale.
Ar trebui depuse toate eforturile pentru a reduce diferențele de competențe între diferitele grupe de vârstă în ceea ce privește competențele în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, precum și competențele grupului STIM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Este extrem de important să se identifice grupurile de persoane cu cele mai scăzute competențe digitale și STIM și să se țină seama de necesitatea de a le include în formare pentru a compensa acest deficit și a le îmbunătăți capacitatea de inserție profesională.
Acest domeniu de impact corespunde priorităților „Educație și competențe” și „Incluziune socială” din Programul național de dezvoltare „Bulgaria 2030”.