Strategii

Croația – Strategia națională de dezvoltare 2030

Strategia națională de dezvoltare a Republicii Croația este planul strategic național de acțiune pentru perioada 2018-2030, care urmărește să sprijine dubla tranziție digitală și verde a societății și a economiei croate. Strategia națională prezintă 4 clustere prioritare strategice: Economie și societate durabile, Consolidarea rezilienței la crize, tranziția verde și digitală și dezvoltarea regională echilibrată.

Capitolul privind tranziția verde și tranziția digitală din strategie oferă informații suplimentare cu privire la acțiunile specifice planificate în ceea ce privește sprijinirea dezvoltării competențelor digitale și a locurilor de muncă pentru toți cetățenii, forța de muncă, sectorul educației – inclusiv competențe mai avansate pentru experții digitali. Primul său obiectiv strategic este de a consolida tranziția digitală a societății și a economiei, iar un accent esențial în cadrul acestui obiectiv este acela de a atinge indicele mediu al economiei și societății digitale (DESI) până în 2030. Croația s-a clasat pelocul 20 în cadrul UE, conform DESI din 2020 (punctaj 47.6). Media UE pentru 2020 este de 52,57. Un alt accent pe crearea de inițiative de dezvoltare a competențelor digitale și de promovare a disponibilității locurilor de muncă digitale pentru toți.

Activitățile și acțiunile lansate de Strategia națională de dezvoltare 2030 pentru Croația vizează sprijinirea celor 4 piloni ai Coaliției pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital din Europa prin inițiative strategice care vizează societatea croată la toate nivelurile. Printre priorități se numără:

Competențe digitale pentru toți cetățenii

  • Îmbunătățirea și facilitarea accesului tuturor la programe de educație pentru adulți (pentru competențe digitale) de calitate.
  • Creșterea nivelului competențelor digitale de bază și avansate ale cetățenilor și facilitarea participării active a acestora la societatea și economia digitală.

Competențe digitale pentru forța de muncă

  • Asigurarea corelării competențelor angajaților cu competențe digitale adecvate și cu nevoi de recrutare adecvate, promovarea dezvoltării locurilor de muncă în sectorul digital și crearea condițiilor necesare pentru îmbunătățirea perspectivelor de carieră ale persoanelor.
  • Sporirea competențelor digitale ale profesioniștilor din profesii și industrii fără caracter tehnic din afara sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC).
  • Recalificarea și recalificarea forței de muncă existente și sprijinirea dobândirii de competențe digitale în toate sectoarele economiei.

Competențe digitale pentru profesioniștii din domeniul TIC

  • Adaptarea și dezvoltarea în continuare a resurselor umane pentru industriile și ocupațiile tradiționale, astfel încât acestea să răspundă nevoilor mediului digital, ale societății și ale economiei.
  • Creșterea numărului de tineri profesioniști competenți și cu un nivel înalt de educație în domeniul TIC și sprijinirea intrării acestora pe piața muncii.
  • Perfecționarea competențelor TIC existente, păstrarea și atragerea talentelor digitale prin stimulente pentru profesioniștii angajați și deschiderea cercetării și inovării către studenții străini și către profesioniștii specializați din întreaga lume.

Competențele digitale în educație

  • Încurajarea creșterii numărului de profesioniști cu studii superioare și secundare și dezvoltarea competențelor digitale avansate de la o vârstă fragedă.
  • Sprijinirea inițiativelor și acțiunilor lansate de licee și de instituțiile de învățământ superior pentru crearea de locuri de muncă în vederea sensibilizării cu privire la locurile de muncă din sectorul digital.
Distribuie
Informații Strategie
Buget

Strategia este finanțată din fonduri naționale și cofinanțată prin asistență tehnică din partea Programului operațional pentru competitivitate și coeziune, din Fondul european de dezvoltare regională.

Categorie
Limbă
Documentele Strategiei

Cele mai noi Strategii