Strategii

Grecia – Strategia privind transformarea digitală pentru perioada 2020-2025

Strategia de transformare digitală 2020-2025 a Greciei, denumită și „bibilitatea digitală”, este principalul document strategic, care stabilește prioritățile pentru transformarea digitală a țării, precum și obiectivele de dezvoltare a competențelor digitale ale societății elene – la toate nivelurile și la toate vârstele. Biblia elenă prezintă principiile directoare, axele strategice și intervențiile la nivel orizontal și vertical care vizează consolidarea și sprijinirea transformării digitale a societății și a economiei elene. Strategia Greciei subliniază 7 obiective principale, precum și activități de sprijin în domenii specifice, cum ar fi inițiativele care vizează cetățenii sau sectorul educației.

Obiectivele principale

  1. Acces sigur, rapid și fiabil la internet pentru toți.
  2. Un stat digital, care oferă servicii digitale mai bune cetățenilor pentru toate evenimentele din viață.
  3. Dezvoltarea competențelor digitale pentru toți cetățenii.
  4. Facilitarea și sprijinirea transformării întreprinderilor și a IMM-urilor în întreprinderi digitale.
  5. Consolidarea și consolidarea inovării digitale.
  6. Utilizarea productivă a datelor administrației publice.
  7. Integrarea tehnologiilor digitale în toate sectoarele economice.

Competențe digitale pentru cetățeni

În domeniul competențelor digitale pentru cetățeni, strategia are următoarele obiective:

  • Îmbunătățirea integrării tehnologiilor inovatoare în procesul educațional din învățământul primar și secundar.
  • Instituționalizarea orelor săptămânale de tehnologie a informației (IT) în toate clasele de învățământ secundar.
  • Integrarea cursurilor de competențe digitale în toate programele de învățământ din instituțiile de învățământ superior.
  • Înființarea unei Academii digitale a cetățenilor care să ofere cursuri de învățare online pe tema competențelor digitale prin intermediul unei platforme online ușor de utilizat.
  • Lansarea de programe de formare pentru toate vârstele, mediile sociale și profesioniștii din diverse sectoare, prin intermediul unei abordări bazate pe învățarea pe tot parcursul vieții.
  • Punerea în aplicare a unui mecanism unic și sistematic de certificare a programelor de competențe digitale și adaptarea acestora pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale pieței forței de muncă.

Strategia stabilește, de asemenea, obiective de furnizare a unor programe de formare în domeniul competențelor digitale pentru antreprenori, pentru a facilita transformarea digitală a sectoarelor și întreprinderilor lor. Un alt accent puternic al Biblei digitale a Greciei este pus pe pilonul competențelor digitale, care include alte obiective strategice pentru 3 și subliniază activitățile și prioritățile.

Obiective de actualizare a competențelor – Pilonul competențelor digitale

Obiectivul # 1 Investiții digitale în resursele umane ale țării

  • Stabilirea unui cadru de referință și a unei clasificări pentru certificarea programelor educaționale.
  • Lansarea de acțiuni menite să îmbunătățească competențele digitale ale funcționarilor publici și ale angajaților din cadrul administrației locale și regionale și al administrațiilor publice.
  • Promovarea și dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor, studenților și profesorilor la toate nivelurile educaționale.
  • Sprijinirea dezvoltării competențelor digitale pentru antreprenoriat și inovare.
  • Lansarea unei game variate de acțiuni pentru a contribui la consolidarea competențelor digitale atât de bază, cât și de competențe digitale avansate.
  • Ajutarea cetățenilor să dobândească competențe cetățenești digitale.
  • Înființarea unei noi unități ecologice – Centrul Național pentru Dezvoltarea Competențelor Digitale – NCDDS – care să funcționeze în cadrul Rețelei naționale de infrastructuri tehnologice și de cercetare (GRNET SA).

Obiectivul # 2 Academia digitală a cetățenilor – portalul național pentru capacități digitale în Grecia

  • Creșterea disponibilității și accesibilității programelor de educație și formare pentru dobândirea de competențe digitale în contextul întregii populații elene – la nivel de bază, intermediar și avansat.
  • Planificarea strategică pentru educație, bazată pe cele mai bune practici și pe modele și standarde educaționale utilizate pe scară largă, colectate din întreaga Europă.
  • Abordarea nevoilor individuale prin crearea unui mecanism de autoevaluare pentru determinarea diferitelor niveluri de competență digitală și definirea unui parcurs de învățare personalizat.
  • Dezvoltarea unui mecanism unificat de omogenizare pentru certificarea programelor de educație și formare în domeniul competențelor digitale la nivel național.
  • Oferirea unei varietăți de programe educaționale atât online (prin educație modernă și asincronă), cât și față în față.
  • Crearea unei „platforme de colaborare” care să acționeze ca platformă centrală pentru cooperarea dintre furnizorii publici și privați de educație digitală.

Obiectivul # 3 Coaliția națională pentru competențe digitale și ocuparea forței de muncă

  • Diseminarea inițiativelor privind competențele digitale în Grecia, care sunt aliniate la cele mai recente politici ale UE care ghidează cooperarea dintre membri în ceea ce privește societatea informațională și dobândirea și dezvoltarea competențelor digitale.
  • Lansarea de acțiuni de consolidare a competențelor digitale și de abordare a decalajului digital în toate sectoarele economiei și societății elene.
  • Stabilirea unui plan de acțiune axat pe educația șomerilor, pe perfecționarea și recalificarea forței de muncă, pe dobândirea și îmbunătățirea competențelor digitale ale studenților și profesorilor și pe activarea tinerilor pentru cariere în sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC).
Distribuie
Informații Strategie
Termen

 Consultare publică septembrie-decembrie 2020. Decizia ministerială relevantă: Iunie 2021. Activități pentru perioada 2020-2025.
Buget

Strategia elenă de transformare digitală (2020-2025) va fi finanțată printr-o combinație de finanțare națională și europeană. 

Categorie
Limbă
Documentele Strategiei

Cele mai noi Strategii