Competențe tehnologice 2022: Cel de al treilea Plan de acțiune privind competențele în domeniul TIC al Irlandei stabilește acțiuni prioritare pentru a răspunde nevoilor Irlandei de absolvenți calificați în informatică și inginerie electronică și electrică pentru a sprijini și a stimula performanța economică în următorii ani.
Planul de acțiune reprezintă un efort de colaborare al guvernului, al sistemului de educație și formare și al industriei pentru a răspunde nevoilor Irlandei în materie de competențe TIC de nivel înalt. Punerea în aplicare generală a planului este supravegheată de un grup de coordonare la nivel înalt prezidat de Ministerul Educației și Competențelor, cu reprezentanți la nivel înalt din partea Departamentului pentru afaceri, întreprinderi și inovare și compus din reprezentanți ai departamentelor guvernamentale, ai agențiilor naționale, ai industriei, ai furnizorilor de educație și formare.
Principalul obiectiv al planului este de a crește numărul total de absolvenți cu competențe TIC de nivel înalt cu peste 5,000 în fiecare an până în 2022. Printre măsurile de creștere a numărului de absolvenți se numără:
- Creșterea numărului de absolvenți ai cursurilor generale de informatică și inginerie electrică și electronică din învățământul superior de la 4,220 la 4,830 până în 2022.
- Creșterea numărului de programe relevante ale Skillnet Ireland (Agenția Națională pentru Învățarea Forței de Muncă), care sunt aliniate la CNC (Cadrul național irlandez al calificărilor) cu peste 1,000 până în 2022.
- Atragerea unui număr mai mare de femei către dezvoltarea potențială a carierei în domeniul tehnologiilor digitale și emergente.
- Furnizarea de noi opțiuni pentru integrarea uceniciilor de nivel înalt în domeniul TIC în sectorul educației și formării, pentru a atrage peste 1,000 de noi solicitanți pe an până în 2020.
- Un parcurs de recalificare de înalt nivel în domeniul TIC pentru a oferi oportunități unui număr de până la 2,750 de persoane provenind din medii diferite în perioada 2019-2022.
Programele de formare vizează domenii cu cerere ridicată și potențial ridicat de creștere, inclusiv inteligența artificială, robotica, animalele, jocurile de noroc, tehnologia blockchain, internetul obiectelor, imprimarea 3D, realitatea augmentată și virtuală, securitatea cibernetică/securitatea de nouă generație.