Strategii

Irlanda – Strategia digitală pentru școli până în 2027

Strategia digitală pentru școli până în 2027 este adoptată de Ministerul Educației și Competențelor al Guvernului Irlandei în 2022. Strategiaurmărește să sprijine în continuare sistemul școlar pentru a se asigura că toți cursanții au posibilitatea de a dobândi cunoștințele și competențele de care au nevoie pentru a naviga cu succes într-o lume digitală în continuă evoluție.

Strategia a fost elaborată în urma unui amplu și amplu proces de consultare și stabilește obiective de nivel înalt în cadrul a trei piloni principali.

Obiectivele pilonului 1 „Sprijinirea integrării tehnologiilor digitale în predare, învățare și evaluare”:

  • Capacitarea cursanților pentru a deveni cursanți digitali încrezători și competenți.
  • Toate noile politici educaționale și programe de învățământ vor continua să asigure integrarea utilizării adecvate și eficace a tehnologiilor digitale.
  • Consolidarea incluziunii, a echității, a participării cursanților și a personalizării prin utilizarea tehnologiilor digitale, oferind orientări și sprijin clare.
  • Să integreze utilizarea adecvată și eficace a tehnologiilor digitale pentru predare, învățare și evaluare în fiecare etapă a formării continue a cadrelor didactice, și anume formarea inițială a cadrelor didactice, formarea și dezvoltarea profesională continuă.
  • Să deruleze un program de sensibilizare pentru a se asigura că toți profesorii și directorii unităților de învățământ sunt conștienți de sprijinul și resursele disponibile legate de utilizarea tehnologiilor digitale pentru predare, învățare și evaluare, atât la nivel național, cât și la nivel internațional.
  • Să asigure o formare profesională flexibilă, diferențiată și bazată pe nevoi a cadrelor didactice, astfel încât să existe orientări, sprijin și învățare profesională clare pentru toți profesorii și directorii unităților de învățământ în planificarea și utilizarea tehnologiilor digitale în toate aspectele predării, învățării și evaluării.
  • Să ofere sprijin suplimentar pentru a sprijini școlile în autoevaluarea progreselor înregistrate în ceea ce privește integrarea tehnologiilor digitale în procesul de predare, învățare și evaluare.

Obiectivele pilonului 2, „Infrastructura tehnologiei digitale”:

  • Instituirea unor mecanisme de finanțare durabile pentru achiziționarea și întreținerea infrastructurii tehnologice digitale în școli.
  • Să îndeplinească cerințele ca toate școlile primare, speciale și postprimare să integreze tehnologiile digitale în procesul de predare, învățare și evaluare prin furnizarea unei conectivități adecvate în bandă largă.
  • Furnizarea de orientări și consiliere cu privire la utilizarea intenționată și eficace a infrastructurii tehnologiei digitale pentru a sprijini integrarea tehnologiilor digitale în predare, învățare și evaluare.
  • Să cerceteze, să stabilească și să pună la dispoziție soluții de asistență tehnică adecvate și accesibile tuturor școlilor.
  • Furnizarea de mecanisme de achiziții publice pentru școli, prin colaborarea cu părțile interesate relevante, cu orientări și sprijin cuprinzătoare și ușor de navigat cu privire la achizițiile publice, inclusiv cu privire la modul de accesare a acestor mecanisme, ceea ce va ajuta școlile să achiziționeze echipamente și servicii aliniate la planificarea învățării digitale.

Pilonul 2 „O perspectivă asupra viitorului: politici, cercetare și poziția de lider în domeniul digital”:

  • Asigurarea faptului că Strategia digitală pentru școli până în 2027 și planul de punere în aplicare aferent acesteia sprijină și completează alte strategii și politici relevante atât la nivel național, cât și la nivelul UE.
  • Să ofere asistență și orientări școlilor pentru a înțelege modul în care pot fi puse în aplicare strategii relevante legate de utilizarea tehnologiilor digitale în procesul de predare, învățare și evaluare.
  • Să continue să se implice și să monitorizeze inițiativele internaționale și ale UE relevante, inclusiv PAED al UE, astfel încât cercetarea și sprijinul să poată fi luate în considerare și adoptate în contextul irlandez și diseminate în sistem.
  • Promovarea participării și implicării în cercetarea la nivelul UE și la nivel național.
  • Să întreprindă activități de cercetare în domenii-cheie pentru a contribui la dezvoltarea sprijinului și a resurselor relevante pentru școli.
  • Să sprijine în continuare dezvoltarea și diseminarea unor resurse de înaltă calitate pentru a promova utilizarea sigură, responsabilă și etică a internetului și a tehnologiei digitale, pe baza politicilor naționale și internaționale și a celor mai bune practici.
  • Să promoveze utilizarea tehnologiilor digitale pentru a facilita comunicarea în cadrul comunității școlare mai largi și al ecosistemului educațional, implicând în special părinții și cursanții.

Prezenta strategie se aliniază la evoluțiile politicilor cuprinse în alte strategii și le valorifică pentru a înregistra progrese în punerea în aplicare și, în acest sens, pentru a construi și a sprijini dezvoltarea unei serii de competențe digitale.

A fost elaborat un plan de punere în aplicare cu acțiuni legate de obiectivele de nivel înalt și un calendar de punere în aplicare. Elaborarea și executarea planului de punere în aplicare este condusă de un grup intern de coordonare a strategiei digitale, în cooperare cu partenerii relevanți din domeniul educației și cu alte părți interesate.

Primul plan de punere în aplicare se desfășoară în perioada 2022-2024. Spre sfârșitul acestei etape, se va efectua o evaluare intermediară pentru a contribui la următorul plan de punere în aplicare în perioada 2025-2027.

Distribuie
Informații Strategie
Termen

Publicat în anul 2022. Acțiuni pentru perioada 2022-2027.
Buget

Grant de finanțare TIC pentru școli în cadrul Planului național de redresare și reziliență (PNRR) al Irlandei -50 milioane de euro.

Categorie
Limbă
Documentele Strategiei

Cele mai noi Strategii