Strategia italiană pentru competențe digitale vizează combaterea decalajului digital cultural care afectează populația italiană prin sprijinirea incluziunii digitale, sprijinirea dezvoltării competențelor informatice pe parcursul ciclului de învățământ superior și de formare, promovarea dezvoltării competențelor-cheie pentru viitor și creșterea procentului de specialiști TIC (în special în domeniul tehnologiilor emergente). Un alt obiectiv este de a se asigura că întreaga populație activă are competențe digitale de bază pentru noile nevoi și modalități de lucru.
Această strategie a fost elaborată împreună cu ministerele, regiunile, provinciile, municipalitățile, universitățile, institutele de cercetare, întreprinderile, profesioniștii, radiodifuziunea publică națională, asociațiile și diferitele organizații din sectorul public, organizațiile care aparțin coaliției naționale și cu schimburile informale cu Comisia Europeană, sub conducerea Comitetului tehnic director al inițiativei „Repubblica Digitale” și coordonarea Departamentului pentru transformarea digitală. Aceasta dezvoltă unele dintre obiectivele strategiei din 2026 privind Italia digitală a ministrului inovării și tranziției digitale.
Strategia identifică patru linii de intervenție, în concordanță cu cei patru piloni ai Coaliției europene pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital:
- Învățământul superior și formarea – pentru dezvoltarea competențelor informatice pentru tineri în cadrul ciclurilor educaționale obligatorii (grupul de lucru este coordonat de Ministerul Educației și de Ministerul Universităților și Cercetării)
- Forța de muncă activă – pentru a asigura competențe informatice adecvate atât în sectorul privat, cât și în cel public, inclusiv competențe de conducere în domeniul digital (grupul de lucru este coordonat de Ministerul Dezvoltării Economice și Departamentul pentru Administrație Publică)
- Competențe de specialitate în domeniul TIC – pentru a consolida capacitatea țării de a dezvolta competențe pentru noi piețe și noi locuri de muncă, cu un accent special pe tehnologiile emergente și pe competențele-cheie pentru viitoarele locuri de muncă (grupul de lucru este coordonat de Ministerul Universităților și Cercetării și de Ministerul Dezvoltării Economice)
- Cetățenii – dezvoltarea competențelor digitale necesare pentru exercitarea drepturilor cetățenești și promovarea participării active la viața democratică (grupul de lucru este coordonat de Departamentul pentru transformarea digitală).
Pentru fiecare linie de intervenție sunt prioritățile și liniile de acțiune asociate. Strategia a fost apoi completată de un plan operațional care include obiective pentru 2025, bazate în principal pe indicatori DESI și Eurostat, cum ar fi următorii:
- Dotarea a 70 % din populație cu cel puțin competențe digitale de bază și eliminarea disparității de gen în materie de competențe în sectorul TIC.
- Dublarea ratei cetățenilor italieni cu competențe digitale avansate (78 % dintre tinerii cu studii superioare, 40 % dintre lucrătorii din sectorul privat și 50 % dintre funcționarii publici).
- Creșterea de trei ori a numărului de absolvenți în domeniul TIC; și de patru ori pentru numărul absolvenților de sex feminin și creșterea de două ori a ponderii întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul volumelor mari de date.
- Dublarea ponderii întreprinderilor care utilizează volume mari de date; și dublarea numărului de angajați de experți în domeniul digital și de specialiști TIC în întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri).
- Creșterea de cinci ori a ponderii populației care utilizează servicii digitale publice (64 %).
- Creșterea gradului de utilizare a internetului și a capacității de a utiliza calculatoarele și pentru persoanele în vârstă: 84 % pentru grupa de vârstă 65-74 de ani.
Planul abordează cele 41 linii de acțiune identificate în strategie prin intermediul a 111 de acțiuni și oferă un tablou de bord cu peste 60 de indicatori pentru monitorizarea impactului asupra celor 4 linii de intervenție. Fiecare acțiune include, de asemenea, obiective de etapă, indicatori de rezultat și valori-țintă adecvate. Tabloul de bord se bazează pe indicii incluși în indicele economiei și societății digitale (DESI) al Comisiei Europene și în indexurile maturității digitale (DMI) elaborate de Observatorul Agendei digitale.
Modelul de monitorizare al planului permite actualizarea planului operațional pe o bază semestrială, evaluând impactul general al întregului plan și eficacitatea acțiunilor și îmbunătățindu-le acolo unde este necesar, precum și luând în considerare contextul în continuă schimbare, în conformitate cu modelul de îmbunătățire continuă a Plan-Do-Check-Act (PDCA).
Au avut loc, de asemenea, două evenimente plasate sub responsabilitatea comunității: la 2 și 16 decembrie 2020. Evenimentele condusede Comunitate au oferit coaliției naționale ocazia de a prezenta strategia și planul de punere în aplicare tuturor membrilor săi și nu numai, evidențiind cele mai relevante acțiuni. Documentul privind rezultatele evenimentului coordonat de comunitate poate fi descărcat mai jos.