Strategii

Modelul de competențe digitale pentru Austria: DigComp 2.3 AT

Sondajul privind indicele economiei și societății digitale (DESI) s-a îmbunătățit în ultimii ani și s-a clasat pe locul 10 în 2022. Cu toate acestea, educația digitală în Austria nu a fost încă dezvoltată.

Sub egida europeană a Coaliției pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital, Coaliția pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital urmărește să transforme Austria într-un lider european în domeniul competențelor digitale. Profesionalizarea în domeniul competențelor digitale necesită o standardizare adecvată. Prin urmare, un proiect-cheie al Offensive în materie de competențe digitale este Modelul austriac al competențelor digitale „DigComp 2.3 AT” – derivat din Cadrul european al competențelor digitale. Acest model de competențe servește la clasificarea și compararea competențelor digitale.

Modelul competențelor digitale pentru Austria – DigComp 2.3 AT a fost elaborat pe baza Cadrului european al competențelor digitale (DigComp). Cadrul de referință austriac conține adaptări și extinderi individuale în comparație cu cele europene și definește competențele digitale în șase domenii de competență și opt niveluri de competență; în cadrul celor șase domenii de competență, există 27 de competențe individuale. Următoarele cerințe în materie de competențe au fost integrate în cea mai recentă versiune a modelului de competențe: luarea în considerare conștientă a caracterului digital, a competențelor de publicare digitală conforme din punct de vedere juridic și a utilizării durabile a resurselor în operațiunile informatice.

În consecință, modelul descrie 27 de competențe individuale în următoarele șase domenii de competență:

  • Elemente de bază, acces și înțelegere digitală
  • Managementul informațiilor și datelor
  • Comunicare, interacțiune și cooperare
  • Creare, producție și publicare
  • Securitatea și utilizarea durabilă a resurselor
  • Soluționarea problemelor, inovarea și învățarea

Informații detaliate privind contextul versiunii 2.3 AT pot fi găsite într-un post din revista Mediaimpulse (nr. 4, 2022). Este disponibil un ghid separat pentru o înțelegere mai aprofundată a nivelurilor de competență, care este disponibil și într-o traducere în limba engleză.

DigComp 2.3 AT oferă o bază pentru planificarea educațională, o bază pentru teste și certificate și posibilitatea de a clasifica ofertele educaționale, care este, în linii mari, valabilă pentru Austria și care poate adera la Europa datorită alinierii la Cadrul european al competențelor digitale.

„În practică, modelul nostru de competențe ar trebui să fie moneda austriacă pentru expertiza digitală. Acesta oferă orientări clare pentru angajatori, lucrători și furnizorii de cursuri, promovând astfel dezvoltarea competențelor digitale în Austria.” – secretarul de stat Florian Tursky.

Distribuie
Informații Strategie
Termen

Versiunea inițială 2019; evoluție în curs planificată până în 2025
Buget

nepublicată
Categorie
Limbă
Documentele Strategiei

Cele mai noi Strategii